ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχεται το πρώτο Children's Aikido School

Έρχεται το πρώτο Children's Aikido School

Την Κυριακή 15 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της HAAA (Hellenic Aikido Academy Association) στο Ελληνικό το πρώτο Children’s Aikido School, με την συμμετοχή των παιδικών τμημάτων της οργάνωσης.

Μια ξεχωριστή εκδήλωση θα λάβει χώρα την Κυριακή 15 Απριλίου στις εγκαταστάσεις της HAAA (Hellenic Aikido Academy Association), στο Ελληνικό. Πρόκειται για το πρώτο Children’s Aikido School με την συμμετοχή των παιδικών τμημάτων της οργάνωσης. Με αφορμή το event, ήρθαμε σε επαφή με δασκάλους (sensei) της HAAA και μας εξήγησαν όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το aikido ενόψει της εκδήλωσης.

Καταρχήν να ξεκινήσουμε με μια ερώτηση κομβική, τι είναι aikido;

"Το aikido είναι ιαπωνική πολεμική τέχνη. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μια παραδοσιακή, αλλά και ταυτόχρονα μια σύγχρονη τέχνη. Παραδοσιακή γιατί έχει την βάση της στο Jujutsu (Daito ryu Aiki Jujutsu) και σε τεχνικές όπλων (kenjutsu, jojutsu). Σύγχρονη διότι ο θεμελιωτής της, Morihei Ueshiba, την μετάλλαξε, την εξέλιξε και εμφύσησε σε αυτήν αρχές αρμονίας και συνεργασίας, καθιστώντας την συνεχώς επίκαιρη. Είναι μια τέχνη αποτελεσματική που χρησιμοποιεί ρίψεις, λαβές και ακινητοποιήσεις, δαπανώντας την ελάχιστη σωματική δύναμη και κόπο. Ιδανική για κάθε σωματότυπο, φύλο και ηλικία".

Έρχεται το πρώτο Children's Aikido School

Την ερχόμενη Κυριακή οργανώνετε την όμορφη αυτή συνάντηση παιδικών τμημάτων. Ποια η σχέση λοιπόν παιδιού και aikido;

"Για αρκετά χρόνια, η αλήθεια είναι, πως ακόμα και στην γενέτειρα Ιαπωνία, η σχέση παιδιών κάτω των 12 ετών με το aikido δεν ήταν ‘στενή’. Υπήρχε η αντίληψη πως η φιλοσοφία και οι ιδιαιτερότητες που έχει η τέχνη μας, δεν θα μπορούσαν να γίνουν αφομοιώσιμες από παιδιά νεαρότερης ηλικίας. Ήταν όμως η ίδια η ιδιαιτερότητα του aikido, η πνευματικότητα και η ωριμότητά του, η φιλοσοφία του σεβασμού και της αγάπης, εκείνη που την τελευταία – κυρίως – δεκαετία έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό γονέων να στρέψουν τα παιδιά τους προς το aikido".

Γιατί ένα παιδί να στραφεί στο aikido; Ποια τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει;

"Η μη χρήση βίας αποτελεί τη βάση της φιλοσοφίας του Aikido και αυτό είναι το ζητούμενο και ο στόχος της εκπαίδευσης. Πέρα λοιπόν από τα κέρδη της εκγύμνασης, πειθαρχίας, αυτοελέγχου και αυτοάμυνας, είναι σημαντικό πως τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι, αντίθετα με τα πρότυπα βίας που προβάλλονται στη καθημερινότητά του, το δύσκολο αλλά ενδιαφέρον εγχείρημα είναι η ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών του παρουσιάζονται.

Το aikido δεν έχει αγώνες και επομένως μειώνει την αίσθηση της ανταγωνιστικότητας. Οι τεχνικές απαιτούν συνεργασία και αλληλοσεβασμό και κάθε παιδί βιώνει αυτή την εμπειρία ξεχωριστά με βάση τον χαρακτήρα του, τα δικά του εφόδια και όρια. Μαθαίνει να ξεπερνάει αυτά τα όρια. Μαθαίνει να συγκεντρώνεται στον στόχο και να συνεργάζεται με τους συναθλητές του για να τον πετύχει. Η συνεχής εξάσκηση στην τέχνη, οδηγεί στην υιοθέτηση αυτού του τρόπου λειτουργίας μέσα και στο γενικότερο κοινωνικό περιβάλλον που δραστηριοποιούνται τα παιδιά (οικογένεια, σχολείο, φροντιστήριο).

Κάθε άσκηση ολοκληρώνεται με τη χρήση του σώματος και του μυαλού. Αποτελεί ίσως την μοναδική τέχνη που απαιτεί και εκπαιδεύει συστηματικά τη συνεργασία του μυαλού και του σώματος. Το Aikido αποτελεί αναμφίβολα ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό σύστημα για μικρούς και μεγάλους".

Έρχεται το πρώτο Children's Aikido School

Τι είναι η HAAA και που μπορεί κάποιος να βρει σχολές της;

"Είναι οργάνωση που σχηματίστηκε από την ένωση των σχολών (dojos) που ακολουθούν στην Ελλάδα άμεσα την γραμμή διδασκαλίας του sensei Christian Tissier (Cercle Tissier). Φυσικά ανάμεσα στις σχολές αυτές υπήρχε συνεργασία εδώ και μια δεκαετία, με την καθοδήγηση του sensei Βασίλη Νυκτερή. Το 2017 αποφασίστηκε η επίσημη ένωση των δυνάμεων μας, ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διάδοσης και ανάπτυξης του Aikido στην χώρα μας".

Η αφίσα της εκδήλωσης

Έρχεται το πρώτο Children's Aikido School

Οι σχολές που ανήκουν στην HAAA είναι:

Aikido Academy, Θράκης 30, Ελληνικό, www.aikidoacademy.gr

Aikidoact, Λεωφ. Κύμης 31, Νέα Ιωνία, http://aikidoact.gr

Aikido Center, Λεωφ. Θηβών 437, Αιγάλεω, www.aikidocenter.gr

Aikido Training Center, Μεγαλουπόλεως 9, Άγιος Δημήτριος, www.aikidotrainingcenter.gr

NishiMachi Dojo, Δωδεκανήσου 1, Περιστέρι ( Η σελίδα στο facebook)

Shakaido Dojo, Ιφίτου 37, Αμαλιάδα ( Η σελίδα στο facebook)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ