ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα της WADA για συστηματικό ντόπινγκ στην Κίνα

Έρευνα της WADA για συστηματικό ντόπινγκ στην Κίνα

Η πρώην γιατρός της Ολυμπιακής ομάδας της Κίνας, Xue Yinxian, κατήγγειλε ότι τη δεκαετία του 80 και του 90 περισσότεροι από 10.000 αθλητές είχαν χρησιμοποιήσει απαγορευμένες ουσίες.

Μετά το σκάνδαλο με το ντόπινγκ στη Ρωσία μία νέα συνέντευξη που δόθηκε στο "ARD" έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να αποκαλύψει μαζικό ντόπινγκ σε Κινέζους αθλητές τη δεκαετία του 1980 και του 1990.

Η πρώην γιατρός της Ολυμπιακής ομάδας της Κίνας, Xue Yinxian (φωτογραφία), αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό κανάλι ότι τουλάχιστον 10.000 αθλητές και αθλήτριες έπαιρναν απαγορευμένες ουσίες.

Η WADA ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ξεκινήσει έρευνα για το θέμα ωστόσο είναι δύσκολο το έργο της, ενώ ακόμα πιο δύσκολη είναι η τιμωρία των υπευθύνων και των αθλητών. Σύμφωνα με τον τελευταίο κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ προβλέπεται τιμωρία για έναν αθλητή μέχρι και δέκα χρόνια μετά το δείγμα που πάρθηκε από εκείνον. Περίοδος, που όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό έχει παρέλθει.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη έρευνα αφού η καταγγελία που έγινε αφορά έναν τεράστιο όγκο αθλητών ο οποίος είχε κατακτήσει πολλά μετάλλια.

ΝΤΟΠΑ ΣΕ 11ΧΡΟΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ανάμεσα στα όσα σοκαριστικά αποκάλυψε κατά τη συνέντευξη της η Xue Yinxian ήταν το γεγονός ότι το ντόπινγκ πολλές φορές ξεκινούσε από μικρή ηλικία. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε υπήρχαν και παιδιά 11 ετών τα οποία λάμβαναν απαγορευμένες ουσίες.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι σχεδόν όλα τα μετάλλια που κατέκτησε η Κίνα στο διάστημα αυτών των δύο δεκαετιών αποτελούν αποτέλεσμα του συστηματικού ντοπαρίσματος των αθλητών. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι ντοπέ ήταν αθλητές του ποδοσφαίρου, της κολύμβησης, του στίβου, του βόλεϊ, του μπάσκετ, του πινγκ πονγκ, των καταδύσεων, της γυμναστικής και της άρση βαρών.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι και τώρα η Κίνα έχει τιμωρηθεί με αποκλεισμό ενός χρόνου από όλες τις διοργανώσεις της άρσης βαρών εξαιτίας πολλών κρουσμάτων ντόπινγκ στην Εθνική της ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ