ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΟΕ σε ΔΟΕ: "Άρθρα του Αθλητικού Νόμου παραβιάζουν τον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη"

ΕΟΕ σε ΔΟΕ: "Άρθρα του Αθλητικού Νόμου παραβιάζουν τον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη"

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ενημέρωσε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις για τα άρθρα του νέου Αθλητικού Νόμου.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με επιστολή της ενημέρωσε την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για διατάξεις και άρθρα του νέου Αθλητικού Νόμου που, όπως υποστηρίζει, δεν συμμορφώνονται με τις αρχές της Ολυμπιακής Χάρτας κι εξέφρασε τις ενστάσεις της για αυτά.

Η ΕΟΕ, όπως αναμενόταν, μετέφερε τις ενστάσεις της για συγκεκριμένα άρθρα, ενώ ενημερώνει και για την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της να ζητήσει την παρέμβαση της ΔΟΕ και να ενημερώσει τις Διεθνείς Ομοσπονδίες των Ολυμπιακών Αθλημάτων. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη η ΔΟΕ ενημερώθηκε επίσημα από την ΕΟΕ για τις αντιρρήσεις που υπάρχουν για πλήθος άρθρων του νέου Αθλητικού Νόμου, τα οποία - όπως τονίζει - παραβιάζουν ρητές διατάξεις του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη που εφαρμόζεται από το 2015 και τον οποίο έχει υπογράψει και η Ελλάδα.

Αναλυτικά η επιστολή του Σπύρου Καπράλου και του Μανώλη Κολυμπάδη:

"Κύριο Jerome POIVEY

Επικεφαλής Θεσμικών Σχέσεων και Διακυβέρνησης

Τμήμα Σχέσεων με τις ΕΟΕ

Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή

Αθήνα, 6 Μαρτίου 2019

Αγαπητέ Ζερόμ,

Αναφορικά με την τηλεφωνική μας επικοινωνία λίγους μήνες πριν σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Αθλητισμού να εισάγει έναν νέο Αθλητικό Νόμο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη λειτουργία των Αθλητικών Ομοσπονδιών και των Σωματείων. Αναφορικά με αυτό, θα θέλαμε να σε πληροφορήσουμε για τα παρακάτω:

Η επιθυμία σου η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να εκφράσει τις απόψεις της για αυτό το σχέδιο έγινε σεβαστή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού.

Μια τριμελής αποστολή της ΕΟΕ αποτελούμενη από τον Πρώτο Αντιπρόεδρο, το Γενικό Γραμματέα και ένα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής εξέφρασε τα σχόλια και τις αντιρρήσεις τους στους κανονισμούς του σχεδίου νόμου.

Αμέσως μετά από αυτή τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός είχε πραγματικά δεχτεί κάποιες από τις παρατηρήσεις μας σχετικά με άρθρα του σχεδίου νόμου το οποίο ρητά παραβιάζει την αυτονομία και την αυτοδιοίκηση των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών, όπως καθορίζεται από την Ολυμπιακή Χάρτα.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ, εκπροσώπησε την ΕΟΕ στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου την 28η Φεβρουαρίου 2019, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε τις έντονες αντιδράσεις της ΕΟΕ στα άρθρα του σχεδίου νόμου που παραβιάζει τις αρχές της Ολυμπιακής Χάρτας, τις οποίες και υπέβαλλε γραπτώς.

Το Υπουργείο Αθλητισμού επέμεινε στο να τις διατηρήσει στο σχέδιο νόμου, το οποίο τέθηκε σε ψηφοφορία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σήμερα και θα γίνει Νόμος του Κράτους.

Πρωτίστως, παρά τη δέσμευση του Υπουργείου Αθλητισμού να παρέχει νομική στήριξη στο νέο καταστατικό της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που είχατε εγκρίνει με την επιστολή σας της 24ης Αυγούστου 2018, το Υπουργείο Αθλητισμού αρνείται να εκπληρώσει τη δέσμευσή του, παρόλο που το κείμενο του νέου Καταστατικού της ΕΟΕ υποβλήθηκε στο Υπουργείο ήδη από τις 28 Αυγούστου 2018.

Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, η ΕΟΕ εξακολουθεί να λειτουργεί βάσει παρωχημένου καταστατικού, οι διατάξεις του οποίου οδήγησαν στην διοικητική κρίση της Ολυμπιακής μας Επιτροπής κατά τη διάρκεια των δέκα πρώτων μηνών του 2017.

Επιπλέον, το προσχέδιο νόμου εξακολουθεί να προβλέπει ότι ο Υπουργός Αθλητισμού είναι σε θέση να συγχωνεύει εθνικές ομοσπονδίες, ένα γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει ορισμένα προβλήματα στο Ολυμπιακό κίνημα στη χώρα μας, όπως την ένταξη του τριάθλου μέσα στην Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου. Η Διεθνής Ένωση Τριάθλου δεν αποδέχεται αυτή την ένταξη, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι Έλληνες τριαθλητές να στερούνται συμμετοχής σε διεθνείς εκδηλώσεις, αφού είναι εγγεγραμμένη σε μία εθνική ομοσπονδία που δεν είναι μέλος της αντίστοιχης εθνικής ομοσπονδίας.

Η ίδια κατάσταση υπάρχει σήμερα στα Ολυμπιακά αθλήματα του ράγκμπι, στο χόκεϊ επί χόρτου, στο μπέιζμπολ και το σόφτμπολ. Αυτό καταλήγει σε συγκρούσεις και καταγγελίες εκ μέρους των διεθνών ομοσπονδιών αλλά και από τους ίδιους τους αθλητές και τα στελέχει αυτών των αθλημάτων σε εθνικό επίπεδο.

Επίσης, πολλοί από τους κανονισμούς παραβιάζουν την αυτονομία και το αυτοδιοίκητο των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών. Εν συντομία, παρεμβαίνουν σχετικά με:

α. Το σύστημα εκλογών που θα πρέπει να ακολουθήσει το κάθε άθλημα και η κάθε ομοσπονδία για να εκλέξει το διοικητικό της συμβούλιο.

β. Τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για τους υποψηφίους και τους ψηφοφόρους.

γ. Την υποχρεωτική εποπτεία της εκλογικής διαδικασίας από έναν νόμιμο εκπρόσωπο.

δ. Τις προδιαγραφές για την εκπροσώπηση των δύο φύλων στα ψηφοδέλτια, ωστόσο με ειδικές διατάξεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις αρνούνται το δικαίωμα οποιουδήποτε αθλητικού σωματείου ή ομοσπονδίας να αποφασίσει ελεύθερα σχετικά με το εκλογικό σώμα και την εκλογική διαδικασία για το διοικητικό συμβούλιο.

Αγαπητέ Jerome,

Αμέσως μόλις έχουμε τη μετάφραση του νέου νόμου που υποβάλλεται σε ψηφοφορία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε τα άρθρα του με περισσότερες λεπτομέρειες. Στο μεταξύ, η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αποφάσισε ομόφωνα στη συνάντησή της στις 5 Μαρτίου 2019 να ενημερώσει τη ΔΟΕ και να ζητήσει την παρέμβασή σας. Παράλληλα, θα ενημερώσουμε επίσης τις Διεθνείς Ομοσπονδίες των Ολυμπιακών Αθλημάτων.

Με λύπη σας ενημερώνουμε ότι, παρά τις προσπάθειές μας να πείσουμε τον Υπουργό Αθλητισμού ότι πολλές διατάξεις του σχεδίου νόμου δεν συμμορφώνονται με τις αρχές της Ολυμπιακής Χάρτας, αυτό δεν έγινε αποδεκτό.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω λεπτομέρειες ή διευκρινίσεις και ανυπομονούμε να λάβουμε τις απόψεις σας, προτάσεις ή άλλες παρατηρήσεις.

Με τις καλύτερες ευχές,

Σπύρος Καπράλος Εμμανουήλ Κολυμπάδης

κ. ,Αναπληρωτή Διευθυντή της ΔΟΕ

κ., Διευθυντή της ΔΟΕ για την Ολυμπιακή Αλληλεγγύη και τις Σχέσεων με τις ΕΟΕ."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ