ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκπαιδευτικόπρόγραμμα "Ολυμπιακή Κληρονομιά"

Εκπαιδευτικόπρόγραμμα "Ολυμπιακή Κληρονομιά"

Η ΕΘΝ.Ο.Α. πιστή στο όραμά της για ανάπτυξη της Ολυμπιακής Παιδείας σε όλη την χώρα, υλοποιεί το εκπαιδευτικόπρόγραμμα "Ολυμπιακή Κληρονομιά", το οποίο περιλαμβάνει τοπετυχημένο"Εργαστήρι Ολυμπισμού".

Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας (ΕΘΝ.Ο.Α.) πιστή στο όραμά της για ανάπτυξη της Ολυμπιακής Παιδείας σε όλη την χώρα, υλοποιεί με απόλυτη επιτυχία, για την σχολική χρονιά 2015-2016, το εκπαιδευτικόπρόγραμμα «Ολυμπιακή Κληρονομιά» το οποίο περιλαμβάνει τοπετυχημένο"Εργαστήρι Ολυμπισμού".

Η προσπάθεια της ΕΘΝ.Ο.Α. φέτος, να ιδρύσει εκπαιδευτικά κέντρα Ολυμπιακής Παιδείας σε όλη τη χώρα, σήμανε τη συνέχεια του εκπαιδευτικού σχεδιασμού της, με προγράμματα προσβάσιμα από κάθε μαθητή πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,από κάθε εκπαιδευτικόκαι ανοιχτά στην κοινωνία.

Η Ακαδημία έως σήμερα έχει υποδεχτεί και εκπαιδεύσει δεκάδεςμαθητές της Αττικής στο Αμφιθέατρο της ΕΟΕ, καθώς και μαθητές της Πελοποννήσου στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία, καθιερώνοντας τασημεία αυτάως Εκπαιδευτικά ΚέντραΟλυμπιακής Παιδείας για παιδιά 9 έως 15 ετών, συνεχίζοντας σύντομα τηνανάπτυξη αυτού του οράματοςστη βόρεια Ελλάδα.

Στόχος της ΕΘΝ.Ο.Α. είναι να καθιερώσει σημεία εκπαίδευσης της Ολυμπιακής Παιδείας σε κάθε πόλη της χώρας, ακόμακαι στα πιο απομακρυσμένα σημεία - της χώρας που γέννησε την Ολυμπιακή Ιδέα -και να φέρει όλα τα παιδιά και τους νέους κοντά στον Αθλητισμό και τις αρετές του.

Η ΕΘΝ.Ο.Α., στο πλαίσιο του υποχρεωτικού μαθήματος «Βιωματική Μάθηση - Project» της Γ´ Γυμνασίου, συνεργάζεται με τα Γυμνάσια της χώραςπραγματοποιώντας το πρόγραμμα «Ολυμπιακή Κληρονομιά». Η συνεργασία, με όσασχολεία αιτούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, αναμένεταινα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2016 σε μεγάλη εκπαιδευτική δράση που ήδη ετοιμάζει η Ακαδημία.

Οι μαθητέςτης Γ´ Τάξης του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αχαρνώνέλαβαν μέροςπριν λίγες ημέρες στο ανωτέρω Εκπαιδευτικό Πρόγραμμαστην ΑρχαίαΟλυμπία,με σκοπό να συνεχιστεί στη σχολική τους μονάδαμέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς.

Στην Ολυμπία, οι μαθητές του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αχαρνών - μαθητές από διάφορες χώρες προσέλευσης με διαφορετικά θρησκευτικά πιστεύωκαι ήθη - συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, εισήχθησαν στο πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνωνστο μνημείο του αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων Pierre de Coubertin.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΕΘΝ.Ο.Α. κ. Ισίδωρος Κούβελος,παρουσίασε στους παρευρισκόμενουςτα προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας που πραγματοποιεί η Ακαδημίακαι πώς αυτά ωφελούν μαθητές, νέους, εθελοντές και εν γένει την κοινωνία.Κατόπιν οιμαθητές και οι εκπαιδευτικοί συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο, όπως είθισται πριν την έναρξη της εκπαίδευσης, για την σαφέστερη εικόνα του μορφωτικού επιπέδου τους, αλλά και προς χρήση τους στην στατιστική μελέτη που πραγματοποιεί η ΕΘΝ.Ο.Α.

Εκπαιδευτικόπρόγραμμα "Ολυμπιακή Κληρονομιά"

Οι μαθητές παρέμειναν στην Αρχαία Ολυμπία για τρεις ημέρες και σεομάδες εργασίας συμμετείχαν εκ περιτροπής σετρειςΔιαθεματικές Εκπαιδευτικές Ενότητες, βάση του εκπαιδευτικού σχεδιασμού της Ιλεάνας Κλοκώνη.

Ο σχεδιασμός,επίσης, περιλάμβανεεπικοινωνίαμέσω Skype με τη Δρα Δικαία Χατζηευσταθίου, Καθηγήτρια Ολυμπιακών Σπουδών στο Canterbury Christ Church University, Kent, UK. Η κα Χατζηευσταθίου μίλησε από το Λονδίνο στους μαθητές για την εμπειρία της στην μελέτη του Ολυμπισμού και τις Αξίες που πιστεύει ότι ωφελεί να ακολουθούν.Επιπλέον,το πρόγραμμα περιλάμβανε ξενάγηση στο Ιστορικό Αρχείο του Αθήνα 2004 στην αίθουσα Όττο Σίμιτσεκκαιβιωματική προσέγγιση-θεωρητική καιπρακτική - στοΟλυμπιακό Άθλημα της χειροσφαίρισης, από τους μόνιμους πλέον συνεργάτεςμε τηνΕΘΝ.Ο.Α. από την ομοσπονδία: κα Κυριακή Μπακουλοπούλου, κ.Παναγιώτη Ιατρούδη,κ. Δημήτρη Σκάρλο, κ. Κώστα Κότσιρα, κ. Γιάννη Βαρελτζή, κ. Νίκο Αγγελόπουλο.Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα μετην καινούργια εκπαιδευτική ενότητα του προγράμματοςπου σχεδίασε η κα Κλοκώνη με την ονομασία "Νέοι Αθλητικογράφοι" την οποία είχαν αναλάβει οι Ολυμπιονίκες Εύα Χριστοδούλου και Νίκος Δεληγιάννης.

Οι μαθητές, λίγο πριν την αναχώρησή τους από την Αρχαία Ολυμπία, παρουσίασαν τις εργασίες τους βιώνοντας παράλληλα για πρώτη φορά την εμπειρία παρουσίασης σε ένα συνεδριακό περιβάλλον.Υπέροχα σχόλια, απίθανες νεανικές ιδέες, η κατανόηση της Αρχαίας Ολυμπιακής μας Ιστορίας, η έκπληξη που εξέφρασαν οι συνοδοί εκπαιδευτικοί για την ολόθερμη συμμετοχή των μαθητών... ήταν η μεγάλη επιβράβευση για την ΕΘΝ.Ο.Α.!

Οι μαθητές παρέλαβαν το επίσημο Δίπλωμα Συμμετοχής τους στοπρόγραμμα από τις Ολυμπιονίκες Εύα Χριστοδούλου και Σοφία Παπαδοπούλου και η τελετή λήξης που ακολούθησεαποχαιρέτησε τους μαθητές για λίγο όμως, καθώς η συνεργασία συνεχίζεται από σήμερα το πρωί για όλη την σχολική χρονιά.

Η ΕΘΝ.Ο.Α ευχαριστεί θερμά για την υποστήριξη στη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Αρχαία Ολυμπία, τους Εθελοντές Σαμαρείτες κ. Πέτρο Μορφέση-Ιατρό, κα Ελένη Χαλιώτη, κα Μαρία Γιαρκιά, κα Μαρία Βίτσου και τους αξιότιμους εκπαιδευτικούς του σχολείου κ. Χρήστο Καρανίκο, κ. Αλέξανδρο Γαλανόπουλο, κ. Βασίλειο Βιδιακίτη και κα Ελένη Ταλιαδούρου.

Άλλη μια σημαντική, επιστημονικά και εκπαιδευτικά άρτια εκπαίδευση Ολυμπιακής Παιδείας ολοκληρώθηκε στην πόλη που διεξάγονταν οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες!

Η ΕΘΝ.Ο.Α παίρνει στις αποσκευές της τον δυνατό παλμό των μαθητών, τον ενθουσιασμό και την δίψα τους για γνώση και με το σύνθημα "Η Παιδεία είναι το Χρυσό Μετάλλιο για όλα τα παιδιά και τους νέους" συνεχίζει αδιάκοπα το πανελλήνιο έργο της!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ