ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δωρεάν ψυχολογική στήριξη στους αθλητές από την ΕΣΟΑ

Δωρεάν ψυχολογική στήριξη στους αθλητές από την ΕΣΟΑ

Η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ), σε συνεργασία με την Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής προσφέρει δωρεάν ψυχολογική στήριξη στους αθλητές.

Ψυχολογική στήριξη στους αθλητές, εν μέσω κορονοϊού COVID - 19, προσφέρει με δωρεάν τηλεφωνική γραμμή η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ), σε συνεργασία με την Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής, όπως ανακοινώθηκε.

Το σχετικό Δελτίο Τύπου της:

"Μέσα στο πιεστικό περιβάλλον που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες ΕΣΟΑ θα συνεργαστεί με την Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής ως προς την Ψυχολογική Στήριξη των αθλητών μας, μέσω τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης σε θέματα ψυχικής υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Εκστρατείας «Olympians Against Covid19» (#olympiansagainstcvid19), η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες ΕΣΟΑ ένωσε τις δυνάμεις της με την Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής, προκειμένου το δίκτυο των επιστημονικών συνεργατών της τελευταίας, εφόσον ζητηθεί, να παρέχει δωρεάντην κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη δια τηλεφώνου στους ενεργούς και παλαίμαχους αθλητές της ΕΣΟΑ καθώς και σε όλους τους αθλητές Εθνικών Ομάδων όλων των αθλημάτων, όλων των κατηγοριών,μετά την βίαια μεταβολή των συνθηκών της προπόνησης και της ζωής τους γενικότερα που προκάλεσε η πανδημία.

Η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες ΕΣΟΑ περιλαμβάνει στις τάξεις της Ολυμπιονίκες και τους εξαιρετικά διακεκριμένους Olympians Ενεργούς και Παλαίμαχους Αθλητές της Ελλάδας και έχει ως στόχο την προαγωγή του αθλητισμού σε κάθε ηλικία καθώς και την εκπόνηση προγραμμάτων προς αρωγή της κοινωνίας γενικότερα.

Η Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής έχει ως σκοπό της την πρόληψη της ψυχικής νόσου και την προαγωγή της ψυχικής υγείας του πληθυσμού. Έχει στο ενεργητικό της μια μεγάλη σειρά δραστηριοτήτων ενημέρωσης του πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας, έχει διεκπεραιώσει με επιτυχία εκπαιδευτικά προγράμματα Erasmus και είναι μέλος της World Federation for Mental Health, της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας και της World Association of Social Psychiatry.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων θα έχει τρίμηνη διάρκεια συνεργασίας, αρχής γενομένης από την 1Απριλίου του 2020 και θα διαρκέσει μέχρι και την 30Ιουνίου 2020, όπου σε αφιλοκερδή βάση οι επιστήμονες του δικτύου , σε χρόνο που τους εξυπηρετεί, θα παρέχουν δωρεάν τηλεφωνική ψυχολογική υποστήριξη στους αθλητές που θα το αιτηθούν.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση εξυπηρέτηση από το δίκτυο των διαθέσιμων συνεργατών της Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής, η διαδικασία της επικοινωνίας του αθλητή με τον επιστήμονα ψυχικής υγείας θα πραγματοποιείται αρχικά με την αποστολή ενός SMS από την πλευρά του αθλητή, όπου ως απάντηση θα λαμβάνει ένα ενημερωτικό SMS με τον ακριβή χρόνο της τηλεφωνικής συνδιάλεξης.

  • Για θέματα Ψυχικής Υγείας που σχετίζονται με την επιδημία του Κορωνοϊού, οι ενδιαφερόμενοι αθλητές θα αποστέλλουν SMS στο 6944713660, αναγράφοντας Ψ1, κενό, αθλητική ιδιότητα,
  • Για θέματα Αποπροσανατολισμού από τον Αθλητικό Στόχο, οι ενδιαφερόμενοι αθλητές θα αποστέλλουν SMS στο 6972910715, αναγράφοντας Ψ2, κενό, αθλητική ιδιότητα.

Σημειώνεται ότι οι κλήσεις δεν καταγράφονται και δεν διατηρείται καμία Βάση Δεδομένων.

Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Αργυρή Ολυμπιονίκης της Υδατοσφαίρισης κα Βούλα Κοζομπόλη, σημείωσε: «Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση της Πανδημίας η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες ενεργοποιήθηκε εκπονώντας την Εκστρατεία Olympians Against Covid19, στο πλαίσιο της οποίας εντάξαμε και την συνεργασία μας με την Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής, ως προς

την δημιουργία της Γραμμής Τηλεφωνικής Υποστήριξης Αθλητών. Ευχαριστώ θερμά το ΔΣ της Εταιρείας και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρό της Καθηγήτη κ. Χριστοδούλου, που ενστερνίστηκε αμέσως της πρότασή μας και με αυτόν τον τρόπο συνδράμει μαζί μας στην έμπρακτη αρωγή του αθλητικού κόσμου, στην κρίσιμη αυτή περίοδο

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής, ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Χριστοδούλουτόνισε: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά η Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής αποδέχτηκε το αίτημα των αθλητών μας για ψυχολογική υποστήριξη στις δύσκολες μέρες που περνάμε. Η επιδημία που έχει βίαια αλλάξει τους ρυθμούς και την ποιότητα της ζωής μας αποτελεί μια πραγματική απειλή για την ψυχική μας ομοιόσταση και την ευεξία μας. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της (και των περιοριστικών μέτρων που απορρέουν από αυτή) ίσως είναι μεγαλύτερες στους αθλητές μας και ιδιαίτερα σε αυτούς που ασχολούνται με ομαδικά αθλήματα. Γι'αυτό θεωρήσαμε υποχρέωση μας να βοηθήσουμε, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, μέσω μιας τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης. Ελπίζουμε ότι η βοήθεια αυτή θα είναι ουσιαστική και επωφελής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ