ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυγενάκης: "Τα όρια ηλικίας και θητειών είναι βασικό πρότυπο χρηστής διακυβέρνησης"

Αυγενάκης: "Τα όρια ηλικίας και θητειών είναι βασικό πρότυπο χρηστής διακυβέρνησης"
ΕUROKINISSI

Αναφορές από τα πρακτικά της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, κατά τη συζήτηση του νόμου Βασιλειάδη πέρυσι, ανάγνωσε στη Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για διγλωσσία. Τι είπε για τα όρια ηλικίας και θητειών.

Χαρακτηριστικές αναφορές από τα πρακτικά της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, κατά τη συζήτηση του νόμου Βασιλειάδη πέρυσι, τον Μάρτιο του 2019, ανάγνωσε σήμερα στη Βουλή ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, για να καταδείξει -σύμφωνα με τον ίδιο- τη διγλωσσία κομμάτων και αθλητικών παραγόντων, σε ό,τι αφορά στα ζητήματα περιορισμού των θητειών για τα ΔΣ των Ομοσπονδιών:

Η Ελένη Αυλωνίτου, εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προέρχεται και από το χώρο του αθλητισμού, υποστήριζε το 2019 - σύμφωνα με όσα διάβασε ο υφυπουργός - ότι "το νομοσχέδιο θεσπίζει επίσης θητείες για το συμβούλιο των ομοσπονδιών. Θέλει, με άλλα λόγια, να τελειώσει σχέσεις, που τυχόν δημιουργούνται, λόγω μακρόχρονης φιλίας σε τέτοιες θέσεις ευθύνης".

Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε πως "καθιερώνεται επιτέλους, περιορισμός στις θητείες των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. των αθλητικών ομοσπονδιών και μπαίνουν κανόνες στις διαδικασίες των γενικών συνελεύσεων και των αρχαιρεσιών των αθλητικών οργανώσεων, για την εκλογή οργάνων και αντιπροσώπων. Μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε φαινόμενα, όπως αυτά της συμμετοχής "σωματείων σφραγίδα", που δεν ασκούν πραγματική αγωνιστική δράση και αφετέρου, να αποτυπώνεται αναλλοίωτη η βούληση της συνέλευσης στο εκλογικό αποτέλεσμα".

Ο Πέτρος Κωνσταντινέας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι "όταν κολλάμε και στις θητείες, που τόσα χρόνια, οι άνθρωποι του αθλητισμού μιλάμε για "καρεκλοκένταυρους" ή για ανθρώπους, που ξέρουμε πώς γίνονται οι εκλογικές διαδικασίες και δεν τόλμησε κανένας αυτά τα χρόνια να κάνει κάτι γι΄ αυτό το πράγμα, βάζουμε μία δικλίδα".

Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, κατά την τότε ακρόαση φορέων, απαντώντας προς την κ. Αυλωνίτου, δήλωνε "με τις θητείες και το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Εγώ, προσωπικά, εκφράζοντας και την ομοσπονδία μου, είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση να πούμε ότι οι θητείες είναι ένα μέτρο, το οποίο δεν είναι δημοκρατικό, σε μεγάλο βαθμό".

Επίσης, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ, Μανώλης Κολυμπάδης, απαντώντας τότε για το θέμα της "αυτορρύθμισης" των Ομοσπονδιών είχε εξηγήσει πως "Θα σας πω τρεις από τις συστάσεις της ΔΟΕ που δεν συμπεριλήφθηκαν στο καταστατικό. Τρεις δεν έγιναν δεκτές. Δεν έγινε δεκτός ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος είναι το πρώτο θέμα, που θέλει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να ανήκουν οι Ολυμπιακές επιτροπές και όχι να είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Αυτό, όμως, κατά τη διαβούλευση του καταστατικού, δεν το θέλατε εσείς, κ. Βασιλειάδη. Το δεύτερο είναι οι θητείες, αλλά όχι υποχρεωτική σύσταση. Ελαφριά σύσταση, όχι υποχρεωτικότητα και τα όρια ηλικίας, όπως είπατε".

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε εκ νέου στο ψήφισμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην 23η συνεδρίαση της Ολομέλειάς της, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα, μεταξύ άλλων, ότι "τα μέλη της Ολομέλειας αποφάσισαν ότι μέσα σε διάστημα έξι μηνών, οι αθλητικές ομοσπονδίες τους θα προχωρήσουν στην εναρμόνιση των καταστατικών τους στο θέμα των θητειών και των ορίων ηλικίας με τις διατάξεις που ισχύουν στις αντίστοιχες διεθνείς ομοσπονδίες τους, κάτι που δεν έχει συμβεί έως τώρα...".

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και σε επιστολή του Διευθυντή Αλληλεγγύης και Σχέσεων Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών της ΔΟΕ, Τζέιμς Μακλέοντ προς τα μέλη της ΕΟΕ, στις 18 Δεκεμβρίου 2019. Αναφερόμενος στην ψήφιση του 4639/2019, σημείωνε χαρακτηριστικά:

"Το ζήτημα του καθορισμού εύλογων ορίων ηλικίας ή / και θητειών είναι σαφώς σημαντικό στοιχείο των βασικών προτύπων χρηστής διακυβέρνησης. Όπως γνωρίζετε, αυτό είναι κάτι που η ΔΟΕ έχει εφαρμόσει η ίδια εδώ και πολύ καιρό, και το οποίο συνιστάται έντονα στα μέλη του Ολυμπιακού Κινήματος ως μέρος των βασικών αρχών της χρηστής διακυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, δεν έχουμε, κατ’ ουσίαν, αντίρρηση στην αρχή της θέσπισης τέτοιων περιορισμών. Αυτό που μας λυπεί είναι ότι αυτό έπρεπε να αντιμετωπιστεί στο νόμο και όχι να έχει εφαρμοστεί άμεσα και ενεργά από κάθε αθλητική οργάνωση στο αντίστοιχο καταστατικό τους".

Παρά, λοιπόν, τις κατ’ επανάληψη συστάσεις της ΔΟΕ προκειμένου να εναρμονιστεί η ΕΟΕ και τα μέλη της σε τρεις όρους (να μετατραπεί η ΕΟΕ σε ΝΠΙΔ, κάτι που νομοθετήθηκε πέρσι τον Νοέμβριο και να θεσπιστούν όρια θητειών και ηλικιών), με το επιχείρημα της "αυτορρύθμισης", που ποτέ δεν εφαρμόζεται, οι Ομοσπονδίες αποφεύγουν να εναρμονιστούν με βασικές αρχές χρηστής διακυβέρνησης, όπως τονίζει ο υφυπουργός αθλητισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ