ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αθλητικός Νόμος: Με δικαίωμα ψήφου ο εκπρόσωπος των αθλητών στο Δ.Σ. των Ομοσπονδιών

Eurokinissi
EUROKINISSI

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο Λευτέρης Αυγενάκης αποκάλυψε την πρόθεσή του ο εκπρόσωπος των αθλητών στο Δ.Σ. των Ομοσπονδιών να έχει δικαίωμα ψήφου.

Μία σημαντική αλλαγή αναμένεται να φέρει ο νέος αθλητικός νόμος που συζητείται στη Βουλή στην επόμενη ημέρα του αθλητισμού στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο Λευτέρης Αυγενάκης αποκάλυψε την πρόθεσή του ο εκπρόσωπος των αθλητών στο Δ.Σ. των Ομοσπονδιών να έχει δικαίωμα ψήφου κάτι που φυσικά θα συμβεί για πρώτη φορά.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί πρόταση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και των Συλλόγων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών.

Από εκεί και πέρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε σύμφωνος με την επέκταση της συγκεκριμένης διάταξης, ώστε να αποκτήσει ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των αθλητών και δικαίωμα ψήφου. Μάλιστα, επεσήμανε ότι στόχους του είναι να υπάρχει και ανάλογη εκπροσώπηση και για τους προπονητές κάτι που θα συμβεί σε επόμενο νομοσχέδιο.

Από εκεί και πέρα ο Λευτέρης Αυγενάκης έδωσε απαντήσεις σε κριτικές που έχει δεχθεί σχετικά με το νέο νομοσχέδιο.

Για το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών: «Γιατί σας ενοχλεί το ενιαίο ψηφοδέλτιο; Η διαφορετική άποψη θα εκφράζεται μέσα από προσωπικότητες. Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό, συνεπώς τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν θέση στον αθλητισμό. Δεν θέλουμε κομματικοποίηση των ομοσπονδιών και των ενώσεων. Οι διοικήσεις δεν πρέπει να είναι παραταξιακές. Το εκλογικο σώμα θα επιλέγει αυτούς που θεωρεί πιο κατάλληλους για να διοικήσουν τις ομοσπονδίες».

Για την επικύρωση των εκλογικών καταλόγων των ομοσπονδιών από τη ΓΓΑ: «Τον εκλογικό κατάλογο τον συντάσσει η διοίκηση κάθε ομοσπονδίας, τον έλεγχο τον κάνει η υπηρεσία. Τα σωματεία πρέπει να έχουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο».

Για την κατάργηση κωλυμάτων συμμετοχής σε σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες: «Μας κατηγόρησαν ότι εμπορευματοποιούμε τον αθλητισμό με την άρση των κωλυμάτων. Με τις διατάξεις αυτές καταργήσαμε ανεπίκαιρα κωλύματα. Είναι υποκρισία να μην έχει κώλυμα ο μέτοχος μίας στοιχηματικής εταιρείας και να έχει κώλυμα ο ιδιοκτήτης πρακτορείου, που μπορεί να έχει δοθεί σε έναν αθλητή ως επιβράβευση».

Για την ποσόστωση φύλων: «Είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει. Υπάρχουν γυναίκες στον αθλητισμό και είναι καιρός να τους δώσουμε χώρο και βήμα. Αν όμως βάλουμε ποσόστωση στις διοικήσεις, διαστρεβλώνουμε την εκλογική διαδικασία. Στόχος είναι να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή και των δύο φύλων».

Για την εκλογή στο Δ.Σ. υποψηφίου προέδρου, που λαμβάνει τουλάχιστον το 25% των ψήφων: «Ενισχύουμε τη δυναμική υποψηφίων και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους. Αν υπάρχει αντίρρηση για το ποσοστό, το ακούμε και ίσως να το αυξήσουμε, αλλά είναι αδιανόητο ένας υποψήφιος πρόεδρος που συγκέντρωσε αρκετές προτιμήσεις να μην εκλέγεται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Αθλητικός Νόμος: Οι προτάσεις που θα ενσωματωθούν σε αυτόν
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ