ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντωνάκου: "Μπορεί να μην ξανασταθεί στα πόδια του επειδή ήθελε να γίνει καλύτερος"

Αντωνάκου: "Μπορεί να μην ξανασταθεί στα πόδια του επειδή ήθελε να γίνει καλύτερος"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η αντιπρόεδρος του ΟΠΑΝ, Σταυρούλα Αντωνάκου, μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 για τις δράσεις του Δήμου Πειραιά για τον Ανδρόγεω Σαμψάκη, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα με την ασφάλιση των ερασιτεχνών αθλητών.

Την Σταυρούλα Αντωνάκου οι περισσότεροι την γνωρίζουν από τη μεγάλη καριέρα της μέσα στις πισίνες. Επί σειρά ετών αποτέλεσε μέλος της Εθνικής ομάδας πόλο των γυναικών έχοντας ως κορυφαίες στιγμές της την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Σανγκάη (2011) και δύο φορές ασημένια πρωταθλήτρια Ευρώπης (2010, 2012).

Παράλληλα, αγωνίστηκε για πολλά χρόνια τόσο με το σκουφάκι του Ολυμπιακού όσο και του Εθνικού διατελούσα αρχηγός και των δύο ομάδων.

Τα τελευταία χρόνια είναι Δημοτική Σύμβουλος με τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά. Εκμεταλλευόμενη τη δεύτερη ιδιότητα της προχώρησε σε μία σημαντική κίνηση αφού πρότεινε μέρος των εσόδων τόσο της θεατρικής παράστασης "Καλιγούλας" όσο και από το Βίκος Street Realys του Πειραιά να διατεθούν στην οικογένεια του Ανδρόγεου Σαμψάκη.

Η κ. Αντωνάκου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Νίκη στην Contra" στο Ραδιόφωνο 24/7 και μίλησε για τις δράσεις του Δήμου Πειραιά για τον άτυχο καταδύτη, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα με την ασφάλιση των ερασιτεχνών αθλητών.

Αρχικά μιλώντας για τα προβλήματα ασφάλισης των ερασιτεχνών αθλητών, αλλά και τις δράσεις του Δήμου Πειραιά τόνισε: "Θεωρητικά θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο. Οι ερασιτέχνες αθλητές είναι πιο επαγγελματίες και από τους επαγγελματίες τόσο στις ώρες που σπαταλάνε εντός της προπόνησης όσο και στην προσήλωση, αλλά και στο κίνητρο. Δυστυχώς είχαμε αυτό το τραγικό συμβάν το οποίο είναι μέρος της ζωής ενός υπεραθλητή. Για να γίνεις πρωταθλητής καθημερινά παλεύεις με τα ανθρώπινα όρια σου. Δυστυχώς στον Ανδρόγεω συνέβη αυτό το ατύχημα. Το χτύπημα ήταν άσχημο. Το παιδί βγήκε από την εντατική πρόσφατα και κινδύνευσε ακόμα και η ζωή του.

Αυτό που μου δίνει κίνητρο είναι ότι έχω περάσει από την ίδια θέση αθλήτρια ενός μη δημοφιλούς αθλήματος. Εκείνο που σκέφτηκα κατευθείαν ήταν πως θα ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Όσες δράσεις έχουμε κάνει τόσο ως Δήμος Πειραιά αλλά και γενικότερα, εάν πάρουν δημοσιότητα ο κόσμος δείχνει μεγαλύτερη ανταπόκριση. Ίσως η οικονομική και η κοινωνική κρίση μας έχουν ευαισθητοποιήσει όλους λίγο παραπάνω και αυτό είναι το μοναδικό θετικό απ' όλο αυτό.

Εκείνο λοιπόν που ήθελα ήταν να βρω έναν τρόπο να μαζέψουμε άμεσα ένα αρκετά σεβαστό ποσό, αλλά και να γίνει γνωστό το συμβάν. Έτσι, επικοινώνησα με την εταιρία παραγωγής και τους πρωταγωνιστές της παράστασης, μίλησα τόσο με τον πρωταγωνιστή κ. Στάνκογλου αλλά και με τη σκηνοθέτιδα κ. Δανέζη ώστε μέρος των συνολικών εσόδων από τις 12 παραστάσεις που θα γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά να δοθεί στην οικογένεια του Ανδρόγεου γιατί από εδώ και πέρα η αποκατάστασή του θα είναι και χρονοβόρα και κοστοβόρα. Όλοι το αποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά. Το συμβούλιο του ΟΠΑΝ πέρασε παμψηφεί την συγκεκριμένη πρόταση, ενώ και ο Δήμαρχος Πειραιά είναι δίπλα μας και μας στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις.

Πέρα από τη συγκεκριμένη παράσταση προχωρήσαμε και σε άλλη μία ενέργεια. Μέρος των εσόδων και από το ΒΙΚΟΣ Street Relays στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι θα διατεθούν και αυτά στην οικογένεια".

Πρέπει να αναδειχτεί η μη ασφάλιση των ερασιτεχνών αθλητών

Στη συνέχει αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλισης και αποκάλυψε ένα συμβάν που είχε συμβεί το 2011: "Είναι η πλειοψηφία των αθλητών τους οποίους παρακολουθούμε μία φορά το χρόνο και μας κάνουν υπερήφανους με τα μετάλλια που κατακτούν. Όλοι οι Έλληνες ταυτιζόμαστε μαζί τους γιατί είναι πιο εύκολο να ταυτιστείς με έναν αθλητή της μεσαίας τάξης παρά με κάποιον αθλητή εκατομμυριούχο. Για αυτό υπάρχει και αυτή η μεγάλη αγάπη προς τους Ερασιτέχνες αθλητές γιατί γνωρίζουν όλοι τις προσπάθειες που γίνονται όταν τα φώτα σβήνουν.

Πέρα από την ιδιότητά μου ως αθλήτρια έχω δώσει μεγάλο αγώνα και ως πολιτικός για να καταλάβουν ορισμένα πράγματα αυτονόητα. Ένας αθλητής ερασιτέχνης, αλλά αυτού του επιπέδου δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο που να ορίζει κάποιος νόμος ότι είτε οι Ομοσπονδίες είτε οι Εθνικές ομάδες, είτε τα σωματεία πρέπει να παρέχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Εάν είσαι τυχερός και το σωματείο σου ή η εθνική ομάδα είναι ευαισθητοποιημένοι και το κάνουν έχει καλώς, αλλιώς δεν έχεις καμία απολύτως ιατροθεραπευτική κάλυψη.

Θα σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το 2011 όταν κατακτήσαμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα πήραμε μία ανάλογη προβολή. Πήγαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πήγαμε στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων. Εκεί τους έφερα ένα παράδειγμα το οποίο δεν ήξεραν οι βουλευτές. Τους είπα ότι χτες κατακτήσαμε το παγκόσμιο και είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού σε ομαδικό άθλημα. Αν βγω εγώ τώρα από εδώ και με πατήσει κάποιο αυτοκίνητο είμαι μόνη μου. Δεν είμαι επαγγελματίας για να έχω την κάλυψη από κάποιο Δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο, δεν έχουμε ένσημα, δεν έχουμε καμία ιδιωτική ασφάλιση.

Τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων δεν υπάρχει κάποια ασφάλιση για τα παιδιά. Φυσικά το ίδιο ισχύει και σε άλλα αθλήματα όπως οι καταδύσεις που δεν έχουν τόσο μεγάλη προβολή".

Για το πως μπορεί να βρεθεί λύση σε αυτό το θέμα επεσήμανε: "Θεωρώ ότι πρώτιστα είναι πολιτική βούληση, πιστεύω όμως ότι και εμείς το αθλητικό κίνημα είναι ένα θέμα που πρέπει επιτέλους να αναδείξουμε. Δεν είναι κάτι που κοστίζει ακόμα και τώρα που το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει όλες αυτές τις δυσκολίες. Πρέπει να το κυνηγήσουμε όσο δεν πάει. Δεν έπρεπε να συμβεί αυτό σε ένα 17χρονο παιδί για να κινητοποιηθούμε. Ήταν ένα παιδί το οποίο έκανε την προπόνησή του για να γίνει καλύτερος. Είχε ένα ατύχημα και αυτή τη στιγμή η οικογένειά του είναι τελείως μόνη της. Είναι σε ένα δημόσιο νοσοκομείο το οποίο δεν είχε καν ωτορινολαρυγγολόγο. Ένα παιδί το οποίο μπορεί να μην ξανασταθεί στα πόδια του γιατί ήθελε να γίνει ένας ακόμα καλύτερος αθλητής και να μας κάνει όλους περήφανους".

Αυτονόητη η κίνηση μας

Τέλος σε ερώτηση που της έγινε για το εάν έχει επικοινωνήσει η ίδια με την ΚΟΕ, όντας πρώην πολίστρια, δήλωσε: "Από όσο γνωρίζω, γιατί για άλλους λόγους μίλησα τόσο με τον κ. Βασιλειάδη όσο και με στέλεχος της ΚΟΕ, έχουν επισκεφτεί το παιδί. Λόγω της ιδιότητας μου μίλησα με την οικογένεια του παιδιού για να έχουμε την άδεια τους, μίλησα με την εταιρία παραγωγής την Stefi and Lynx, με τον σύλλογο Ολυμπιονικών. Με την Ομοσπονδία όχι δεν έχω μιλήσει. Η ΚΟΕ είναι ο θεσμικός παράγοντας όπως και η Γενική Γραμματεία αθλητισμού, οι οποίες πρέπει να πράττουν αυτοβούλως.

Από εκεί και πέρα εμείς θεωρούμαστε μία πρωτοβουλία του αθλητικού κινήματος. Εγώ από την πλευρά μου λόγω και της θέσης που έχω μίλησα με το Δήμαρχο Πειραιά επειδή είδα ότι καθυστερούν οι διαδικασίες και του είπα ότι πρέπει να βγούμε μπροστά ώστε να δώσουμε μία έκταση στο θέμα για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος.

Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που το πράξαμε. Δεν θέλουμε δημοσιότητα και εύσημα. Κάνουμε πολλά πράγματα στο Δήμο Πειραιά που δεν τα ξέρει ο κόσμος γιατί είναι ουσίας και τα θεωρούμε αυτονόητα. Όπως και αυτή η κίνηση είναι αυτονόητη, αλλά έπρεπε να δημοσιευτεί και για αυτό επιλέξαμε τη συγκεκριμένη παράσταση ώστε να μάθει το τι συμβαίνει το ευρύ κοινό".

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παράσταση "Καλιγούλας": https://www.dithepi.gr/el/events/4523/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ