ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αφηγήσεις ζωής και προβληματισμοί από τους πρωταθλητές του αθλητισμού

Αφηγήσεις ζωής και προβληματισμοί από τους πρωταθλητές του αθλητισμού

Τέσσερις σπουδαίοι πρωταθλητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ανθρώπους του αθλητισμού και των επιχειρήσεων και να τους εκφράσουν τους προβληματισμούς τους για την στιγμή που θα πέσουν τα φώτα στην καριέρα τους.

Όλους τους μεγάλους Έλληνες πρωταθλητές τους έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας πάνω στο βάθρο φορώντας μετάλλια. Για αυτούς είναι απλά μία δικαίωση των κόπων και της σκληρής δουλειάς που έχουν ρίξει νωρίτερα για να φτάσουν μέχρι εκεί.

Ατελείωτες ώρες προπονήσεων, απογοητεύσεις, χαμόγελα, δάκρυα, συνθέτουν την καθημερινότητα όλων των αθλητών και η αφήγηση αυτών των στιγμών αποτέλεσε το ένα μέρος μιας υπέροχης βραδιάς που παρακολουθήσαμε στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή των αθλητών της ΕΟΕ. Μεγάλοι αθλητές τίμησαν την εκδήλωση και μίλησαν για αυτές τις ατελείωτες ώρες που περνούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Αυτό ήταν το ένα σκέλος της συζήτησης. Το άλλο ήταν οι προβληματισμοί τους για το μέλλον. Ερωτηματικά που αφορούν το επόμενο βήμα μετά το τέλος μιας καριέρας που για να στεφθεί από επιτυχία χρειάζεται μεγάλες θυσίες και έχει ως πλέον ως ανταπόδοση ελάχιστα χρήματα και ακόμα λιγότερα προνόμια.

Φυσικά, υπάρχει και η εξαίρεση των αθλητών που έχουν την τύχη να στηρίζονται οι προσπάθειές τους από κάποιους χορηγούς που σε δύσκολους καιρούς τους στηρίζουν οικονομικά και ηθικά. Τρανό παράδειγμα αποτελούν οι 17 αθλητές και αθλήτριες, αλλά και οι εθνικές ομάδες πόλο ανδρών και γυναικών που στηρίζει η Stoiximan στο δρόμο προς το Τόκυο.

Κάπου εδώ κλείνει η εισαγωγή μας και περνάμε στο κυρίως πιάτο της βραδιάς. Άνθρωποι του αθλητισμού μαζί με αθλητές ανέβηκαν στο πάνελ και μίλησαν για το παρελθόν, παρόν, αλλά και το μέλλον τους κάνοντας μία του πρωταθλητισμού στον αθλητισμό με εκείνον στη ζωή μέσα από τα βιώματα τους.

Το πρώτο ζευγάρι αποτέλεσαν η σπουδαία γυμνάστρια και πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της ΕΟΕ, Βασιλική Μιλλούση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους ο Σπύρος Καπράλος είχε την ευκαιρία να θυμηθεί τα αθλητικά του χρόνια.

«Αν κάποιος είναι καλός αθλητής δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει πρώτος σε όλο τον κόσμο. Ο αθλητής έχει μάθει την υπομονή, την επιμονή. Αυτά είναι μαθήματα ζωής. Αυτά ζουν όλοι στην καθημερινή τους ζωή, στο στίβος της ζωής όπως λέμε. Για να πετύχει ένας άνθρωπος στη ζωή του πρέπει να κάνει ότι κάνουν και οι αθλητές στον αθλητισμό. Όλοι προσπαθούν, αλλά κανείς δεν ξέρει πότε θα φτάσει κανείς στη δόξα. Έτσι, είναι και ο στίβος της ζωής» είπε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Καπράλος κάνοντας μία σύγκριση της ζωής ενός αθλητή με εκείνη ενός οποιουδήποτε ανθρώπου.

Αφηγήσεις ζωής και προβληματισμοί από τους πρωταθλητές του αθλητισμού

Η Βασιλική Μιλλούση άκουγε με προσοχή τις ιστορίες του Σπύρου Καπράλου από την αθλητική του καριέρα.

Την ίδια ώρα η Βασιλική Μιλλούση έκανε την πρώτη αποκάλυψη της βραδιάς. Όπως είπε χαρακτηριστικά σε λίγο καιρό θα ανοίξει το δικό της γυμναστήριο για εκμάθηση ενόργανης γυμναστικής κάνοντας έτσι την μετάβασή της από τον πρωταθλητισμό στον στίβο της ζωής.

Το επόμενο δίδυμο που ανέβηκε στο πάνελ ήταν ο χάλκινος Ολυμπιονίκης της γυμναστικής, Παύλος Καγιαλής με τον Πάνο Μπόλλα (Brand, Marketing Communication and Sponsorship Director του ΟΠΑΠ). Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στο κομμάτι της στο κομμάτι της αποτυχίας και πως αυτή αποτελεί μάθημα με τον Παύλο Καγιαλή να τονίζει: «Στον πρωταθλητισμό η αποτυχία είναι δώρο για έναν αθλητή. Αν δεν αποτύχεις δεν υπάρχει περίπτωση να μην προσπαθήσεις περισσότερο. Δεν πέτυχα σε αυτόν τον αγώνα, αλλά κατάλαβα τι έκανα λάθος και θα το κάνω καλύτερα στον επόμενο αγώνα. Ήμασταν φαβορί για να πάρουμε μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και εμείς δεν πήγαμε καν εκεί. Αυτό ήταν μεγάλο σχολείο για μένα».

Αφηγήσεις ζωής και προβληματισμοί από τους πρωταθλητές του αθλητισμού

Ο Παύλος Καγιαλής είχε πολλές ερωτήσεις για τον Πάνο Μπόλλα

Από την πλευρά του ο κ. Μπόλλας αναφέρθηκε στη σημασία του να κάνει κανείς πρωταθλητισμό και το πόσο μαθαίνει κάποιος από αυτή τη διαδικασία: «Όλοι εμείς που ζούμε στο γραφείο όπως εσείς που ζείτε στα γήπεδα, είμαστε αποτυχημένοι πρωταθλητές. Όταν ξεφεύγουμε από το γραφείο προσπαθούμε να μοιάσουμε σε σας. Στο μικρό χρόνο που βρίσκομαι στα σπορ θεωρώ ότι ο αθλητισμός έχει δώσει εκπαιδευτικό σύστημα προσωπικότητας που ονομάζουμε πρωταθλητισμό».

Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να απουσιάσει εκπρόσωπος της Stoiximan. Ο Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος Stoiximan, της κορυφαίας εταιρίας διαδικτυακού στοιχήματος, Γιώργος Δασκαλάκης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ένα από τα «παιδιά» του. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της ποδηλασίας, Χρήστος Βολικάκης, είναι ένας από τους 17 αθλητές που έχει υιοθετήσει η Stoiximan στο δρόμο προς το Τόκυο.

Οι δυο τους είχαν μία εγκάρδια συνομιλία με τον Χρήστο Βολικάκη να αναλύει τα μελλοντικά του σχέδια για την επόμενη ημέρα όταν αποφασίσει να αφήσει τις πίστες, αλλά και την πρωτοβουλία του μαζί με τον Δήμαρχο Βόλου για την κατασκευή μιας πίστας στην πόλη όπου κατάγεται.

Αφηγήσεις ζωής και προβληματισμοί από τους πρωταθλητές του αθλητισμού

Ο Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος Stoiximan, Γιώργος Δασκαλάκης, συνομιλεί με τον πρωταθλητή της ποδηλασίας Χρήστο Βολικάκη.

Από την πλευρά του ο κ. Δασκαλάκης αναφέρθηκε στα κριτήρια που επιλέγει η Stoiximan τους αθλητές που χορηγεί, αλλά και τα στελέχη της. Επιπρόσθετα μίλησε και για τη σημασία που δίνει η εταιρία στη στήριξη του αθλητισμού.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τον διάλογο των δύο ανδρών.

Το τελευταίο ζευγάρι της βραδιάς ήταν αυτό ανάμεσα στον «Μίδα των κρίκων» Λευτέρη Πετρούνια και τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη. Αυτό ήταν ίσως και το δίδυμο ομιλητών που έβγαλε και τις περισσότερες ειδήσεις αφού ο μεγάλος πρωταθλητής των κρίκων, Λευτέρης Πετρούνιας, απέδειξε ότι θα μπορούσε να γίνει δημοσιογράφος.

Ο Ολυμπιονίκης του Ρίο ρώτησε τον Υφυπουργό Αθλητισμού για τα προνόμια που επί της ουσίας δεν υπάρχουν ποια στους αθλητές σε ό,τι αφορά το τέλος της αθλητικής τους καριέρας. Ο Γιώργος Βασιλειάδης αποκάλυψε πως ήδη υπάρχουν συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα και αναζητάτε φόρμουλα ούτως ώστε να υπάρξει μία πρόβλεψη για κάτι σχετικό, ενώ αναφέρθηκε και στην όσο το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευση των αθλητών που ήδη έχουν θέση στο δημόσιο και που αυτή τη στιγμή δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε μία αν μη τι άλλο ξεχωριστή εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Το σημαντικότερο απ’ όλα ήταν πως εκπρόσωποι της Πολιτείας άκουσαν τις ανησυχίες των Ελλήνων αθλητών για την επόμενη ημέρα μετά τον πρωταθλητισμό και ευχή όλων είναι να μπορέσει η χώρα μας να «εκμεταλλευτεί» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σπουδαίους αθλητές σαν αυτούς που μίλησαν στην εκδήλωση.

Αφηγήσεις ζωής και προβληματισμοί από τους πρωταθλητές του αθλητισμού

Ο Λευτέρης Πετρούνιας σε ρόλο δημοσιογράφου έβγαλε τις ειδήσεις της βραδιάς... ανακρίνοντας τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη.

Σίγουρα, οι οικονομικές συνθήκες δεν βοηθούν και αν δεν υπήρχαν οι χορηγοί πολλοί εξ αυτών των αθλητών που θαυμάζουμε τώρα θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει την καριέρα τους, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε ομοσπονδίες στο εξωτερικό να απαρτίζονται από πρωταθλητές του παρελθόντος και στη χώρα μας να μην υπάρχει η σχετική πρόβλεψη.

Ευχή όλων όσων βρέθηκαν στην εκδήλωση είναι σίγουρα τέτοιες βραδιές να επαναληφτούν αφού μέσα από τέτοιους αληθινούς διαλόγους μπορεί κανείς να βρει ιδέες που θα δώσουν διεξόδους στον ελληνικό αθλητισμό.

Αφηγήσεις ζωής και προβληματισμοί από τους πρωταθλητές του αθλητισμού


Αρκετός κόσμος βρέθηκε βρέθηκε στο αμφιθέατρο της ΕΟΕ και παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις συζητήσεις που έγιναν.

Photo credits: Νίκος Κατσαρός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ