ΒΟΛΕΪ

Στήριξη με υψωμένες γροθιές στον Ουνεμπάινα

Στήριξη με υψωμένες γροθιές στον Ουνεμπάινα

Στα γαλλικά γήπεδα υπήρξε "κύμα" συμπαράστασης στον Καμερουνέζο ακραίο της Τουρ, Νέιθαν Ουνεμπάινα, ο οποίος κατήγγειλε ρατσιστική επίθεση στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο "Μελίνα Μερκούρη", κάτι που διέψευσαν κατηγορηματικά οι Πειραιώτες.

Ο Καμερουνέζος ακραίος της Τουρ, Νέιθαν Ουνεμπάινα, κατά τη διάρκεια του πρώτου σετ του αγώνα με τον Ολυμπιακό για τους "32" του CEV Challenge Cup έφυγε από το "Μελίνα Μερκούρη" του Ρέντη, καταγγέλλοντας ότι κάποιος οπαδός από την κερκίδα τού έκανε ρατσιστική επίθεση.

ΤΙ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΚΑΜΕΡΟΥΝΕΖΟΣ ΑΚΡΑΙΟΣ

Συγκεκριμένα, στο 24-24 του πρώτου σετ κι ενώ ετοιμαζόταν για το σερβίς, άφησε τη μπάλα, είπε στον προπονητή του "δεν παίζω άλλο" και έφυγε για τα αποδυτήρια. Ο αγώνας διακόπηκε για 4 λεπτά και όταν επέστρεψε ο Ουνεμπάινα, ο Βούλγαρος διαιτητής της αναμέτρησης Μίλαν Τοντόροφ τον απέβαλλε απ' όλο τον αγώνα.

Το επεισόδιο συνεχίστηκε και μετά το τέλος της αναμέτρησης. Ο Καμερουνέζος παίκτης, απευθυνόμενος προς τον Βούλγαρο διαιτητή, του είπε: "Ντροπή σου. Είμαι θύμα ρατσιστικής επίθεσης. Όχι μόνο δεν έκανες τίποτα για να με προστατέψεις αλλά με απέβαλες κιόλας. Ούτε μία ανακοίνωση από τα μεγάφωνα. Εχεις παιδιά; Αυτά τα ψέμματα τους λες; Ντροπή σου".

O διαιτητής στο φύλλο αγώνα δεν έγραψε κάτι για ρατσιστικό σύνθημα ή συμπεριφορά, ενώ σωστά σύμφωνα με τους κανονισμούς απέβαλλε τον παίκτη κατά τη διάρκεια του πρώτου σετ λόγω της συμπεριφοράς του. Από την πλευρά της η Τουρ υπερασπίστηκε τον παίκτη της και μάλιστα έκανε έγγραφη καταγγελία για το γεγονός.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΣΑΠ

Μια ημέρα μετά τον αγώνα, ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει πως δεν ακούστηκε κανένα ρατσιστικό σύνθημα κατά του αθλητή της Τουρ, εξέδωσε ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός. Μεταξύ άλλων, οι Πειραιώτες ανέφεραν: Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ένα αδικαιολόγητο κρεσέντο γαλλικών αναρτήσεων και δημοσιευμάτων κατά του Ολυμπιακού και των φιλάθλων του, με αφορμή την αποβολή του αθλητή της Τουρ, Νέιθαμ Βουμπεαινά. Η ιστορία του συλλόγου μας και η πορεία του διαχρονικά αποδεικνύουν, ότι ο Ολυμπιακός, ήταν, είναι και θα είναι κατά του ρατσισμού και οποιασδήποτε συμπεριφοράς στρέφεται κατά των αξιών που πρεσβεύει ο αθλητισμός και η ευγενής άμιλλα.

Η ΕΣΑΠ πήρε επίσης θέση για το θέμα με τον Ουνεμπάινα και την καταγγελία του, τονίζοντας πως η Τουρ επιχειρεί να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για τον αγώνα ρεβάνς και πως όλα αυτά είναι ψεύδη και συκοφαντίες κατά του Ολυμπιακού και του ελληνικού βόλεϊ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΙ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Από 'κει και πέρα, τη συμπαράσταση τους στον Καμερουνέζο για όσα ισχυρίζεται ο ίδιος και η Τουρ ότι συνέβησαν στο κλειστό του Ρέντη εξέφρασαν στα γήπεδα της Γαλλίας οι βολεϊμπολίστες έπειτα απο απόφαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου.

Με ποιο τρόπο; Υψώνοντας συμβολικά τη γροθιά τους κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των ομάδων, όπως είχαν κάνει οι πρωτεργάτες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1968.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έχει ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους να καταθέσουν γραπτώς τις τοποθετήσεις τους για τα όσα συνέβησαν στο "Μελίνα Μερκούρη" όπως και στις δυο Ομοσπονδίες.

Στήριξη με υψωμένες γροθιές στον Ουνεμπάινα
Στήριξη με υψωμένες γροθιές στον Ουνεμπάινα
Στήριξη με υψωμένες γροθιές στον Ουνεμπάινα
Στήριξη με υψωμένες γροθιές στον Ουνεμπάινα
Στήριξη με υψωμένες γροθιές στον Ουνεμπάινα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ