ΒΟΛΕΪ

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Ορεκτικό για ματσάρες και η χρησιμότητα του VAR

VOLLEY LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
VOLLEY LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr κάνει απολογισμό των όσων είδαμε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της Volleyleague και καλωσορίζει το VAR που από την πρώτη του εφαρμογή φάνηκε η χρησιμότητά του. (VIDEOS)

Το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ ξεκαθάρισε την πρωτιά στην κανονική περίοδο της Volleyleague με τους ερυθρόλευκους να παίρνουν μία ακόμα νίκη. Ωστόσο, οι δύο ομάδες μας προετοίμασαν για τα μεγάλα ματς που μας περιμένουν τους επόμενους μήνες.

Πρώτα στον ημιτελικό του Κυπέλλου και στην συνέχεια (πιθανότατα) στους τελικούς του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός να κοντραριστεί με τον ΠΑΟΚ.

Το Sport24.gr κάνει απολογισμό των όσων είδαμε στο ντέρμπι και που μας προϊδεάζουν για τα όσα θα δούμε το επόμενο δίμηνο από τις δύο ομάδες σύμφωνα με τα όσα έδειξαν στο "Μελίνα Μερκούρη".

ΝΤΕΡΜΠΙ ΟΡΕΚΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Ας ξεκινήσουμε από τα αγωνιστικά, αφού αυτά είναι που πρέπει να μας απασχολούν περισσότερο. Μπορεί ο Ολυμπιακός να επικράτησε με 3-1 σετ και να κατέκτησε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, ωστόσο και οι δύο ομάδες είναι κερδισμένες. Οι γηπεδούχοι έβγαλαν αντίδραση μετά τις ήττες από Φοίνικα και Κηφισιά (είχε μεσολαβήσει η νίκη επί του Εθνικού Αλεξανδρούπολης), ενώ στο τρίτο σετ επιβεβαίωσαν ότι δεν τα παρατούν.

Το να γυρνάς ένα σετ από 17-22 απέναντι στον μεγάλο σου αντίπαλο για τους εγχώριους τίτλους σου δίνει μεγάλη ψυχολογική ώθηση, ειδικά σε ένα ματς κατά το οποίο δεν σου βγήκαν αρκετά. Για παράδειγμα στο πρώτο σετ ο Ολυμπιακός ήταν κακός. Η υποδοχή των ερυθρολεύκων ήταν κάκιστη (29%) και έτσι ο Τερβαπόρτι αναγκάστηκε να παίξει μόνο από τα άκρα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Σμαραγδής και Πετρέας πήραν μόλις δύο μπάλες, έναντι των πέντε που πήραν Όκολιτς και Τακουρίδης στο ίδιο σημείο (1-7 οι πόντοι που πήραν οι κεντρικοί σε αυτό το σημείο).

VOLLEY LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
VOLLEY LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

* Μεγάλο παιχνίδι έκανε ο Γκάβιν Σμιτ

Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός σίγουρα κρατά την αποτελεσματικότητα των Σμιτ, Αλεξίεφ και Ραουβέρντινκ. Ειδικά οι δύο πρώτοι έκαναν εξαιρετικό ματς επιθετικά με 63% και 65% αντίστοιχα στην αποτελεσματικότητα τους. Μάλιστα, ο Σμιτ είχε και τρία μπλοκ και ισάριθμους άσσους για γεμίσει την στατιστική του και να φτάσει στους 23 πόντους! Αντίθετα, οι ερυθρόλευκοι είχαν πρόβλημα και πάλι στην υποδοχή τους με τον Τερβαπόρτι πολλές φορές να βγαίνει έξω από τα τρία μέτρα για να μοιράσει το παιχνίδι. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο καμπανάκι για τον Μουνιόθ ενόψει της συνέχειας.

Πάμε τώρα και στον ΠΑΟΚ. Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια οι ασπρόμαυροι είναι μία εντελώς διαφορετική ομάδα μετά τα Χριστούγεννα. Οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα και σίγουρα αυτό που παρουσιάζει η ομάδα του Ψάρρα είναι καλύτερο από όσα βλέπαμε στην αρχή της χρονιάς. Το βασικότερο είναι πως όλοι έχουν ξεκάθαρους ρόλους και σίγουρα Μουαγκουτούτια και Κλάπβαϊκ βοηθούν περισσότερο την ομάδα τους.

VOLLEY LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
VOLLEY LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

* Την καλύτερη του εμφάνιση με την ασπρόμαυρη φανέλα έκανε ο Ντίμα Φιλίποφ

Ο Φιλίποφ έκανε το καλύτερο του παιχνίδι με τη φανέλα του ΠΑΟΚ στα τρία πρώτα σετ, αν και στο τελείωμα του τρίτου και στο τέταρτο έμοιαζε να είχε κολλήσει και για αυτό αντικαταστάθηκε από τον Τερζή. Ο Κλάπβαϊκ πήρε υψηλό βαθμό και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αν και δεν του βγήκε τόσο το σερβίς σε σχέση με άλλα ματς, ενώ μεγάλη εμφάνιση έκανε και ο Όκολιτς.

Το μεγαλύτερο αρνητικό της εμφάνισης του ΠΑΟΚ ήταν η αποτελεσματικότητα των ακραίων του. Σαφράνοβιτς και Μουαγκουτούτια έμειναν χαμηλά (38% και 30% αντίστοιχα), με τον Γκόρτσιανουκ να δείχνει τη χρησιμότητά του στο συγκεκριμένο κομμάτι. Πιθανότατα θα δούμε στα επόμενα ντέρμπι τον έναν εκ των δύο πρώτων να συνθέτει δίδυμο στα άκρα με τον Γκόρτσιανουκ με τον Ψάρρα να θυσιάζει λίγη από την ποιότητα στην υποδοχή με την αποτελεσματικότητα στην επίθεση.

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Ορεκτικό για ματσάρες και η χρησιμότητα του VAR

Αν θέλουμε να κάνουμε μία συνολική καταγραφή όσων είδαμε με την βοήθεια των επίσημων στατιστικών της ΕΣΑΠ τότε θα πρέπει να σταθούμε σε συγκεκριμένους αριθμούς. Σίγουρα, το πρώτο που ξεχωρίζει είναι ότι ο ΠΑΟΚ χάρισε ένα σετ και κάτι παραπάνω από λάθη του αφού έκανε 30 έναντι 19 των ερυθρολεύκων. Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στην επιθετική συγκομιδή στους ακραίους αφού Αλεξίεφ και Ραουβέρντινκ πήραν 29 πόντους, έναντι 19 που έδωσαν στους φιλοξενούμενους οι Σαφράνοβιτς, Μουαγκουτούτια και Γκόρτσιανουκ.

Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε στους κεντρικούς. Όκολιτς και Τακουρίδης πήραν μαζί 23 πόντους σε αντίθεση με τους 14 που πρόσφεραν οι κεντρικοί του Ολυμπιακού. Το συγκεκριμένο στατιστικό αποτυπώνεται και στα μπλοκ όπου ο ο Ολυμπιακός είχε 6 εκ των οποίων τα τρία τα έκανε ο Σμιτ, ενώ ο ΠΑΟΚ είχε 9.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΚΑΝΟΝΙΚΟ VIDEO CHECK

Το επόμενο θέμα στο οποίο οφείλουμε να σταθούμε είναι το VAR ή "video check". Το ντέρμπι κορυφής μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ πέρασε στην ιστορία ως το πρώτο ματς στο οποίο έγινε η χρήση του. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους έτρεξαν το συγκεκριμένο θέμα τόσο από την μεριά της ΕΣΑΠ όσο και από την Πολιτεία, αφού πρόκειται για μία τεράστια αναβάθμιση.

Όπως φάνηκε η διαφορά του σε σχέση με ό,τι είχαμε μέχρι σήμερα ήταν τεράστια και βοήθησε ακόμα και σε δύσκολες φάσεις να βγει άκρη. Ειδικά σε επαφές στο μπλοκ θα παίξει καθοριστικό ρόλο, ενώ θα πρέπει και οι ομάδες να το χρησιμοποιούν.

Για να καταλάβουμε και να εκτιμήσουμε τη διαφορά αρκεί να θυμηθούμε τι είχε γίνει στο ματς του πρώτου γύρου ανάμεσα στην Κομοτηνή και την ΑΕΚ. Κατά τη διάρκεια του δεύτερο σετ και με το σκορ στο 21-19 ο Παπαδόπουλος έκανε την επίθεση και αρχικά ο Θεμελής (ο οποίος ήταν και ο πρώτος διαιτητής στο ντέρμπι του Ρέντη) έδειξε ότι η μπάλα είναι μέσα. Οι άνθρωποι της Κομοτηνής ζήτησαν το βίντεο ρέφερι και ο δεύτερος διαιτητής, Ιωαννίδης, πήγε στον πάγκο της γραμματείας για να δει τη φάση.

Το τι είχε γίνει μπορεί να το δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΕΤΡΕΑ - ΑΝΔΡΕΑΔΗ ΚΑΙ Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΡΤΑ

Για το τέλος αφήσαμε δύο εξωαγωνιστικά και παράξενα στιγμιότυπα από την αναμέτρηση. Το πρώτο έγινε πριν καν το πρώτο σερβίς. Κατά την παρουσίαση των αρχικών συνθέσεων των δύο ομάδων ο Γιώργος Πετρέας, ήταν εκείνος που μπήκε μαζί με τους Σμιτ, Ραουβέρντινκ, Αλεξίεφ, Σμαραγδή, Τερβαπόρτι και Στεφάνου στο τάραφλεξ. Στη συνέχεια, όμως, είδαμε τον Ανδρεάδη να μπαίνει στη θέση του στους βασικούς. Τελικά όπως αποδείχτηκε προφανώς είχε γίνει κάποιο λάθος στην αρχική εξάδα που δηλώθηκε με αποτέλεσμα ο Πετρέας να μπει ως αλλαγή στη θέση του Ανδρεάδη πριν καν το πρώτο σερβίς.

Το άλλο ευτράπελο έγινε κατά τη διάρκεια του δεύτερου σετ. Ο Σμιτ πήγε στο σερβίς μόνο που ο Καναδός δεν μπορούσε να δώσει συνέχεια στο ματς. Αιτία μία πλαϊνή πόρτα που κάποιοι είχαν ανοίξει με αποτέλεσμα να μπαίνει το φως του ήλιου στο κλειστό και να τυφλώνει τον διαγώνιο των ερυθρολεύκων. Με την άμεση παρέμβαση των ανθρώπων του Ολυμπιακού και όσων ήταν σε εκείνο το σημείο η πόρτα έκλεισε και ο Σμιτ έκανε τη δουλειά του παίρνοντας μάλιστα άσο.

VOLLEY LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
VOLLEY LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Με όσα άλλα έγιναν στο ματς και κυρίως με τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν δεν πρόκειται να ασχοληθούμε. Σε ένα ματς κατά το οποίο η διαιτησία, με τη χρήση και του VAR, άγγιξε το τέλειο δεν γίνεται να μιλάμε για αυτή. Ναι, σε άλλα ματς έχουν γίνει λάθη, όμως στο ντέρμπι που έγινε στου Ρέντη δεν επηρέασε σε κανένα σημείο την εξέλιξη του παιχνιδιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ