ΒΟΛΕΪ

Καλμαζίδης όπως Ρανιέρι

Καλμαζίδης όπως Ρανιέρι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Καλμαζίδης για δεύτερη φορά αποτελεί παρελθόν για τον ΠΑΟΚ σε ένα... διαζύγιο το οποίο δεν έχει καμία απολύτως λογική.

Στην Ελλάδα για όλα όσα συμβαίνουν σε μία ομάδα φταίει πάντα ο προπονητής. Είναι το εύκολο εξιλαστήριο θύμα και λειτουργεί ως αναλώσιμο υλικό σε έναν οργανισμό όπως είναι μία ομάδα.

Ο Γιάννης Καλμαζίδης για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου δύο χρόνια αποτελεί παρελθόν από τον ΠΑΟΚ και ο Χόρχε Ελγκέτα ανέλαβε να καθοδηγήσει τον ΠΑΟΚ μέχρι το τέλος της χρονιάς με στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το εάν θα το καταφέρει ή όχι θα το μάθουμε σε περίπου ένα μήνα. Εκείνο που φάνηκε όμως για μία ακόμη φορά είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε μνήμη χρυσόψαρου.

Ανεξάρτητα από τις πληροφορίες που θέλουν τον Ελγκέτα να έχει κλείσει από την Κυριακή, αμέσως μετά από την νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παμβοχαϊκού, ο ΠΑΟΚ έγινε Λέστερ και φέρθηκε στον "Κάλμα" όπως οι "αλεπούδες" στον Ρανιέρι. Ναι, ο ΠΑΟΚ έριξε πολλά λεφτά για να καταφέρει να γίνει μία ομάδα διεκδικήτρια του τίτλου, αλλά η θέση του στο βολεϊκό χάρτη της χώρας πριν την εποχή Καλμαζίδη ήταν ανάλογη με εκείνη της Λέστερ πριν πάρει πέρσι το πρωτάθλημα.

Τι έκανε ο 49χρονος προπονητής και αποτέλεσε παρελθόν; Η ομάδα δεν απέδωσε ποτέ όπως θα περίμεναν οι διοικούντες της. Αν το καλοσκεφτούμε, όντως ο ΠΑΟΚ δεν έχει παίξει φέτος ένα "γεμάτο" ματς σύμφωνα με την αξία των παικτών του και σε αυτό πάντα έχει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης ο προπονητής.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Μόνο που φέτος έχει χτυπήσει τόση γκαντεμιά τον ΠΑΟΚ στον σχεδιασμό του που ο Γιάννης Καλμαζίδης θα έπρεπε να είναι ένας... Χάρι Πότερ για να τα βγάλει πέρα. Ο Κάλβο είχε κλείσει και τελικά κατέληξε στη φυλακή λόγω της γνωστής υπόθεσης βιασμού στην Φινλανδία. Ο Πέτκοβιτς που τον αντικατέστησε δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να μπει στην ομάδα με τον Καλμαζίδη να χρεώνεται ότι στήριξε τον παίκτη του και δεν τον αντικατέστησε.

Ο Γκόμεζ που επέστρεψε για να ηγηθεί της νέας προσπάθειας έβγαλε τον ώμο του στο πρώτο επίσημο ματς της χρονιάς και στη συνέχεια δεν κατάφερε να ξαναπαίξει δίνοντας ραντεβού για του χρόνου. Η καθυστερημένη άφιξη του Ντάντε και η κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Βραζιλιάνος ανάγκασε τον Σαφράνοβιτς να κουβαλήσει πάνω του όλον τον ΠΑΟΚ σχεδόν σε όλο τον πρώτο γύρο, σε Ελλάδα και Ευρώπη, με αποτέλεσμα να "κλατάρει" στη συνέχεια.

Την ίδια ώρα και άλλοι παίκτες έχουν αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα τα οποία τους άφηναν για μικρό χρονικό διάστημα εκτός. Όλα αυτά αποτελούν σοβαρές αιτίες για την αγωνιστική κατάσταση του ΠΑΟΚ και κυρίως για το γεγονός ότι η ομάδα δυσκολευόταν να βρει τα πατήματά της.

ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΡΑΓΜΑ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ

Τα παραπάνω αφορούν το αγωνιστικό κομμάτι και ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, λάθη έγιναν και από τον Καλμαζίδη στην επιλογή των παικτών όμως τόσο στην περίπτωση αυτή όσο και σε πολλές στο παρελθόν οι ομάδες έχουν φερθεί αχάριστα σε παίκτες και προπονητές ξεχνώντας την προσφορά τους.

Ο ΠΑΟΚ στην πρώτη χρονιά του Καλμαζίδη έκανε το νταμπλ κατακτώντας τους πρώτους τίτλους της ιστορίας του. Το αμέσως επόμενο καλοκαίρι αντί να παραμείνει και να χτίσει την ομάδα από την αρχή προτιμήθηκε ο πιο οικονομικός Ζελιάσκοφ. Το αποτέλεσμα; Να γυρίσει άρον άρον στα μέσα της χρονιάς ο Καλμαζίδης για να σώσει την παρτίδα. Ο "Κάλμα" το έκανε και αυτό αν και οι παίκτες δεν ήταν της επιλογής του.

Το καλοκαίρι του 2016 δεν έγινε το ίδιο λάθος που έγινε ένα χρόνο νωρίτερα με τον Καλμαζίδη να παραμένει στον πάγκο. Ο ΠΑΟΚ έχει φτάσει σχεδόν ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση της σεζόν όντας δεύτερος στην κανονική περίοδο και θα προσπαθούσε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό που μοιάζει και είναι ανώτερος αυτή τη χρονική περίοδο.

Ποιος ο λόγος λοιπόν να διώξεις τον προπονητή που σε οδήγησε στους τίτλους ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση της σεζόν και να μην τον αφήσεις μέχρι το τέλος στον πάγκο; Είναι αποτυχία για τον ΠΑΟΚ η δεύτερη θέση; Είναι αποτυχία η συνεχόμενη παρουσία σε τελικούς από τη στιγμή που η ομάδα πριν το 2015 ήταν άτιτλη; Φυσικά και όχι.

Σίγουρα έχει γίνει μία μεγάλη επένδυση. Σίγουρα το μεγάλο μπάτζετ σε μία Λίγκα όπου δεν υπάρχουν τα χρήματα του παρελθόντος φέρνει ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις. Πάνω απ΄όλα όμως μετρά ο σεβασμός. Ανεξάρτητα από το εάν ο Ελγκέτα καταφέρει να ανατρέψει τα δεδομένα και κατακτήσει το πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ, εκείνο που πρέπει να αποφύγουν στο "δικέφαλο του Βορρά" είναι τα λάθη του παρελθόντος.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι μόλις πριν από τρία χρόνια, τη σεζόν 2013-14 ο ΠΑΟΚ είχε αλλάξει πέντε προπονητές σε 15 αγώνες! Σίγουρα έτσι δεν χτίζεις ομάδες και πρέπει αυτό να το καταλάβουν όχι μόνο οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, αλλά η πλειονότητα των Ελλήνων παραγόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ