ΒΟΛΕΪ

Η εξομολόγηση του Σεπέδα και των συμπαικτών του από τη φυλακή για τον βιασμό

Η εξομολόγηση του Σεπέδα και των συμπαικτών του από τη φυλακή για τον βιασμό

Ο περσινός MVP στην Ελλάδα, Ρολάντο Σεπέδα, και οι άλλοι τέσσερις διεθνείς Κουβανοί που κρατούνται σε φυλακές της Φινλανδίας για βιασμό 19χρονης, μίλησαν στην "Gazzetta dello Sport" για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης και αναφέρθηκαν στις κατηγορίες που τους βαραίνουν.

Οι πέντε διεθνείς Κουβανοί που καταδικάστηκαν για τον ομαδικό βιασμό 19χρονης Φινλανδής σε ξενοδοχείο του Τάμπερε όπου βρίσκονταν για το World League μίλησαν για πρώτη φορά μέσα από τις φυλακές όπου κρατούνται από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο αρχηγός της εθνικής Κούβας, Ρολάντο Σεπέδα, ο οποίος είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας και MVP με τον ΠΑΟΚ τη σεζόν 2015-2016, ο Ρικάρντο Κάλβο που είχε υπογράψει στον "δικέφαλο του βορρά" για το 2016-2017 αλλά το συμβόλαιό του ακυρώθηκε μετά από τις εξελίξεις, ο Αλφόνσο Γκαβιλάν και ο Οσμάνι Ουριάρτε καταδικάστηκαν σε πέντε χρόνια κάθειρξη σε πρώτο βαθμό, ενώ ο Λουίς Σόσα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συνουσία, σε 3,5 χρόνια φυλάκιση.

Σόσα και Ουριάρτε στη γεμάτη φυλακή του Τούρκου, οι Σεπέδα, Κάλβο και Γκαβιλάν 230 χιλιόμετρα πιο μακριά, στο Κιλμακόσκι, μία περιοχή κοντά στο Τάμπερε. Ο δημοσιογράφος της " Gazzetta dello Sport", Στέφανο Αρκομπέλι, ταξίδεψε μέχρι τη Φινλανδία και μίλησε με τους πέντε Κουβανούς κρατουμένους (ένας έκτος, ο Νταριέλ Μιράντα, καταδικάστηκε για απλή επίθεση και δεν φυλακίστηκε) για τις συνθήκες κράτησης και για το επίμαχο βράδυ, περιμένοντας την απόφαση της έφεσης.

Η εξομολόγηση του Σεπέδα και των συμπαικτών του από τη φυλακή για τον βιασμό

ΣΕΠΕΔΑ: "ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ"

Ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ μίλησε για την απουσία των πέντε παικτών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την εθνική Κούβας να διεκδικεί μετάλλιο, αλλά εν τέλει να τερματίζει ουραγός στον όμιλό της.

"Ο τρόπος ζωής μας είναι πολύ άσχημος. Η πρόκριση (σ.σ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες) μετά από 16 χρόνια μας κόστισε, αλλά όλα χάθηκαν με ένα τεράστιο μούδιασμα. Ήμουν υπερήφανος που είδα τους συμπαίκτες μου στους Αγώνες, στο ντεμπούτο κόντρα στη Ρωσία, και φώναζα γι' αυτούς μέσα από ένα κελί. Μόνος".

"Υπάρχουν πολλές περίεργες συμπτώσεις: διέλυσαν μία δυνατή ομάδα, όταν όλοι αρχίσαμε να παίζουμε στο εξωτερικό. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε εχθρικό περιβάλλον, επειδή ήμαστε ξένοι, αθλητές και είχαμε σκούρο δέρμα. Λέγαμε λέξεις στα κουβανικά που ίσως δεν μεταφράζονταν (σ.σ. στα φινλανδικά) , αλλά ο δικαστής ήθελε να πιστέψει μόνο εκείνη".

"Κάθε ζήτημα που αφορούσε στην Κούβα γιγαντώθηκε. Έχασα όλα τα χρήματα που έβγαλα από την Ελλάδα. Στην Κούβα δεν υπάρχει Skype. Η σύζυγός μου, η μητέρα μου και οι δύο γιοι μου πρέπει να πηγαίνουν στη Μόσχα για να επικοινωνήσουμε. Για 1,5 ώρα μόνο. Το έχουν τρεις φορές, θα το ξανακάνουν για τα γενέθλιά μου την επόμενη εβδομάδα. Τα πρώτα γενέθλιά μου στη φυλακή".

"Είμαι συγκινημένος, αλλά αρχίζω να ανταπεξέρχομαι με τους συμπαίκτες μου. Κατάφερα να κάνω βάρη στο -15, κάτω από χιόνι. Ως Κουβανός, δεν θα μπορούσα να κάνω σε θερμοκρασία κάτω των 20 βαθμών Κελσίου. Η μέρα μου αξίζει μόλις για μία ώρα: από τις 12:00 μέχρι τις 13:00, όταν μπορώ να μαγειρεύω κουβανέζικα".

"Ήμασταν ευκολόπιστοι, κατέστρεψα τα πάντα σε μία νύχτα. Εμείς οι Κουβανοί είμαστε ενστικτώδεις, τα εύκολα πράγματα μερικές φορές κοστίζουν ακριβά".

Η εξομολόγηση του Σεπέδα και των συμπαικτών του από τη φυλακή για τον βιασμό

Οι Γκαβιλάν, Κάλβο και Σεπέδα από τις φυλακές του Κιλμακόσκι

ΟΥΡΙΑΡΤΕ: "ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ"

Ο Ουριάρτε ήταν αυτός που γνώρισε την 19χρονη Φινλανδή σε ένα κέντρο διασκέδασης και στη συνέχεια τη γνώρισε στους συμπαίκτες του και κατέληξαν στο ξενοδοχείο, με συνέπεια να παραδέχεται ότι έχει μία ευθύνη παραπάνω.

"Εγώ ήμουν αυτός που γνώρισα πρώτος τη συγκεκριμένη κυρία. Δεν σκέφτηκα ότι θα έχανα τη ζωή και την καριέρα μου. Μου έλεγε 'μου αρέσουν οι ψηλοί, μαύροι και αθλητικοί'. Δεν είχα το κουράγιο να δω τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την τηλεόραση, ήταν πολύ δύσκολο για μένα. Είδα τον ουρανό μετά από επτά μήνες, δεν έχω τη δύναμη να βγω για να πάρω μία ανάσα φρέσκου αέρα. Δεν κάνω τίποτα άλλο από το να βλέπω ταινίες. Δεν μπορώ να ακούω σάλσα, επειδή στη φυλακή δεν επιτρέπονται μη αυθεντικά DVD. Στην Κούβα όλη η μουσική είναι πειρατική. Στις 16:00 η μέρα μας ολοκληρώνεται. Δεν σηκώνομαι από τις 7:00 το πρωί για να πάω στο γυμναστήριο".

"Υπάρχει μια νοοτροπία εχθρική προς το μέρος μας. Θεωρούμαστε οι χειρότεροι εγκληματίες. Πρέπει να κάνουμε ντους έξω στο κρύο, αν και έχουμε ανοιχτές πόρτες. Δεν έχω χρήματα για να τηλεφωνήσω, για έναν μήνα δεν μπορούσα να πάρω κανέναν. Ούτε ο πρέσβης μπορούσε να μου δώσει Υπήρχε μόνο ένας λογαριασμός, αλλά μέσα σε έναν χρόνο έπρεπε να καταβάλουμε 23.000 ευρώ. Η έλλειψη ελευθερίας είναι μία απαίσια εμπειρία. Μου λείπει πολύ η μητέρα μου. Έχω τατουάζ 'η αγάπη μιας μητέρας είναι το μοναδικό πράγμα που διαρκεί για πάντα'".

(σ.σ. πρόεδρος της Κούβας) Ραούλ Κάστρο δεν μας έχει γράψει. Γνωρίζω ότι έχει πεθάνει ο Φιντέλ και πρέπει να είναι δύσκολα στο νησί. Δεν έχω τίποτα για να ντρέπομαι. Μόνο έχω μετανιώσει που γνώρισα εκείνη τη γυναίκα και έμπλεξα τους συμπαίκτες μου σε αυτήν την άσχημη ιστορία. Ήθελα να πάω με τη Χουαντορένα στο Παγκόσμιο της Ιταλίας το 2018, ήλπιζα και στο Τόκιο. Για το μέλλον δεν γνωρίζω τίποτα. Έχουμε τεθεί σε προσωρινή διαθεσιμότητα από την διεθνή ομοσπονδία και μετά από το Ρίο θα πήγαινα να αγωνιστώ στην Τουρκία".

Η εξομολόγηση του Σεπέδα και των συμπαικτών του από τη φυλακή για τον βιασμό

Οι Σόσα και Ουρτιάρτε από τις φυλακές του Τούρκου

"ΓΕΛΟΥΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ Η ΓΥΝΑΙΚΑ"

Οι τρεις συμπαίκτες του Σεπέδα και του Ουριάρτε μίλησαν στο ίδιο μήκος κλίματος. "Είμαστε καταβεβλημένοι, εγκαταλελειμμένοι, εγώ δεν τρώω ούτε πρωινό. Πρόκειται για ένα απίστευτο σκηνικό αυτό που συνέβη. Εγώ δεν έκανα καν σεξ με αυτήν τη γυναίκα", δήλωσε ο Λουίς Σόσα.

"Ελπίζουμε ότι στην έφεση θα αντιμετωπίσουν την υπόθεση με άλλη οπτική. Μας έγραψε ο Πιμιέντα, ο πρώην προπονητής μας. Μία μεγάλη ιστορία του αθλητισμού καταστράφηκε. Όχι, δεν έχω δύναμη να δω βόλεϊ στην τηλεόραση. Τώρα έπρεπε να βρισκόμουν στην Αργεντινή, όχι σε αυτό το κελί".

Ο Ρικάρντο Κάλβο, από την πλευρά, του πρόσθεσε: "Κάθε μέρα ζητάω μία βοήθεια για να επιβιώσω. Είναι επειδή εμείς οι Κουβανοί είμαστε έντονοι, μιλάμε πολύ και γρήγορα και ο δικαστής δεν μπορούσε να μας πιστέψει, όμως υπήρχε προκατάληψη".

Μιλώντας για την εκδίκαση της υπόθεσης, ο Αλφόνσο Γκαβιλάν υποστήριξε: "Ήμασταν νευρικοί, ίσως δώσαμε μία έντονη εικόνα και κάναμε λάθος κι εκεί. Εκείνη γελούσε μαζί μας. Μας κατέστρεψε για πάντα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ