ΒΟΛΕΪ

Eurovolley Γυναικών: Το μυστικό της επιτυχίας είναι η ομάδα

MEDIA DAY ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
MEDIA DAY ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Εθνική ομάδα βόλεϊ των γυναικών είναι αγκαλιά με την πρόκριση στις "16" καλύτερες ομάδες του Eurovolley και το Sport24.gr εξηγεί πως φτάσαμε μέχρι εδώ.

Πριν την έναρξη του Eurovolley η Εθνική ομάδα των γυναικών είχε έναν ξεκάθαρο στόχο. Να πάρει τη νίκη απέναντι σε Γαλλία και Φινλανδία για να μπορέσει να βρεθεί στους "16" του θεσμού. Αποστολή που δεν ήταν εύκολη, αλλά με το πείσμα και τη δουλειά τους τα κορίτσια του Ναράνχο τα κατάφεραν.

Τόσο απέναντι στις Γαλλίδες, όσο και κόντρα στο καλοδουμένο σύνολο του Κανγκασνιέμι οι Ελληνίδες αθλήτριες κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους και τώρα κοιτούν για πιο ψηλά.

Το πού θα φτάσουν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς. Η είσοδος στην επόμενη φάση θεωρείται δεδομένη και εκείνο που απομένει είναι να δούμε ποια θέση θα καταλάβουν στον όμιλο. Αρχικά, η Εθνική θα πάλευε για την τέταρτη θέση του ομίλου, ωστόσο με τα τωρινά δεδομένα ακόμα και η τρίτη είναι εφικτή και θα κριθεί πιθανότατα στο ματς με την Βουλγαρία.

ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Στο αφιέρωμα που κάναμε πριν την έναρξη της διοργάνωσης είχαμε επισημάνει ότι αυτή η ομάδα αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την σκληρή δουλειά.

Σε ένα πρωτάθλημα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη δεκαετία τότε που τα μπάτζετ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού έφταναν και ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο και στα γήπεδα της Ελλάδας βλέπαμε ξένες αθλήτριες όπως η Ογκνιένονβιτς, η Τότσκο, η Μόλναρ, η Σέκολο και άλλες. Παίκτριες που οι αμοιβές τους ισοδυναμούν με τα μπάτζετ πολλών ομάδων σήμερα.

Τα κορίτσια που αποτελούν την τωρινή Εθνική ομάδα, μαζί με κάποιες άλλες όπως την μεγάλη άτυχη Κατερίνα Γιώτα, έχουν δουλέψει σκληρά τα τελευταία δύο χρόνια. Η παρουσία του Γκιγιέρμο Ναράνχο έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την μεταμόρφωση της εικόνας της Εθνικής, αφού σε συνδυασμό με τις εμπειρίες των Ελληνίδων αθλητριών σε συλλόγους του εξωτερικού, αλλά και της δουλειάς που γίνεται σε ορισμένες ομάδες δημιουργήθηκε η κατάλληλη μαγιά.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σταθούμε και στο γεγονός ότι αυτή η Εθνική έχει μεγάλες προσωπικότητες εντός γηπέδου. Μπορεί στα πλάνα που βλέπετε μετά τους αγώνες να είναι χαμογελαστές, όμως όλες τους σιχαίνονται να χάνουν. Το πνεύμα του νικητή είναι αυτό που συνοδεύει αυτή την ομάδα ακόμα και όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ.

ΓΕΜΑΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ένα ακόμα προτέρημα που έχει αυτή η ομάδα σε σχέση με τις προηγούμενες είναι το γεγονός ότι οι αθλήτριες που την απαρτίζουν έχουν παραστάσεις στο κορυφαίο επίπεδο.

Στέλλα Χριστοδούλου, Τζίνα Λαμπρούση, Αρέτα Κονόμη και Κωνσταντίνα Βλαχάκη έχουν φτάσει μέχρι την κατάκτηση του Challenge Cup (οι τρεις πρώτες με πιο ενεργό ρόλο). Την ίδια ώρα αρκετές παίκτριες από το ρόστερ έχουν αγωνιστεί ή εξακολουθούν να παίζουν στο εξωτερικό.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί η τριάδα των Βασιλαντωνάκη, Στράντζαλη και Παπαφωτίου. Μάλιστα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δύο πρώτες μαζί με την Καλαντάτζε έχουν παραστάσεις και από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ17.

Η ΟΜΑΔΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Ο αγώνας απέναντι στην Φινλανδία απέδειξε περίτρανα ένα πράγμα. Ότι αυτή η Εθνική ομάδα είναι ένα εξαιρετικά δουλεμένο σύνολο το οποίο παλεύει κάθε πόντο και μπορεί μέσα από αυτό να ξεπερνά τις αδυναμίες που έχει.

Το βασικότερο εξ αυτών είναι η έλλειψη ύψους, όμως μέσα από την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο μπλοκ - άμυνα και το γεγονός ότι οι διεθνείς έχουν περιορίσει τα λάθη τους καλύπτουν αυτή την αδυναμία. Για να αποδείξουμε του λόγου το αληθές αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στα στατιστικά της αναμέτρησης με την Φινλανδία.

Η ομάδα του Κανγκασνιέμι ήταν καλύτερη σε όλα τα επί μέρους στατιστικά εκτός από την αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Η Φινλανδία είχε περισσότερα μπλοκ (13-7), καλύτερη υποδοχή (43%-34%), περισσότερους άσους (12-7), λιγότερα λάθη κι όμως έχασε.

Σε ένα κλειστό ματς (με εξαίρεση το δεύτερο σετ) το μπλοκ - άμυνα έδωσε πολλές κόντρα επιθέσεις στην Εθνική και μέσα από την εξαιρετική ομαδική δουλειά ήρθε η νίκη.

ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι περιμένουμε από εδώ και πέρα; Πρώτα απ' όλα ο Ναράνχο και τα κορίτσια του έχουν την ευκαιρία να γράψουν ιστορία. Η Εθνική ομάδα βόλεϊ των γυναικών δεν έχει νικήσει ποτέ τρία ματς σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αφού μέχρι στιγμής είχε κερδίσει μόλις δύο στη διοργάνωση του 1991.

Τότε η Εθνική είχε καταλάβει την όγδοη θέση η οποία είναι και η καλύτερη στην ιστορία της. Τότε είχε επικρατήσει στον όμιλο στη Ραβένα επί της Γαλλίας (3-2) στην πρεμιέρα και της Αλβανίας (3-1).

Η εθνική ομάδα μετράει 4 νίκες στην ιστορία της στα τελικά και τις μισές τις έχει πανηγυρίσει στην Τουρκία! Η ομάδα του Ναράνχο, στην 5η συμμετοχή της σε τελική φάσ,η έφτασε τις 4 νίκες, σε συνολικά 27 αγώνες.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΕ ΤΕΛΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

1985 Oλλανδία, 12η θέση, 7 ματς, 7 ήττες

1991 Ιταλία, 8η θέση, 7 ματς, 2 νίκες

28 Σεπτεμβρίου 1991: Ελλάδα – Γαλλία 3-2 (15-09, 08-15, 10-15, 15-05, 15-13)

29 Σεπτεμβρίου 1991: Ελλάδα – Αλβανία 3-1 (15-07, 06-15, 15-08, 16-14)

1993 Τσεχία, 12η θέση, 5 ματς, 5 ήττες

2001 Βουλγαρία, 12η θέση, 5 ματς, 5 ήττες

2019 Tουρκία, 3 ματς, 2 νίκες

24 Αυγούστου 2019: Ελλάδα-Γαλλία 3-0 (25-12, 25-21, 25-21)

25 Αυγούστου 2019 :Ελλάδα-Φινλανδία 3-1 (26-24, 15-25, 25-21, 27-25)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ