ΒΟΛΕΪ

Δύο ομάδες φτιαγμένες για ευρωπαϊκούς τελικούς

Δύο ομάδες φτιαγμένες για ευρωπαϊκούς τελικούς

Το Sport24.gr γυρίζει το χρόνο πίσω στο περασμένο καλοκαίρι όταν «χτίστηκαν» οι ομάδες βόλεϊ ανδρών και γυναικών του Ολυμπιακού και εξηγεί γιατί η πορεία τους μέχρι τον τελικό του Challenge Cup ήταν φυσιολογική.

Τη Μεγάλη Τετάρτη τα τμήματα βόλεϊ ανδρών και γυναικών του Ολυμπιακού έδωσαν τους πρώτους τους τελικούς στο Challenge Cup. Οι γυναίκες ηττήθηκαν με 3-2 σετ από την Μπούρσα στου Ρέντη, ενώ οι άνδρες έχασαν με 3-1 από τη Ραβένα στην Ιταλία.

Το εάν κάποιο από τα δύο τμήματα θα καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο θα το ξέρουμε το βράδυ της Τετάρτης, εκείνο όμως που φάνηκε τόσο στους δύο αυτούς αγώνες όσο και στη συνολική πορεία των ομάδων ήταν ότι χτίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι για να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής. Για αυτό άλλωστε επιλέχθηκε να αγωνιστούν στο Challenge Cup και όχι σε κάποια άλλη διοργάνωση (είχαν δικαίωμα να παίξουν στο CEV Cup και τα δύο τμήματα) αφού εκεί υπήρχαν μεγαλύτερες πιθανότητες διάκρισης.

Ποιες κινήσεις έγιναν το περασμένο καλοκαίρι; Για την ακρίβεια τα δύο τμήματα επέλεξαν διαφορετικούς δρόμους, αλλά είχαν ένα κοινό παρανομαστή. Στις γυναίκες κρατήθηκε στο μεγαλύτερο βαθμό ο βασικός κορμός της ομάδας, ενώ στους άνδρες είχαμε ριζικές αλλαγές. Το κοινό σημείο αναφοράς ήταν ότι και οι δύο προπονητές επέλεξαν να γεμίσουν το ρόστερ του με ποιοτικές λύσεις.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα δεδομένα για το κάθε ένα τμήμα…

VOLLEY LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
VOLLEY LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΒΟΛΕΙ ΑΝΔΡΩΝ: Η ΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗΣΕ ΤΑ "ΟΝΟΜΑΤΑ"

Το περασμένο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός προχώρησε σε μία ριζική ανανέωση του ρόστερ του, μόνο που φέτος υπήρχε σαφέστατα μεγαλύτερη λογική στις επιλογές που έγιναν. Για την ακρίβεια χτίστηκε μία ομάδα που θα λειτουργούσε ως σύνολο και δε θα βασιζόταν στις μονάδες.

Ο σχεδιασμός ξεκίνησε από την επιλογή του προπονητή. Ο Ολυμπιακός έδωσε τα κλειδιά της νέας ομάδας που θα έφτιαχνε στον Φερνάντο Μουνιόθ. Ο Ισπανός ήταν μία εξαιρετική λύση, με πλούσιο βιογραφικό, η οποία έδινε τις εγγυήσεις ότι η χρονιά θα στεφθεί με επιτυχία.

Στη συνέχεια ξεκίνησε ο καταρτισμός του ρόστερ. Από την περσινή ομάδα, εννιά παίκτες αποχώρησαν από του Ρέντη και μόλις τέσσερις παρέμειναν (Στεφάνου, Στιβαχτής, Ζουπάνι και Ρουμελιωτάκης). Με εξαίρεση τον πρώτο όλοι οι άλλοι υπολογίζονταν για να δίνουν εναλλακτικές λύσεις από τον πάγκο.

Ο Μουνιόθ επέλεξε να πάρει παίκτες εργαλεία και να ποντάρει δίνοντας την μπαγκέτα του μαέστρου σε έναν παίκτη από το πάνω ράφι. Οι ερυθρόλευκοι έριξαν τη μεγάλη τους βόμβα με την απόκτηση του Φαμπιαν Ντζίζγκα. Ο Πολωνός πασαδόρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου στη θέση του και το δείχνει με κάθε ευκαιρία. Αν δει κανείς έναν αγώνα του Ολυμπιακού μπορεί εύκολα να καταλάβει το λόγο που έγινε αυτή η επένδυση, αφού ο Ντζίζγκα ανεβάζει τουλάχιστον ένα επίπεδο τους ερυθρόλευκους.

Οι υπόλοιποι παίκτες που αποκτήθηκαν ταίριαζαν γάντι στα θέλω του Μουνιόθ για την ομάδα που είχε στο μυαλό του, αλλά και στον τρόπο παιχνιδιού του Πολωνού πασαδόρου. Ο Οϊβάνεν δεν είναι ο εντυπωσιακός διαγώνιος, όμως είναι ένας σταθερός παίκτης που μπορεί κανείς να βασιστεί πάνω του. Σαν καλοκουρδισμένη μηχανή δουλεύουν ο Μπέμε και ο Ραουβέρντινκ, ενώ ο Αλεξίεφ μπορεί να έχει προβλήματα στην υποδοχή αλλά σε όλους τους άλλους τομείς βοηθά σημαντικά.

Παράλληλα, έγιναν κινήσεις και στην εγχώρια αγορά οι οποίες ήταν στην ίδια λογική. Ο Πετρέας ήταν ο ιδανικός παρτενέρ για τον Μπέμε, με τον Ανδρεάδη σε πρώτη φάση και τον Τσέλιο να έρχονται από πίσω τους. Ο Δαρίδης προσφέρει πολλά στο κομμάτι της υποδοχής και της άμυνας (κυρίως στη δεύτερη) όποτε του ζητηθεί, ενώ το ίδιο κάνει και 41χρονος πια Κώστας Χριστοφιδέλης.

Αν μη τι άλλο η εικόνα του Ολυμπιακού μέσα στον αγωνιστικό χώρο δικαιώνει όσους θεωρούν ότι η φετινή ομάδα των ερυθρόλευκων είναι η πιο γεμάτη των τελευταίων ετών. Είναι τόσο γεμάτη που επιτρέπει στον Μουνιόθ να «φιξάρει» αλλαγές που του δίνουν συγκεκριμένα πράγματα.

Το πρώτο παράδειγμα είναι η παγιωμένη πια διπλή αλλαγή πασαδόρου – διαγώνιου. Ο Στιβαχτής τρέχει και εκείνος καλά την ομάδα, ενώ με τον Ζουπάνι μπροστά ο Ολυμπιακός κερδίζει στο μπλοκ. Σημαντικές είναι οι λύσεις που δίνει και ο Κώστας Χριστοφιδέλης. Μπαίνει πάντα αντί του Αλεξιέφ και για τρεις περιστροφές προσφέρει ηρεμία δίπλα στον Στεφάνου αφήνοντας πιο «ελεύθερο» τον Ραουβέρντικ.

Την ίδια ώρα ο Ανδρεάδης προσθέτει και εκείνος εμπειρία στο κέντρο όποτε του ζητηθεί, ενώ και ο Δαρίδης προσφέρει πολλά στο κομμάτι της άμυνας αφού πολλές φορές ο Μουνιόθ επιλέγει να παίξει με λίμπερο υποδοχής και λίμπερο άμυνας. Αν μη τι άλλο ο Ολυμπιακός φαίνεται να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα και για τους άλλους δύο εγχώριους τίτλους (Κύπελλο και πρωτάθλημα), ενώ την Τετάρτη θα προσπαθήσει να πάρει και το Challenge Cup.

CHALLENGE CUP / ΟΣΦΠ - ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
CHALLENGE CUP / ΟΣΦΠ - ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ, ΓΕΜΙΣΕ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Για δεύτερη φορά στην ιστορία του μέσα σε περίπου ένα χρόνο ο Ολυμπιακός διεκδικεί την ευρωπαϊκή κορυφή θέλοντας να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που θα καταφέρει να κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο στο βόλεϊ γυναικών. Οι ερυθρόλευκοι το προηγούμενο καλοκαίρι φρόντισαν να κρατήσουν το βασικό ελληνικό κορμό τους και παράλληλα γέμισαν το ρόστερ τους.

Φυσικά, όλα ξεκίνησαν από τον προπονητή. Ο Μπράνκο Κοβάτσεβις με το έργο που έχει παρουσιάσει τα προηγούμενα χρόνια κέρδισε επάξια την παραμονή του και ετοιμάζεται να καθίσει στον πάγκο και της Εθνικής ομάδας βόλεϊ των γυναικών.

Από τις βασικές οι μόνες που αποχώρησαν για διαφορετικούς λόγους ήταν οι Μαλασάι και η Λαζάρεβιτς. Έτσι, ο Μπράνκο Κοβάτσεβις έψαξε να βρει δύο αθλήτριες για να τις αντικαταστήσει. Η μία επιλογή προήλθε από τον αιώνιο αντίπαλο αφού η Φρανζίσκα Πολ αποκτήθηκε για να προσθέσει σταθερότητα στην υποδοχή της ομάδας, ενώ η δεύτερη ήταν η Αμερικανίδα, Στέφανι Νιέμερ η οποία αποτελεί μία πιο επιθετική ακραία με εξαιρετικό σερβίς.

Την ίδια ώρα η τετράδα των Χριστοδούλου, Γιώτα, Λαμπρούση και Κονόμι παρέμεινε σταθερή, με τη Σάσκια Χίπε να αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της ομάδας και φέτος. Την ίδια ώρα ο Μπρανκο Κοβάτσεβιτς επέλεξε να γεμίσει το ρόστερ του με τρεις κινήσεις προσθέτοντας διαφορετικά στοιχεία στο παιχνίδι των ερυθρόλευκων. Μαρία Νομικού, Κατερίνα Ζακχαίου και Αλίκη Κωνσταντινίδου αποκτήθηκαν για να προσφέρουν λύσεις όποτε χρειάζεται ερχόμενες από τον πάγκο.

Στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να διατηρήσει τα σκήπτρα του και μένει να δούμε εάν θα κάνει την υπέρβαση στη ρεβάνς με την Μπούρσα. Θεωρητικά ο τίτλος του φαβορί ανήκει στις Τουρκάλες, όμως όλα θα κριθούν από το πως θα εμφανιστούν οι δύο ομάδες στο δεύτερο τελικό. Εάν ο Ολυμπιακός καταφέρει να κρατήσει στην υποδοχή και ταυτόχρονα πιέσει με το σερβίς του τότε σίγουρα μπορεί να κάνει την ανατροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ