ΒΟΛΕΪ

Αθωώθηκε ο Κώστας Χριστοφιδέλης

Αθωώθηκε ο Κώστας Χριστοφιδέλης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Έξι χρόνια μετά και έπειτα από χρόνιο δικαστικό αγώνα ο Κώστας Χριστοφιδέλης αθωώθηκε για την υπόθεση ντόπινγκ με τη WADA, τον ΕΣΚΑΝ και το Διοικητικό Εφετείο να βγάζουν τη σχετική απόφαση.

Στις 23 Μαρτίου του 2010 είχε γίνει γνωστό ότι ο Κώστας Χριστοφιδέλης είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ μετά τον αγώνα του Παναθηναϊκού (στον οποίο αγωνιζόταν τότε) και τον ΠΑΟΚ. Η ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό του ήταν η χοριακή γοναδοτροπίνη.

Από την πρώτη στιγμή η πλευρά του παίκτη τόνιζε πως ουδέποτε είχε κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας. Η τιμωρία που του επιβλήθηκε από το Μονομελές Δικαιοδοτικό όργανο της ΕΟΠΕ ήταν για ένα έτος (1) από κάθε επίσημο και φιλικό αγώνα και χρηματικό πρόστιμο τριών χιλιάδων ευρώ (3.000).

Έκτοτε ο έμπειρος ακραίος ξεκίνησε την προσπάθεια του για να δικαιωθεί με έναν δικαστικό αγώνα ο οποίος κράτησε για έξι χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα ο Κώστας Χριστοφιδέλης έστειλε δείγματα τόσο από τον ίδιο όσο και τους γονείς και τον αδελφό του στον Καθηγητή Dr. Cole ο οποίος τον παρέπεμψε στον ειδικό Φιλανδό Καθηγητή και υπεύθυνο της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) για τη συγκεκριμένη ορμόνη, Dr Ulf-Hakan Stenman. Μετά από νέο κύκλο εξετάσεων αποδείχτηκε ότι η συγκεκριμένη ουσία είναι κληρονομική καθώς βρέθηκε τόσο στον πατέρα όσο και στον αδερφό του.

Από εκεί άρχισε ο κύκλος της δικαίωσης του. Πρώτα ήρθε η σχετική γνωμάτευση από την WADA η οποία τον έκρινε αθώο, για να ακολουθήσουν ο ΕΣΚΑΝ και το Διοικητικό Εφετείο. Μιλώντας στον ΠΑΣΑΠ ο Κώστας Χριστοφιδέλης τόνισε: "Η βοήθεια του ΠΑ.Σ.Α.Π ήταν πάρα πολύ σημαντική στον αγώνα που έδωσα για την τελική μου δικαίωσή. Οι άνθρωποι του Συνδέσμου καταλάβανε και επειδή γνωρίζανε πράγματα και καταστάσεις στάθηκαν δίπλα μου και με στήριξαν στην επικοινωνία, αλλά και τη συνεργασία που είχα με το WADA. Πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε ένα μεγάλο «γιατί» να συμβαίνει όλο αυτό σε οποιονδήποτε αθλητή. Θα’ λεγα ότι ήταν ο πιο σημαντικός αγώνας της ζωής μου και ο πιο χρονοβόρος. Ένα «χτύπημα κάτω από τη μέση, όπου παραταύτα αποδείχθηκε πως όταν υπάρχει θέληση και ψυχική δύναμη μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα”.

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση του ΠΑΣΑΠ για το θέμα: "Το ΔΣ του ΠΑ.Σ.Α.Π. με ανακοίνωσή του χαιρετίζει την αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου που δικαιώνει πανηγυρικά τον αθλητή του Α.Ο.Π Κηφισιας Κώστα Χριστοφιδέλη, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για παραβιάση των κανόνων περί φαρμακοδιέγερσης.

Έπειτα λοιπόν από σχεδόν 6 χρόνια συνεχόμενων αγώνων και προσπαθειών να αποδείξει την αθωότητά του κόντρα σε ισχυρισμούς και κατηγορίες ο Χριστοφιδέλης δικαιώθηκε πανηγυρικά, αφού όπως αποδείχθηκε περίτρανα δεν έκανε ποτέ χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Ο προσωπικός «Γολγοθάς» του τότε άσου του Παναθηναϊκού ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου 2010, όταν σε έλεγχο ντόπινγκ που υποβλήθηκε μετά τον αγώνα πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ , βρέθηκε θετικός στην απαγορευμένη ουσία χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG).

Περίπου δύο μήνες αργότερα, στις 28 Απριλίου βρέθηκε θετικό και το δεύτερο δείγμα του 33χρονου παίκτη, που από την αρχή επέμενε πως τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης οφείλονταν σε παθολογικά αίτια.

Το Μονομελές Δικαιοδοτικό όργανο της ΕΟΠΕ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του αθλητή, επέβαλλε, μεταξύ άλλων, για την παραβίαση των κανόνων περί φαρμακοδιέγερσης στο Χριστοφιδέλη ποινή αποκλεισμού για ένα έτος (1) από κάθε επίσημο και φιλικό αγώνα και χρηματικό πρόστιμο τριών χιλιάδων ευρώ (3.000).

Στις 11 Μαϊου 2010 ο αθλητής προσέφυγε στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλύσεως Αθλητικών Διαφορών (ΑΣΕΑΔ) ζητώντας την ακύρωση της παραπάνω απόφασης, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε έκανε χρήση απαγορευμένης ουσίας και η ανευρεθείσα ουσία παρήχθη ενδογενώς.

Στις 2 Νοεμβρίου 2010 το ΑΣΕΑΔ (το οποίο απέρριψε τις εφέσεις τόσο του αθλητή, όσο και του ΕΣΚΑΝ που ζητούσε μεγαλύτερη ποινή), παρά την κατάθεση υπέρ του διακεκριμένων καθηγητών Ιατρικής, αφού εξέτασε την υπόθεση κατά το νόμο και την ουσία, απέρριψε την προσφυγή του αιτούντος, επικυρώνοντας την επιβληθείσα σε βάρος του Χριστοφιδέλη ποινή.

Αντιμετωπίζοντας την αμφισβήτηση αλλά και όσους τον κατηγόρησαν, ο Κώστας Χριστοφιδέλης ξεκίνησε έναν αδιάκοπο προσωπικό αγώνα, προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά του και τον οποίο δεν θα σταματούσε αν δεν δικαιώνονταν.

Ο ΠΑ.Σ.Α.Π. έχοντας από την πρώτη στιγμή πίστη στην αθωότητα του, τον στήριξε ηθικά και ουσιαστικά στον «σημαντικότερο αγώνα της ζωής του» για την απόδειξη της αθωότητάς του. Στο μεσοδιάστημα και παρά το γεγονός ότι η μεθοδολογία εξέτασης της συγκεκριμένης ορμόνης είχε αλλάξει, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις, να επανεξετάσει τον αθλητή, του οποίου οι δείκτες της ορμόνης εξακολουθούσαν να είναι υψηλοί.

Μετά από προσωπικές ενέργειες και τη βοήθεια δικών του ανθρώπων και γιατρών του Ηρακλή Θεσ/νίκης, ανακάλυψε στην Αμερική ένα γιατρό, τον Καθηγητή Dr. Cole, που είχε χειριστεί παρόμοια περίπτωση (είχε αθωωθεί ο αθλητής), ο οποίος αφού έλαβε νέες εξετάσεις του αθλητή, τον παρέπεμψε στον ειδικό Φιλανδό Καθηγητή και υπεύθυνο της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) για τη συγκεκριμένη ορμόνη, Dr Ulf-Hakan Stenman.

Στις 10 Νοεμβρίου 2011 εξετάστηκαν οι γονείς και ο αδελφός του, όπου τελικά ο Καθηγητής απεφάνθη ότι πρόκειται για οικογενειακό σύνδρομο (familial hCG syndrome), αφού και ο πατέρας του, αλλά και ο αδελφός του έχουν υψηλούς δείκτες της εν λόγω ορμόνης. Το πόρισμά του δε, εστάλη στο WADA.

Παρόλα αυτά, όταν στις 23 Μαρτίου 2012, είχε ζητήσει βάσει των νέων δεδομένων αναψηλάφηση της δίκης, το αίτημα απερρίφθει.

Κατόπιν ο ΠΑ.Σ.Α.Π. με πολύμηνο αγώνα ζήτησε δια μέσου της Επιτροπής αθλητών του WADA την επανεξέταση του αθλητή βάσει των νέων δεδομένων και της νέας μεθοδολογίας. Την 1η Ιουνίου 2012 δόθηκαν οδηγίες από τον WADA στο ΕΣΚΑΝ να διεξάγει στον αθλητή δυο πρόσθετους ελέγχους ντόπινγκ, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, συμφωνία με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου του WADA.

Δεδομένου ότι το ΕΣΚΑΝ δυστυχώς δεν προέβει στους χωρίς ειδοποίηση ελέγχους ντόπινγκ που του είχαν ζητηθεί, ο WADA, κατόπιν νέου αίτηματος του ΠΑ.Σ.Α.Π., ζήτησε από την FIVB, την αρμόδια διεθνή ομοσπονδία, να διεξάγει αυτούς τους χωρίς προειδοποίηση ελέγχους. Όπως κι έγινε. Το Δεκεμβρίου του 2012, στον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Λέφσκι Σόφιας, στου Ρέντη και στον αντίστοιχο της Σόφιας, πραγματοποιήθηκαν ξαφνικοί έλεγχοι από την FIVB, οι οποίοι ανέδειξαν πανηγυρικά αυτό που ο αθλητής, αλλά και ο ΠΑ.Σ.Α.Π. υποστήριζε εξ’ αρχής: Ότι δηλαδή, ο αθλητής είναι φορέας του συνδρόμου οικογενούς παραγωγής χοριακής γοναδοτροπίνης (familial hCG syndrom) και όπως και ο αδελφός του φέρει την κληρονομικότητα από τον πατέρα του, κάτι που υποστήριξε και ο Dr. Stenman, αναγκάζοντας το WADA να στείλει στις 9 Φεβρουαρίου 2013 αθωωτική επιστολή στον αθλητή!

Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι και το απόσπασμα της επιστολής που απέστειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ στο ΕΣΚΑΝ, μετά την ανάλυση των δύο τελευταίων δειγμάτων, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: “Ο WADA έχει τώρα λάβει τα αποτελέσματα των ελέγχων για hCG σε αυτά τα δύο επιπρόσθετα δείγματα. Τα αποτελέσματα των ελέγχων (θετικά αποτελέσματα διαλογής για συνολική hCG, αρνητικές αναλύσεις επιβεβαίωσης για ακέραιη (intact) hCG) επιβεβαίωσαν τις παρατηρήσεις του Καθ. Στενμαν και υποδηλώνουν ότι ο παίχτης μπορεί να παρουσιάζει «οικογενή hCG». Για αυτόν το λόγο το αρχικό θετικό εύρημα hCG του Απριλίου 2010 είναι απίθανο να είναι αποτέλεσμα λήψης απαγορευμένων ουσιών και ότι ο παίχτης Κωνσταντίνος Χριστοφιδέλης δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι διέπραξε οποιαδήποτε παράβαση κανόνα αντιντόπινγκ”.

Έκτοτε ο Κ. Χριστοφιδέλης προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια, αναζητώντας για πολλοστή φορά την ηθική και πρακτική του αθώωση, η οποία ήρθε τελικά στις 26 Αυγούστου 2015, με την υπ αριθμόν 2329/2015 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

“Η βοήθεια του ΠΑ.Σ.Α.Π ήταν πάρα πολύ σημαντική στον αγώνα που έδωσα για την τελική μου δικαίωσή” δήλωσε στην ιστοσελίδα του ΠΑ.Σ.Α.Π. ο Κώστας Χριστοφιδέλης και συμπλήρωσε:”Οι άνθρωποι του Συνδέσμου καταλάβανε και επειδή γνωρίζανε πράγματα και καταστάσεις στάθηκαν δίπλα μου και με στήριξαν στην επικοινωνία, αλλά και τη συνεργασία που είχα με το WADA. Πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε ένα μεγάλο «γιατί» να συμβαίνει όλο αυτό σε οποιονδήποτε αθλητή. Θα’ λεγα ότι ήταν ο πιο σημαντικός αγώνας της ζωής μου και ο πιο χρονοβόρος. Ένα «χτύπημα κάτω από τη μέση, όπου παραταύτα αποδείχθηκε πως όταν υπάρχει θέληση και ψυχική δύναμη μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα”.

Εδώ ωστόσο οφείλουμε να ρωτήσουμε τι θα είχε γίνει αν ο αθλητής είχε παρατήσει την προσπάθεια αυτή; Τι θα είχε γίνει αν ο ΠΑ.Σ.Α.Π. δεν πίεζε θεσμικά τη WADA για την επανάληψη των ελέγχων;

Ο ΠΑ.Σ.Α.Π. σήμερα πανηγυρίζει γιατί στο πρόσωπο του Κ. Χριστοφιδέλη, αναδεικνύεται ο άνισος αγώνας όλων αυτών των αθλητών, οι οποίοι προσπαθούν μέσα από αντίξοες συνθήκες και εμπόδια, δια μέσου ενός δαιδαλώδους συστήματος, που μόνο φιλικό δεν είναι προς τους αθλητές, να αποδείξουν την αθωότητα τους. Γιατί δεν πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με τους πραγματικούς ενόχους, αλλά και με αυτούς οι οποίοι για διάφορους λόγους ή και λάθη στιγματίστηκαν ως άτομα, ως αθλητές, ως οικογενειάρχες και πολλοί εξ αυτών καταστράφηκαν αθλητικά ή και οικονομικά.

Όλους αυτούς ποιος θα τους αποκαταστήσει;"

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ