Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Όταν ο Παναθηναϊκός έγραφε ιστορία

NEWSPORTS      22/2/2000
¦AO - TªEPKAZI.
NEWSPORTS 22/2/2000 ¦AO - TªEPKAZI. NEWSPORTS 22/2/2000 ¦AO - TªEPKAZI.

Σαν σήμερα η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού σφράγιζε την πρόκρισή της στο Φάιναλ 4 του Κυπέλλου Κυπελλούχων επικρατώντας επί της Τσερκάζι. Θυμηθείτε όλη τη διαδρομή μέχρι τον τελικό.

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας του τμήματος βόλεϊ γυναικών του Παναθηναϊκού έγινε σαν σήμερα πριν από δεκατέσσερα χρόνια.

Συγκεκριμένα στις 22 Φεβρουαρίου του 2000 ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε την Τσερκάζι στον "Τάφο του Ινδού" με έπαθλο μία θέση στο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Κυπελλούχων της Περούτζια. Οι πράσινες πήραν τη νίκη με 3-0 σετ και πήραν τη μεγάλη πρόκριση.

Η πορεία προς τον τελικό

Όταν ο Παναθηναϊκός έγραφε ιστορία

Οι παίκτριες του Νικολάκη πήγαν στην Περούτζια με στόχο να κυνηγήσουν το όνειρο της κορυφής και αυτό έκαναν. Οι πράσινες στον ημιτελικό αντιμετώπισαν την Τουρκική Ένκα την οποία και νίκησαν με 3-0 σετ.

Έτσι τα κορίτσια του Τριφυλλιού έγραψαν ιστορία όντας η πρώτη ομάδα που αγωνίστηκε ποτέ σε τελικό Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Εκεί ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την οικοδέσποινα Περούτζια και γνώρισε την ήττα με 3-0.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως μέλη της ομάδας ήταν οι: Γιαλένιου, Μάσσου, Ζανάρα, Πιζέλε, Αλιφιεράκη, Ντούλε, Φεντότοβα, Σφυρή, Ιορδανίδου, Αγγελάκη, Σαπαρέφσκα, Μπάμπουλη, ενώ προπονητής ο Γιάννης Νικολάκης.

Δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Όταν ο Παναθηναϊκός έγραφε ιστορία

Ο τότε προπονητής της ομάδας Γιάννης Νικολάκης είχε δηλώσει: «Φοβήθηκα πως αν μέναμε έξω από το φάιναλ φορ ίσως να στοίχιζε ακριβά στην ψυχολογία των παικτριών μου. Αυτή η πρόκριση σημαίνει παρά πολλά για τη διοίκηση και για μένα, αλλά ειδικά για τα κορίτσια που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτή την ομάδα».

Από την πλευρά της η Κίτσα Γιαλένιου είχε πει: «Εκτός από ταλέντο οι παίκτριες αυτής της ομάδας έχουν και ψυχή. Έχουμε μεγάλη θέληση για διάκριση. Το 1995 η ομάδα είχε ενθουσιασμό, ενώ τώρα υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε την Ενκα και πάμε για πρώτη φορά σε έναν τελικό».

Η πενταετία της Ευρώπης

Με αυτό τον τρόπο έκλεισε μία πενταετία στην οποία η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού πρωταγωνίστησε στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις στις οποίες συμμετείχε.

Όταν ο Παναθηναϊκός έγραφε ιστορία

Η αρχή έγινε το 1995 όταν οι πράσινες με προπονητή τον Περικλή Μπακοδήμο έφτασε μέχρι το Φάιναλ 4 του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε στις 4-5 Μαρτίου, στη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στο Μίνστερ της Γερμανίας. Εκεί γνώρισε δύο ήττες. Η πρώτη ήταν στον ημιτελικό από τη Μίνστερ και η άλλη στο μικρό τελικό από τη Μπρούμελ Ανκόνα καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τον τίτλο πήρε η Μόντενα.

Την περίοδο 1998-99 ο Παναθηναϊκός έφτασε πολύ κοντά στο να αγωνιστεί στο final-4 του Κυπέλλου πρωταθλητριών. Την προτελευταία αγωνιστική των ομίλων υποδέχτηκε την τουρκική Βάκιφμπανκ θέλοντας μόνο νίκη για να προκριθεί. Μετά από συγκλονιστική μάχη το παιχνίδι έφτασε στο τάι μπρέικ. Εκεί ο Παναθηναϊκός έφτασε πολύ κοντά στη νίκη-πρόκριση καθώς προηγήθηκε με 12-8, αλλά με σερί 7-1 η Βάκιφμπανκ επικράτησε με 2-3 και άφησε τον Παναθηναϊκό εκτός final-4.

1999-2000 Κύπελλο Κυπελλούχων

Η βαθμολογία του ομίλου

Ομάδα Βαθμοί Νίκες Ήττες Σετ

1. Περούτζια

13 6 1 19-4

2. Παναθηναϊκός

13 6 1 19-4

3. Τσερκάσι

13 6 1 18-5

4. Σβερίνερ

11 4 3 13-12

5. Αστερίξ

10

3

4 9-12

6. Όμεν

9 2 5 7-18

7. Ίσμπουργκ

8 1 6 5-18

8. Βαλεντούνα

7 0 7 4-21

Προημιτελικός
Παναθηναϊκός Τσερκάζι 3-0

Ημιτελικός:
Ένκα - Παναθηναϊκός 0-3

Τελικός:
Περούτζια - Παναθηναϊκός 3-0

TAGS Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ