ΤΕΝΙΣ

Τσιτσιπάς: Η απεξάρτηση από τα social media τον έβαλε πάλι στον ίσιο δρόμο

Greece's Stefanos Tsitsipas reacts after winning a point against Italy's Matteo Berrettini during their first round match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Monday, Jan. 14, 2019. (AP Photo/Mark Schiefelbein)
Greece's Stefanos Tsitsipas reacts after winning a point against Italy's Matteo Berrettini during their first round match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Monday, Jan. 14, 2019. (AP Photo/Mark Schiefelbein) AP PHOTO/MARK SCHIEFELBEIN

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς από τον περασμένο μήνα κάνει απεξάρτηση από τα social media, έχει αφοσιωθεί στο τένις και το αποτέλεσμα ήταν να έρθει ένας τελικός σε μια περίοδο που έψαχνε πάλι τον βηματισμό του.

Μόλις στα 21 του χρόνια έχει κατακτήσει κορυφές που άλλοι παλεύουν μια ολόκληρη ζωή, χωρίς απαραίτητα να τα καταφέρουν. Αυθεντικό ταλέντο, με δυνατότητες απεριόριστες, αναμφίβολα ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών. Ένας απ' αυτούς που οι ειδικοί του αθλήματος έχουν στη λίστα ως άξιους διαδόχους της μεγάλης τριανδρίας των Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς φιγουράρει για μια ακόμη εβδομάδα στο Νο7 της παγκόσμιας κατάταξης, προερχόμενος από ένα καταπληκτικό τουρνουά του Πεκίνου, όπου έφτασε μέχρι τον τελικό, ξεκίνησε ονειρεμένα απέναντι στον Ντόμινικ Τιμ, αλλά εντέλει δεν άντεξε και ηττήθηκε με 2-1. Ήταν όμως εκεί, διεκδικητής ενός σπουδαίου τροπαίου, όπως τον θέλουμε πάντα.

Η αλήθεια είναι πως είχε χάσει τον βηματισμό του και τον προσανατολισμό του. Σαν κάτι να χαλούσε το μυαλό του, δεν του επέτρεπε να είναι αυτός που μπορούσε, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αδικεί τον εαυτό του. Δεν χρειάζεται να γίνει ένα μεγάλο "what if" όπως ο μεγάλος θαυμαστής του, Νικ Κύργιος, για τον οποίον όλοι ομολογούν ότι πρόκειται για μεγάλο παίκτη, αλλά με μυαλά πάνω από το κεφάλι του.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ SOCIAL MEDIA

Τον περασμένο μήνα, λοιπόν, ο Τσιτσιπάς αποφάσισε ότι είναι καιρός να κάνει μια απεξάρτηση από τα social media, τα οποία τον απασχολούσαν πολύ περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε. Σχεδόν καθημερινά θα έκανε κάποιο ποστάρισμα στο twitter με απόφθευμα κάποιου αρχαίου Έλληνα ή ενός ποιητή και φιλοσόφου.

Στις 7 Σεπτεμβρίου αντιλήφθηκε ότι θα έπρεπε να κάνει ένα break. "Είμαι εκτός, ίσως τα πούμε ξανά σε έναν μήνα ή σε ένα χρόνο. Αντίο παιδιά", έγραψε ο Στέφανος, ανακοινώνοντας την απόφασή του και πέρα από τρεις φωτογραφίες που ανέβασε από το Laver Cup που είχε συμμετάσχει, έχει... σιωπήσει. Το ίδιο και στο Facebook, όπου η επίσημη σελίδα του έχει να ανανεωθεί πάνω από ένα μήνα.

Κάποια στιγμή είχε φτάσει στο σημείο να κάνει και άστοχα σχόλια, όπως εκείνο στις 12 Ιουλίου όπου ανέφερε χαρακτηριστικά: "Άραγε, όσες παρκάρουν χάλια να έχουν άπλυτα πιάτα;". Από τα αρνητικά σχόλια που υπήρξαν, αναγκάστηκε να κατεβάσει το ποστάρισμα από τον λογαριασμό του, διότι κατάλαβε και ο ίδιος ότι τελικά δεν ήταν τόσο αστείο όσο είχε στο μυαλό του. Όταν έχεις την ανάγκη να ανεβάσεις οπωσδήποτε κάτι σε καθημερινή βάση, κάποια στιγμή θα πέσεις σε αστοχία.

ΕΣΒΗΣΕ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ

Έτσι, λοιπόν, πήρε την απόφαση να κάνει ένα restart, να ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό που αγαπάει περισσότερο απ' όλα, το τένις. Ο ίδιος το δικαιολόγησε αυτό, λέγοντας πως ήθελε να ανανεωθεί και πως για τον ίδιο είναι μια απεξάρτηση που θα τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα.

"Ο λόγος που αποφάσισα να το κάνω αυτό είναι για να ανανεωθώ, να έρθω πιο κοντά με ανθρώπους που μετράνε για μένα και όχι να είμαι συγκεντρωμένος σε ανθρώπους που δε γνωρίζω, σε ανθρώπους που δεν έχουμε κάποια σχέση. Κάνοντάς το αυτό θα έχω περισσότερο χρόνο για τους αγαπημένους μου ανθρώπους, τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζομαι περισσότερο.

Δε νομίζω να το μετανιώσω, γιατί είναι σαν απεξάρτηση… είναι απεξάρτηση. Είμαι σίγουρος πως θα με κάνει να αισθανθώ καλύτερα, θα μείνω έκπληκτος αν δεν συμβεί αυτό. Δε ζούμε τις στιγμές και αυτό είναι που με τρομάζει – θέλω να είμαι παρών", τόνισε ο Έλληνας πρωταθλητής, σε video που ανήρτησε ο γυμναστής του, Χρήστος Φιωτάκης και μάλιστα σ' ένα απ΄αυτά σβήνει από το κινητό του όλες τις εφαρμογές στα social media.

Μάλιστα, στη συνέντευξη Τύπου για το Laver Cup λίγες ημέρες μετά, ανέφερε για την απόφασή του: Ήταν χαοτική η κατάσταση εκεί πέρα, πήρα απόφαση να το κλείσω και να τα βγάλω από τη ζωή μου. Μου προκαλούσαν πίεση και στρες".

Δεν ήταν καλά, φαινόταν και μέσα από τις εμφανίσεις του. Στο Wimbledon αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο. Στο US Open αποκλείστηκε επίσης στον πρώτο γύρο. Στο τουρνουά του Μόντρεαλ στο ενδιάμεσο είχε χάσει στον δεύτερο γύρο από τον Πολωνό, Ουμπέρ Χουρκάτζ. Ήταν μια περίοδος που δεν πήγαινε καλά, είχε χάσει και την αυτοπεποίθησή του, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε, μιλώντας στην Cosmote TV:

Τον τελευταίο καιρό δεν ένιωθα πολύ καλά από θέμα αυτοπεποίθησης. Συνήθιζα να είμαι πολύ καλύτερος στα τελευταία σετ του αγώνα και να νιώθω πολύ καλύτερος όσο προχωρούσε ο αγώνας. Τον τελευταίο καιρό έχω χάσει την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά μέσα στο παιχνίδι μου και αυτό με επηρέασε ψυχολογικά. Δεν είμαι στα καλύτερά μου και προσπαθώ να το αλλάξω αυτό και να το φτιάξω όσο πιο πολύ γίνεται. Πιστεύω ότι είναι ψυχολογικό και μπαίνει μέσα στο παιχνίδι μου μετά".

Έπαιξε στο Laver Cup δίπλα σε ιερά τέρατα του τένις και ήταν εξαιρετικός. Πήγε στο τουρνουά της Ζουχάι και δυστυχώς εγκατέλειψε με τον Μαναρινό, αφού ένιωσε έντονη δυσφορία και έδειξε να αντιμετωπίζει κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα. Όμως, στο Πεκίνο πήγε αποφασισμένος και έτοιμος για επανεκκίνηση. "Κατάπιε" όλους τους αντιπάλους του, έχοντας μια εκπληκτική εβδομάδα και πάλεψε απέναντι στον Τιμ για το τρόπαιο στο China Open, ένα τουρνουά δύσκολο και απαιτητικό.

ΚΛΕΙΝΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ATP FINALS

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την τενιστική σεζόν του με τη συμμετοχή του στο ATP Finals του Λονδίνου. Ο 21χρονος τενίστας δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα την παρουσία του στον αγώνα των κορυφαίων, ωστόσο είναι εξαιρετικά κοντά στο να το κάνει. Μέχρι στιγμής, έχει καταφέρει να μαζέψει 3.380 βαθμούς μέσα στη σεζόν.

Ουσιαστικά απομένουν ελάχιστα τουρνουά μέχρι το τέλος και θα πρέπει να γίνουν πολλά για να μείνει εκτός οκτάδας, αφού ο όγδοος Ζβέρεφ έχει 2.265. Στο Λονδίνο θα βρίσκονται σίγουρα οι Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Φέντερερ, Μεντβέντεβ, Τιμ.

Όπως και να έχει πρόκειται για μία εξαιρετική χρονιά για τον Στέφανο Τσιτσιπά, ο οποίος έφτασε μέχρι το Νο 5 της Παγκόσμιας κατάταξης, κατέκτησε δύο ATP 250 τουρνουά, έχει φτάσει ήδη τις 41 νίκες, έχει πετύχει πέντε νίκες σε εννιά ματς κόντρα σε Top10 αντιπάλους και δείχνει ικανός για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα στο μέλλον.

Η άσχημη περίοδος φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν, με τον ίδιο να παίρνει μια απόφαση, η οποία τον έβαλε και πάλι στον ίσιο δρόμο. Πιθανότατα θα ασχοληθεί ξανά περισσότερο με τα social media, τα οποία στις μέρες μας είναι απαραίτητα. Ειδικά, δε, αν μιλάμε για αθλητές παγκοσμίου βεληνεκούς με χιλιάδες υποστηρικτές και ένα brand name που πουλάει. Σημασία έχει το πώς τα χρησιμοποιεί κάποιος προς όφελός του και όχι εναντίον του.

AP Photo/Mark Schiefelbein

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ