ΤΕΝΙΣ

Τσιτσιπάς: Έτσι νίκησε τον Φέντερερ

Τσιτσιπάς: Έτσι νίκησε τον Φέντερερ

Οι έξυπνα "χτισμένοι" πόντοι και το σερβίς. Η άγνοια κινδύνου στα δύσκολα και η επόμενη πρόκληση. Η πρώην πρωταθλήτρια και αναλύτρια τένις, Μαρίζα Γεωργίτση, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο ήρθε η ιστορική νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά επί του Ρότζερ Φέντερερ.

Ο Ρότζερ Φέντερερ δεν έχασε από τον Στέφανο Τσιτσιπά. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς νίκησε τον Ρότζερ Φέντερερ. Ο Στέφανος τερμάτισε το σερί των 17 συνεχόμενων νικών του Ελβετού στο Αυστραλιανό Όπεν. Το πρώτο κατά σειρά από τα τέσσερα μεγάλα Grand Slam της σεζόν. Ο 37χρονος σπουδαίος Ελβετός είχε κατακτήσει τον τίτλο το 2017 και το 2018.

Δύο ημέρες νωρίτερα σε μια συνέντευξη του ο Τσιτσιπάς είχε δηλώσει πως είναι έτοιμος να κερδίσει τον Φέντερερ και αυτή τη δήλωση την έκανε πράξη παίζοντας ένα ονειρεμένο παιχνίδι.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ, ΓΡΗΓΟΡΟ ΤΕΝΙΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΣ

Παίζοντας πολύ επιθετικό και γρήγορο τένις κατάφερε πολλές φορές να κρατήσει εκτός ισορροπίας τον Φέντερερ και τον ανάγκασε να κυνηγάει τα μεγάλα και πολύ καλά τοποθετημένα χτυπήματά του. Έξυπνα "χτισμένοι" πόντοι έκαναν το έργο του αντιπάλου του ακόμη πιο δύσκολο. Πόντοι που τελείωναν κυρίως με άκρως επιτυχημένα ανεβάσματα στο φιλέ.

Μεγάλος σύμμαχος του Στέφανου το σερβίς του, το οποίο υπερασπίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: 60% στο πρώτο του σερβίς και 78% σε κερδισμένους πόντους πίσω από το πρώτο του σερβίς.

ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΑΓΝΟΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Παίχτηκαν τέσσερα πολύ κλειστά σετ, τα οποία κρίθηκαν στις λεπτομέρειες και ο Έλληνας αθλητής τα διαχειρίστηκε πολύ καλύτερα. Και πώς το κατάφερε αυτό κόντρα σε έναν τόσο έμπειρο παίκτη; Για ακόμη μια φορά (το έχουμε δει ξανά στις νίκες του κόντρα σε Τζόκοβιτς και Ζβέρεφ) κατάφερε να παραμείνει ψύχραιμος και να παίξει με καθαρό μυαλό σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να διαχειριστείς την πίεση μιας τόσο μεγάλης αρένας, δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς ότι απέναντί σου στέκεται το είδωλο των παιδικών χρόνων σου. Σε κοιτάζει στα μάτια ίσως ο καλύτερος τενίστας όλων των εποχών. Ο Στέφανος παίζει στα δύσκολα σαν να έχει άγνοια κινδύνου. Ο Στέφανος για μια ακόμη φόρα μας έδειξε πόσο ώριμος είναι τενιστικά, παρά το νεαρό της ηλικίας του.

Τα 55 αβίαστα λάθη, τα 0/12 μπρέικ πόιντ και η εκπληκτική απόδοσή του άφησαν τον Ρότζερ Φέντερερ εκτός προημιτελικών στο Αυστραλιανό Όπεν, για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο Τσιτσιπάς "ξετυλίγει" σε σχεδόν τέσσερις ώρες όλο το ταλέντο του.

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΒΕΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Και τι πιο όμορφο να ακούει στο τέλος το ίνδαλμά του να λέει πως άξια πήρε την νίκη, γιατί πολύ απλά σήμερα ήταν καλύτερος. Ο Φέντερερ προσέθεσε πως πιστεύει ότι ο Στέφανος θα είναι ένας από τους αθλητές που θα κυριαρχήσουν στο παγκόσμιο τένις τα επόμενα πολλά χρόνια.

Τσιτσιπάς: Έτσι νίκησε τον Φέντερερ

Το 2001 ο 19χρονος τότε Ρότζερ Φέντερερ είχε αποκλείσει στον τέταρτο γύρο του Γουίμπλεντον το είδωλό του, τον μεγάλο Πιτ Σάμπρας. Το 2019 ο 20χρονος Στέφανος Τσιτσιπάς αποκλείει στον τέταρτο γύρο του Αυστραλιανού Όπεν τον δικό του "Θεό".

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟ

Επόμενος αντίπαλος του Στέφανου ο Ισπανός Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ που απέκλεισε τον περσινό φιναλίστ, τον Κροάτη Μαρίν Τσίλιτς.

Πριν τον επόμενο αγώνα όμως υπάρχει άλλη μία μεγάλη πρόκληση για τον Τσιτσιπά. Πρέπει να διαχειριστεί σωστά αυτή την μεγάλη επιτυχία του. Αυτή η τεράστια νίκη θα πρέπει να γίνει γρήγορα παρελθόν και να μπει σε εφαρμογή η σωματική και ψυχολογική προετοιμασία για την επόμενη αναμέτρηση.

Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως μετά την συγκλονιστική-καθηλωτική εμφάνιση του Στέφανου Τσιτσιπά απέναντι στον Φέντερερ, όλα είναι πιθανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ