ΤΕΝΙΣ

Τσιτσιπάς: "Αισθάνομαι πιο Έλληνας από Ρώσος"

Greece's Stefanos Tsitsipas returns the ball to Croatia's Ivo Karlovic during their first round match of the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium, Sunday, May 28, 2017 in Paris. (AP Photo/Christophe Ena)
Greece's Stefanos Tsitsipas returns the ball to Croatia's Ivo Karlovic during their first round match of the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium, Sunday, May 28, 2017 in Paris. (AP Photo/Christophe Ena) AP PHOTO/CHRISTOPHE ENA

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε στη "Marca" και υπογράμμισε ότι αισθάνεται πιο Έλληνας από Ρώσος, ενώ τόνισε ότι σκέφτεται να διοργανώσει φιλικό με τον Νικ Κύργιο.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ετοιμάζεται για το ντεμπούτο του στο κυρίως ταμπλό του Όπεν της Αυστραλίας με αντίπαλο τον Ντένις Σαποβάλοβ και παραχώρησε συνέντευξη στη " Marca", όπου επανέλαβε ότι είναι πολύ πιο περήφανος για τις ελληνικές ρίζες του από τις ρωσικές.

Ο 19χρονος Έλληνας πρωταθλητής, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του αθλήματος στην ιστορία, όσον αφορά στο ranking της ATP, αποτελεί μέλος της μεγάλης "νέας γενιάς" του τένις και το αποδέχεται, υποστηρίζοντας ότι το μέλλον του μπορεί να επιφυλάσσει επιτυχίες.

Η συνέντευξη στη "Marca"

Δεν έχεις φτάσει τα 20 χρόνια και είσαι ήδη ο καλύτερος τενίστας στην ιστορία της Ελλάδας στο ranking. Πώς αισθάνεσαι;

"Για μένα είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για μεγάλη τιμή, αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις γυναίκες είχαμε την Λενα Δανιηλίδου. Από τότε που ήμουν μικρός ήθελα να γίνω ο καλύτερος της χώρας μου και προετοιμαζόμουν για να καταρρίψω τις επιδόσεις του Κωνσταντίνου Οικονομίδη. Ταξίδεψε μαζί μου στην Αυστραλία πριν από δύο χρόνια και μου έδωσε καλές συμβουλές. Έκανα άλμα στο επίπεδό μου δουλεύοντας part time στην Ακαδημία Μουρατογλού στο Παρίσι".

Πώς είναι να προπονείσαι με τον πατέρα σου;

"Έχω έναν προπονητή από την ακαδημία στα grand slams και τον υπόλοιπο χρόνο είμαι με τον πατέρα μου. Από άποψη φυσικής κατάστασης, δουλεύω με τον πρώην γυμναστή της Σερένα Γουίλιαμς. Το σώμα μου άλλαξε τελείως και έχω αντιληφθεί τις θυσίες που απαιτούνται για να είσαι ανάμεσα στους καλύτερους".

Έγινες ο καλύτερος έφηβος στον κόσμο. Είναι τόσο σκληρό να κάνεις το άλμα στον επαγγελματισμό;

"Στην κατηγορία των εφήβων έφτασα στον τελικό του Orange Bowl δύο φορές, όταν δεν ήμουν ούτε στο top-100 της κατηγορίας μου. Το επίπεδό μου ήταν ένα από τα καλύτερα της ηλικίας μου και αυτό με βοήθησε να καταλάβω καλύτερα το επόμενο βήμα, επειδή στη γενιά μου υπήρχε ο Σαποβάλοβ και άλλοι. Η πρώτη φορά που συνάντησα τους κορυφαίους στα αποδυτήρια, αισθάνθηκα περισσότερο ως φίλαθλος παρά ως επαγγελματίας τενίστας".

Παρουσιάζεσαι πολύ άνετος μπροστά από τις κάμερες. Πήρες ακόμα και συνέντευξη στους συμμετέχοντες στο Masters B του Μιλάνου...

"Προέρχεται από τη μητέρα μου, που ήταν δημοσιογράφος και τηλεοπτική σχολιάστρια. Μου έδωσε αυτό το προσόν και το αναπτύσσω κι εγώ καλά".

Μιλώντας για τη μητέρα σου, Ιουλία από τη Ρωσία, σκέφτηκες ποτέ να αγωνιστείς με τη Ρωσία, μία κορυφαία δύναμη του τένις, αντί για την Ελλάδα;

"Είμαι υπερήφανος που είμαι λίγο Ρώσος, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με το ότι είμαι Έλληνας. Γεννήθηκα στην Ελλάδα, πάντα ζούσα εκεί, ο πατέρας μου είναι Έλληνας. Αισθάνομαι πολύ περισσότερο υπερήφανος που είμαι Έλληνας από Ρώσος".

Σχεδόν όλα τα μέλη της "Next Gen" προέρχονται από τη Ρωσία. Έχεις καλή σχέση μαζί τους;

"Μιλάω πολύ με τον Μεντβέντεβ, όχι τόσο πολύ με τον Ρούμπλεβ και τον Χατσάνοβ. Είμαι πολύ κοντά με τον Ντόνσκοϊ και πάντα μιλάω ρωσικά μαζί του. ΜΕ τον Γιούζσνι η σχέση έγινε καλύτερη με το πέρασμα του χρόνου. Με τον Σαποβάλοβ μιλάω αγγλικά, αλλά γνωρίζει ότι μπορώ να μιλήσω ρωσικά. Οι μητέρες μας ανταγωνίζονταν στο ίδιο πρωτάθλημα στη Σοβιετική Ένωση".

Σε αναγνωρίζουν στους δρόμους της Ελλάδας;

"Μερικές φορές με σταματάνε και μου εύχονται καλή τύχη, αλλά λίγες, σχεδόν ποτέ, σε σχέση με τη ζωή που κάνει ένας ποδοσφαιριστής".

Η ATP δίνει μεγάλη έμφαση στη νέα γενιά παικτών. Όταν βλέπεις τα ονόματα, αισθάνεσαι ένας από αυτούς;

"Ναι, αισθάνομαι ένας από αυτούς. Νομίζω ότι η ATP μας προωθεί. Είναι η πρώτη φορά που υπήρξε Masters για μία νέα γενιά. Το στοίχημα είναι αυτή η ομάδα να αποζημιώσει, επειδή θα παίζουμε μεταξύ μας τα επόμενα 10-15 χρόνια".

Ποιοι από τους καινούργιους κανονισμούς που δοκιμάζονται δεν σου αρέσει;

"Δεν μου αρέσει το let, ούτε ο χρυσός πόντος, επειδή η τύχη έχει μεγάλη επιρροή στο αποτέλεσμα. Ασκεί μεγάλη πίεση πάνω σου".

Ποιο είναι το αγαπημένο τουρνουά σου και τι θα ήθελες να κερδίσεις κάποια μέρα;

"Το Γουίμπλεντον και το Όπεν της Αυστραλίας, επειδή γνωρίζω ότι η κερκίδα θα είναι γεμάτη από Έλληνες".

Ο Κύργιος είναι ελληνικής καταγωγής...

"Ναι και μάλιστα μιλάγαμε για να δώσουμε έναν αγώνα επίδειξης στη χώρα μου μαζί του και τον Μάρκο Παγδατή".

Μπορείς να φανταστείς τον Ναδάλ και τον Φέντερερ να μοιράζονται τα τέσσερα grand slam όπως πέρυσι;

"Φυσικά. Είχαν έναν καταπληκτικό χρόνο. Ο Ράφα κέρδισε το 10ο Ρολάν Γκαρός. Αν και νομίζω ότι η σεζόν του Φέντερερ ήταν καλύτερη. Όπως και να 'χει, νομίζω ότι ο Ναδάλ μπορεί να σπάσει το μεγάλο ρεκόρ του Ρότζερ".

Photo credits: AP Photo/Christophe Ena

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ