ΤΕΝΙΣ

Τόνι Ναδάλ: "Ο Τσιτσιπάς είναι εξαιρετικός παίκτης"

Spain's Rafael Nadal, right, poses with the special Decima cup while his oncle Toni Nadal holds the men's winner cup after the final match of the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium, Sunday, June 11, 2017 in Paris. Nadal has won his record 10th French Open title, beating No. 3 Stan Wawrinka in straight sets (AP Photo/Michel Euler)
Spain's Rafael Nadal, right, poses with the special Decima cup while his oncle Toni Nadal holds the men's winner cup after the final match of the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium, Sunday, June 11, 2017 in Paris. Nadal has won his record 10th French Open title, beating No. 3 Stan Wawrinka in straight sets (AP Photo/Michel Euler) AP

Ο Τόνι Ναδάλ σε συνέντευξη που παραχώρησε αποθέωσε τους Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς, ενώ μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Στέφανο Τσιτσιπά. Τι είπε για τον Κύργιο.

Στην εκπομπή "Top Spin" της Cosmote TV μίλησε ο Τόνι Ναδάλ. Ο θείος και προπονητής επί σειρά ετών του "Ράφα" μίλησε για τους Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς, το νέο αστέρι του παγκόσμιου τενις Στέφανο Τσιτσιπά, τον Ζβερεφ, τον Τιμ, και τον ταλαντούχο αλλά... τεμπέλη, Νικ Κύργιο!

Αρχικά, ο επί 27 χρόνια προπονητής του Ραφαέλ Ναδάλ, αναφέρθηκε στην Big 3 του τένις και αποθέωσε του Φέντερερ, Τζόκοβιτς και Ναδάλ για όσα έχουν πετύχει.

Ο Τόνι Ναδάλ είπε για αυτούς του τρεις μεγάλους τενίστες: "Αυτό που συμβαίνει αυτή την εποχή είναι απίστευτο. Πριν τον Φέντερερ, τον Τζόκοβιτς και τον Ραφαέλ μπορούσαμε ίσως να μιλήσουμε για τους Μποργκ, ΜάκΕνρο και Κόνορς. Ο Κόνορς κατέκτησε οκτώ Grand Slam, ο ΜάκΕνρο επτά και ο Μποργκ έντεκα. Όλοι μαζί έχουν 26. Είκοσι, δεκαοκτώ, δεκαέξι. Αυτή είναι η ιστορία των τριών. Συνολικά μας κάνει 54, ένα νούμερο υπερδιπλάσιο. Ο Σάμπρας κατέκτησε 14. Κάθε ένας από τους σημερινούς τρεις έχει ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό. Όταν ο Σάμπρας κατέκτησε το δέκατο τέταρτο, θυμάμαι πως λέγααμε πόσο δύσκολο ήταν να το πετύχει κανείς αυτό.

Ο Φέντερερ έφτασε σε εξαιρετικό επίπεδο το 2003. Από τότε έχουν περάσει 17-18 χρόνια και είναι ακόμη εκεί. Έπαιξε τελικό στο Γουίμπλεντον. Ο Ραφαέλ έφτασε εκεί το 2005 και 15 χρόνια μετά είναι ακόμη εδώ. Ο Τζόκοβιτς το 2007 και είναι ακόμη εδώ. Είναι απίθανο. Αυτό νομίζω πως οφείλεται στην αφοσίωσή τους. Δείχνουν μεγάλη αφοσίωση στη δουλειά τους. Σίγουρα έχουν εκπληκτικό ταλέντο, αλλά πολλοί παίκτες έχουν αρκετό ταλέντο.

Ο ΜάκΕνρο είχε σπουδαίο ταλέντο. Ίσως περισσότερο από τον Ραφαέλ, δεν ξέρω. Όμως, στο φινάλε ο Ραφαέλ κατέκτησε πολύ περισσότερα από εκείνον. Το ίδιο και οι Φέντερερ και Τζόκοβιτς. Στο τέλος είναι θέμα αφοσίωσης, αυτή είναι η μεγάλη διαφορά.

Αυτό που κάνει τη διαφορά στον Φέντερερ, είναι η ευκολία με την οποία παίρνει κάθε μπάλα, η ευκολία με την οποία παίρνει κάθε χτύπημα και η αρτιότητα στο παιχνίδι του. Κάνει τα πάντα πανέμορφα.

Τα χαρακτηριστικά του Τζόκοβιτς είναι πως μπορεί να αμυνθεί και να επιτεθεί με τον ίδιο τρόπο. Είναι εξαιρετικός και στα δύο. Παίρνει θέση ταχύτητα και πολύ εύκολα. Με ένα βήμα μπορεί να φτάσει στην μπάλα.

Για τον Ραφαέλ το χαρακτηριστικό του πιστεύω πως είναι ότι μπορεί διαρκώς να βγάλει πολύ δύσκολα χτυπήματα από δυσμενή θέση. Μπορεί να φτάσει δύσκολα στην μπάλα, παρόλα αυτά να περάσει την μπάλα ή να κάνει πολλά άλλα πράγματα".

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί για τον Στέφανο Τσιτσιπά και τους υπόλοιπους νέους τενίστες: "Ο Τσιτσιπάς είναι εξαιρετικός παίκτης. Την τελευταία φορά που παρακολούθησα ολόκληρο ματς του ήταν στην Ρώμη κόντρα στον Ναδάλ. Έχει βελτιωθεί. Είδα το ματς, αν και όχι ολόκληρο, κόντρα στον Βαβρίνκα στο Ρολάν Γκαρός. Ήταν καλός. Ο Τσιτσιπάς πιστεύω πως θα εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους παίκτες. Είναι πολύ καλός, φαίνεται. Κάθε χρόνο γίνεται όλο και καλύτερος και μπορεί να είναι το επόμενο Νο1.

Δεν ξέρω αν θα είναι ο Τσιτσιπάς, ο Αλιασίμ ή κάποιος άλλος, αλλά πρέπει κάποιος να γίνει το επόμενο Νο1, όταν ο Τζόκοβιτς, ο Φέντερερ και ο Ναδάλ πάψουν να είναι εκεί. Ωστόσο, ο χρόνος κυλάει γρήγορα και οι νέοι πρέπει να βελτιωθούν και να δουλέψουν σκληρά.

Την πρώτη φορά που είχα δει τον Ζβέρεφ ήταν νομίζω 16 ή 17 χρονών. Ήταν στη Βασιλεία και είχα πει σε κάποιον πως αυτός μπορεί να γίνει το επόμενο Νο1, διότι έχει πολλά στοιχεία. Έχει καλό σερβίς, πρώτο και δεύτερο. Έχει καλό χρονισμό στο κορτ, έχει χρόνο να παρακολουθήσει την μπάλα, είναι καλός σε αυτό. Αλλά στο τέλος κάτι συμβαίνει και έπειτα από τρία χρόνια έχει μόνο μία παρουσία σε προημιτελικά Grand Slam. To 2017 έπαιξε καλά απέναντι στον Ναδάλ στο Αυστραλιανό Όπεν, έπαιξαν πέντε σετ, αλλά θεωρώ πως θέλει κάτι λίγο παραπάνω.

Δεν ξέρω τι συμβαίνει σήμερα στους παίκτες και δεν δείχνουν την ίδια αφοσίωση όπως παλιά. Ο Τιμ είναι εξαιρετικό τύπος, είναι σπουδαίος αθλητής. Είναι ένα άτομο που πιστεύει στη δουλειά. Παίζει καλά, έφτασε σε δύο τελικούς Ρολάν Γκαρός. Ήταν άτυχος που συνάντησε τον Ραφαέλ. Νομίζω πως τώρα ο Ναδάλ είναι λίγο καλύτερος, αλλά είμαι βέβαιος πως ο Τιμ θα κατακτήσει το Ρολάν Γκαρός. Δεν ξέρω πότε, αλλά είναι καλός".

Τέλος, σε ερώτηση που του έγινε για τον Νικ Κύργιο ήταν ξεκάθαρος: "Είναι κρίμα διότι θα μπορούσε να είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Έχει πολλά στοιχεία που τον καθιστούν υπέροχο παίκτη. Είναι έξυπνος στο κορτ, έχει καλά βολέ, έχει θαυμάσιο σερβίς, πολύ καλό φόρχαντ, καλό μπάκχαντ, μπορεί να δει την μπάλα εύκολα, αλλά στο φινάλε είναι λίγο τεμπέλης και νομίζω πως έχει πρόβλημα λόγω έλλειψης νοοτροπίας για να κυνηγήσει μεγάλους στόχους.

Μερικές φορές νομίζω ότι φοβάται απέναντι σε νορμάλ αντιπάλους, ενώ του είναι ευχάριστο να παίζει απέναντι στον Φέντερερ, τον Τζόκοβιτς και τον Ναδάλ. Για να κατακτήσεις όμως τουρνουά, πρέπει να αντιμετωπίσεις και άλλους παίκτες".

Δείτε σε βίντεο τις δηλώσεις του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ