ΤΕΝΙΣ

Τόνι Ναδάλ: Απλός ο λόγος της κυριαρχίας των Big Three

Rafael Nadal, right, of Spain embraces Novak Djokovic of Serbia at the end of their final match at the Italian Open tennis tournament, in Rome, Sunday, May 19, 2019. (AP Photo/Gregorio Borgia)
Rafael Nadal, right, of Spain embraces Novak Djokovic of Serbia at the end of their final match at the Italian Open tennis tournament, in Rome, Sunday, May 19, 2019. (AP Photo/Gregorio Borgia) AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

Ο θείος και πρώην προπονητής του Ράφαελ Ναδάλ, αναλύει τους λόγους για τους οποίους ο ανιψιός του και οι Τζόκοβιτς, Φέντερερ συνεχίζουν να κυριαρχούν στα Grand Slam.

Το US Open 2016 ήταν το τελευταίο Major τουρνουά, που δεν κέρδισε κάποιος από τους λεγόμενους Big 3 του τένις (Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς).

Έκτοτε, τα 13 Grand Slam που ακολούθησαν πήγαν στα χέρια των τριών κορυφαίων στον κόσμο (3 ο Φέντερερ και από 5 Ναδάλ και Τζόκοβιτς).

Οι τρεις Θρύλοι, δίνουν μεγάλη μάχη για το ποιος θα τερματίσει με τα περισσότερα Grand Slam, μόλις ολοκληρώσουν την καριέρα τους, γεγονός που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του Greatest Off All Time.

Πριν δύο μήνες, ο Τζόκοβιτς πανηγύρισε τον 8ο τίτλο του στο Australian Open και 17ο συνολικά Grand Slam της καριέρας του, μειώνοντας την απόσταση από τον Ναδάλ (19) και τον Φέντερερ (20).

Ο Ισπανός θα είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει τον Φέντερερ στο Γαλλικό Όπεν, ωστόσο η αλλαγή ημερομηνιών του χωμάτινου Grand Slam, αλλάζει και τα δεδομένα.

Ποιος, όμως, είναι ο λόγος της κυριαρχίας των Big 3, με δεδομένο ότι και οι τρεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο της καριέρας τους;

Σύμφωνα με τον Τόνι Ναδάλ, η βασική αιτία είναι η έλλειψη νέων τενιστών, ικανοί να βάλουν τέλος στην παντοκρατορία των τριών κορυφαίων της εποχής μας.

" Πολλοί με ρωτάνε πως καταφέρνουν οι Τζόκοβιτς, Φέντερερ και Ναδάλ να βρίσκονται ακόμα εκεί. Βρίσκονται εκεί γιατί οι νέοι δεν είναι, ακόμα, τόσο καλοί. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε. Τουλάχιστον εμένα, με απασχολεί" είπε ο Τόνι Ναδάλ σε πρόσφατο συνέδριο που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Rafael Nadal Tennis Center στο Κονκούν του Μεξικό.

Ο Ισπανός προπονητής που μετά τη λύση της συνεργασίας του με τον Ράφα, ανέλαβε τη διαχείριση της ακαδημίας στη Μαγιόρκα, αναφέρθηκε και στην είσοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης τα τελευταία χρόνια στο τένις, κάτι που ενισχύει την άποψή του ότι ο βασικός λόγος της κυριαρχίας των Big 3, είναι η έλλειψη μιας δυνατής νέας γενιάς.

" Όταν ο Ράφα ήταν μικρός, είχαμε ρακέτες, μπάλες και απλά κάποιους καλούς sparring partners. Μερικές φορές δεν ήταν καν καλοί. Δεν είχαμε τόσα πράγματα όσα έχουν οι σημερινοί τενίστες. Τώρα, το τένις έχει video analysis, βιομηχανικές αναλύσεις, στατιστικές μελέτες, χρειαζόμαστε διατροφολόγους, ψυχολόγους κλπ. Τι συμβαίνει; Είναι πολύ απλό, η νέα γενιά δεν είναι τόσο καλή... Δεν είναι τίποτα άλλο. Κάποτε ένα κορίτσι με ρώτησε γιατί κάνω αυτό το λάθος. Της απάντησα ότι δεν είσαι αρκετά προπονημένη. Σήμερα, πηγαίνουν στον αθλητικό ψυχολόγο και εκείνος τους λέει 'σκέψου αυτό, σκέψου εκείνο, σκέψου το άλλο'. Απίστευτο" πρόσθεσε ο Θείος Τόνι.

" Όλα τα αθλήματα ήταν πιο απλά. Τώρα τα κάνουμε περίπλοκα γιατί πως αλλιώς θα πω ότι δεν είμαι καλός προπονητής, αν δεν περιπλέξω τα πράγματα; Το τένις είναι απλό. Όταν κάνω ένα λάθος, πηγαίνω στο γήπεδο και προπονούμαι για να το διορθώσω. Αυτό είναι όλο. Σήμερα, ξεκινάνε το τένις από τα 5 τους χρόνια και μόλις φτάνουν στα 23, δεν είναι αρκετά καλοί. Όταν εμείς μπήκαμε στο ATP Tour, οι καλύτεροι παίκτες ήταν ο Φέντερερ 21 ετών, ο Ρόντικ 20 ετών, ο Χιούιτ 21, ο Κορία 21, ο Ναλμπαντιάν 21, μετά ο Φερέρο 23 και ο Σάφιν 24. Σήμερα, οι καλύτεροι τενίστες είναι ο Φέντερερ 38, ο Ράφα 33, ο Νόβακ 32 και ο Μάρει. Τι συνέβη; Πολλά τα βελτιώνουμε αργότερα. Κάτι δεν πάει καλά. Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι τενίστες δεν σκέφτονται τα πιο σημαντικά. Σκέφτονται δευτερεύοντα πράγματα. Τους ενδιαφέρει η μόστρα και τα social media και ο κόσμος πιστεύει ότι όλα είναι καλά γιατί ακούγεται ο άλλος και ξεχνάμε τα σημαντικά πράγματα"

Πηγή: Tennis24

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ