ΤΕΝΙΣ

Το τρελό ράλι του Τσιτσιπά

Stefanos Tsitsipas of Greece celebrates defeating Spain's Pablo Carreno Busta in two sets 7-5, 6-3, in his semifinal match against of the Barcelona Open Tennis Tournament in Barcelona, Spain, Saturday, April 28, 2018. (AP Photo/Manu Fernandez)
Stefanos Tsitsipas of Greece celebrates defeating Spain's Pablo Carreno Busta in two sets 7-5, 6-3, in his semifinal match against of the Barcelona Open Tennis Tournament in Barcelona, Spain, Saturday, April 28, 2018. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Το Sport24.gr κάνει αναδρομή στην τρελή σεζόν του Στέφανου Τσιτσιπά, ο οποίος μέσα σε ένα χρόνο έχει ανέβει 157 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.

Μέχρι πριν από περίπου δύο χρόνια ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξη του Στέφανου Τσιτσιπά. Μόνο όσοι παρακολουθούσαν την κατηγορία των Junior της ATP γνώριζαν ότι υπάρχει ένα σούπερ ταλέντο που έρχεται και έχει όλες τις προοπτικές για να αφήσει με ανεξίτηλα γράμματα το όνομα του στην ιστορία του ελληνικού τένις. Κάτι που σας έχει αναφέρει η Νίκη Μπάκουλη στο αφιέρωμα για την πορεία του Έλληνα τενίστα.

Η φανταστική του σεζόν το 2016 στην τελευταία του χρονιά στα junior του χάρισε το Νο1 στη σχετική παγκόσμια κατάταξη, αλλά και την κατάκτηση του Γουίμπλεντον στο διπλό παρέα με τον Εσθονό, Κένεθ Ραΐσμα.

Αυτά αποτέλεσαν τα πρώτα παράσημα με τον Στέφανο Τσιτσιπά να αναζητά μέσα στο 2017 τη συλλογή πόντων και εμπειριών παίζοντας πλέον μόνο σε επίπεδο ανδρών. Μια χρονιά που ξεκίνησε με καλούς οιωνούς αφού στις 30 Ιανουαρίου του 2017 μπήκε για πρώτη φορά μέσα στο Top 200 (έφτασε στο 196), όμως ένας τραυματισμός τον Φεβρουάριο τον έφερε πίσω. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από ακριβώς ένα χρόνο (01/05/2017) ήταν στο 207!

Ο "Στεφ" στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sport24.gr και τη Γιώτα Κουνάλη είχε χαρακτηρίσει ως σημείο κλειδί της σεζόν του την πορεία του στο Ρολαν Γκαρός: "Μετά το Ρολάν Γκαρός όταν και μπήκα στο κυρίως ταμπλό, άρχισαν τα καλά αποτελέσματα. Ήταν η πρώτη επιτυχία και μου έδωσε μεγάλη χαρά, πραγματοποίησα το στόχο που είχα βάλει από μικρός, να αγωνιστώ στο κυρίως ταμπλό ενός Grand Slam. Άλλαξε η ψυχολογία μου, κατάλαβα ότι μπορώ να παίξω σε αυτό το επίπεδο, να ανταγωνιστώ αυτούς τους παίκτες. Ήμουνα δυνατός στο σώμα και στο μυαλό. Μετά ήρθε το κυρίως ταμπλό στο Γουίμπλεντον, ακόμα ένα όνειρο, εκεί κατάλαβα πως θα πάει η χρονιά. Με βοήθησαν πολύ ο πατέρας μου και προπονητής μου, η υπόλοιπη οικογένεια μου που ήρθε στο Λονδίνο και οι άνθρωποι της ακαδημίας Μουράτογλου".

Κάπως έτσι ξεκίνησε μία ξέφρενη πορεία με τον Τσιτσιπά να ανεβαίνει ραγδαία στην παγκόσμια κατάταξη στην οποία έκλεισε το 2017 όντας στο Νο91! Δίχως αμφιβολία καθοριστική ήταν η κατάκτηση του Challenger στη Γένοβα, ο οποίος ήταν και ο πρώτος τίτλος του, για να ακολουθήσουν οι εντυπωσιακές πορείες στη Τσενγκντού και στο Τόκιο, όπου και έφτασε τις πέντε προκρίσεις στο κυρίως ταμπλό μέσω των προκριματικών. Ακολούθησαν το Τόκιο και το 1000άρι στη Σαγκάη για να κλείσει η χρονιά ιδανικά στην Αμβέρσα. Εκεί έκανε τη μεγαλύτερη νίκη του για το 2017 απέναντι στον Γκοφάν και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του τουρνουά όπου και αποκλείστηκε από τον Ντιέγκο Σβάρτσμαν.

Το μοναδικό μελανό σημείο για το 2017 ήταν το γεγονός ότι για λίγο δεν μπόρεσε να βρεθεί στους τελικούς του Next Gen της ATP στο Μιλάνο.

ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΤOP50

Κάπως έτσι φτάνουμε στο 2018 το οποίο ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά στο τουρνουά της Ντόχα μπορεί να ολοκληρώθηκε στα προημιτελικά, όμως ο τρόπος που έπαιξε απέναντι στον Τιμ έδειχνε το τι θα επακολουθούσε. Στη συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει τότε έθετε ως στόχο για το 2018 την είσοδο στο Top50, αλλά αυτό αποδείχθηκε μικρό σύντομα.

Μπορεί στο Αυστραλιανό Όπεν να έμεινε εκτός από τον πρώτο γύρο, όμως σχεδόν ένα μήνα αργότερα πραγματοποίησε μία ακόμα ξέφρενη πορεία στο Ντουμπάι όπου έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του τουρνουά! Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις όμως έφτασαν στο πικ τους σε αυτά που παρακολουθήσαμε την περασμένη εβδομάδα στη Βαρκελώνη. Μέσα σε μία εβδομάδα πήρε τρεις νίκες κόντρα σε αθλητές που βρίσκονται στο Top 20, ο ένας εξ αυτών ο Ντόμινικ Τιμ βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα (Νο7), ενώ σε ηλικία 19 χρονών και 7 μηνών έγινε ο πρώτος Έλληνας που έπαιξε σε τελικό του μονού σε τουρνουά της ATP από το 1973 και τον Νίκο Καλογερόπουλο.

Όλα τα παραπάνω του έδωσαν μία θέση μέσα στο Top 50 και συγκεκριμένα στο Νο44. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει ανέβει 157 θέσεις στην Παγκόσμια κατάταξη και έπεται συνέχεια. Η τρομερή άνοδος φυσικά έχει αντίκτυπο και στα έσοδα του. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ATP ο 19χρονος Έλληνας τενίστας μέσα στο 2018 έχει πάρει 562.580 δολάρια όταν συνολικά στην καριέρα του μέχρι σήμερα έχει προσθέσει στον τραπεζικό του λογαριασμό 915. 926 δολάρια.

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ ΚΑΙ Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΟΔΗΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Φυσικά, αυτά τα ποσά δεν λένε απολύτως τίποτα αφού με το ταλέντο που διαθέτει είναι δεδομένο ότι μπορεί να πάρει πολλά ακόμα. Το σημαντικότερο απ' όλα όμως είναι η αγωνιστική του πορεία. Οι εμφανίσεις του στη Βαρκελώνη αποτελούν ένα εξαιρετικό διπλό μάθημα για εκείνον. Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι μπορεί να νικήσει αθλητές που βρίσκονται πιο ψηλά από εκείνον, ενώ το δεύτερο στο μάθημα τένις που πήρε από τον Ραφαέλ Ναδάλ.

Διαβάζοντας σχόλια ανθρώπων που ασχολούνται με το τένις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έβλεπες το πόσο πιστεύουν στο ταλέντο του "Στεφ". Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του "Ράφα" αμέσως μετά το τέλος του τελικού. "Είμαι χαρούμενος για τη νίκη μου κόντρα σε ένα δύσκολο αντίπαλο. Ο Τσιτσιπάς έχει μπροστά του ένα φανταστικό μέλλον. Ήταν ένας φανταστικός τελικός για μένα και ο 11ος τίτλος σημαίνει πολλά" είπε μεταξύ άλλων. Λόγια που σίγουρα αποτελούν παράσημο για τον Έλληνα τενίστα.

Σίγουρα, το υπόλοιπο της σεζόν θα έχει τη συμμετοχή σε πολλά τουρνουά για να μπορέσει να κρατήσει τους αρκετούς βαθμούς που πήρε πέρσι στο δεύτερο μισό της χρονιάς και γιατί όχι να τους αυξήσει ανεβαίνοντας κι άλλο στην παγκόσμια κατάταξη. "Ο επόμενος μου στόχος είναι να μπω στο Top 30 μέχρι το τέλος της χρονιάς. Θα είμαι χαρούμενος εάν το καταφέρω. Θέλει μεγάλη δουλειά και κόπο" παραδέχτηκε ο ίδιος μιλώντας στην "Αθλητική Κυριακή".

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο η χρονιά αναμένεται εντυπωσιακή και σίγουρα θα βρεθεί στους τελικούς του Next Gen της ATP. Εκεί που θα μπορούσε να έχει βρεθεί και πέρσι χάνοντας την πρόκριση του στην τελική οκτάδα στις λεπτομέρειες. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δεύτερη θέση και όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί στο Μιλάνο.

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ