ΤΕΝΙΣ

Τένις: Το παιχνίδι στο γρασίδι

Τένις: Το παιχνίδι στο γρασίδι
AP Photo/Ben Curtis AP PHOTO/BEN CURTIS

Το τένις στο γρασίδι είναι διαφορετικό από τις υπόλοιπες παραδοσιακές επιφάνειες, αφού είναι πιο γρήγορη επιφάνεια και απαιτεί διαφορετικές κινήσεις από τους αθλητές.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τώρα θα παρακολουθούσαμε συναρπαστικές μάχες στη χορτάρινη σεζόν. Πρόκειται για την πιο γρήγορη εποχή της χρονιάς, εκεί όπου αν είσαι μεγάλος σέρβερ και μέτριος baseliner, μπορείς να προχωρήσεις αρκετά.

Ποιες είναι όμως οι πρακτικές διαφορές που κάνουν το τένις στο γρασίδι τόσο διαφορετικό από τις υπόλοιπες παραδοσιακές επιφάνειες, του hard court και του χώματος;

Το χόρτο είναι η πιο γρήγορη επιφάνεια και απαιτεί υψηλού επιπέδου τεχνική και άνετη κίνηση (footwork) στο γλιστερό court, για να έχεις ελπίδες να πετύχεις κάτι καλό…

Ο Λέιτον Χιούιτ, ένας απ’τους πιο πετυχημένους τενίστες στο γρασίδι, εξηγεί τις ιδιαιτερότητες του χόρτου.

“Αν πας μα λάθος σκεπτικό στο γρασίδι, τότε δεν έχει καθόλου σημασία το footwork. Αν είσαι θετικός και αισιόδοξος παίζοντας στο χόρτο, τότε λογικά τα πόδια σου θα είναι πιο σταθερά και καλά, απ’ότι όταν γλιστράς στο χώμα” τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωταθλητής του Wimbledon το 2002, ο οποίος έχει ρεκόρ στο χόρτο 129-41 (.759).

Οι χορτάρινες επιφάνειες είναι και επικίνδυνες καθώς, ειδικά στην αρχή των τουρνουά που το γρασίδι είναι φρέσκο, οι τενίστες αδυνατούν να κρατήσουν την ισορροπία τους και γι’αυτό βλέπουμε πολλές τούμπες και τραυματισμούς. Είναι και αυτός ένας απ’τους λόγους που η χορτάρινη σεζόν είναι μόλις 5 εβδομάδες, πλην του πιο σημαντικού που είναι η ασύμφορη συντήρηση της συγκεκριμένης επιφάνειας.

Τα ράλι είναι πολύ πιο σύντομα και μικρά απ’ότι στις άλλες δύο επιφάνειες και ειδικά στο χώμα γι’αυτο και πολλοί υποστηρίζουν ότι το γρασίδι δεν είναι όσο εντυπωσιακά μπορούν να γίνουν το χώμα και το hard court.

Όπως εξηγεί και ο Τόμας Μπέρντιχ, φιναλίστ του Wimbledon 2010: “ Το παιχνίδι μου βασίζεται στο γεγονός ότι έχω καλή τοποθέτηση πίσω απ’τη μπάλα και αυτό με βοηθάει να τη χτυπήσω καθαρά, κάτι που είναι εύκολο για μένα. Όλα ξεκινάνε με την κίνησή μου. Αν έχω την κίνηση, η αυτοπεποίθηση και το παιχνίδι μου βγαίνουν”.

Πολλές δυσκολίες στην κίνησή του στο χόρτο, αντιμετωπίζει και ο Γκάελ Μονφίς ο οποίος έχει ρεκόρ 39-25 στο γρασίδι (0.609).

Ο Γάλλος παραδέχεται ότι: “Είναι πολύ δύσκολο για μένα. Η κίνησή μου είναι δύσκολη. Κινούμαι, αλλά περίεργα. Είναι δύσκολο γιατί μερικές φορές θέλω να τρέξω πραγματικά γρήγορα αλλά δεν μπορώ, ειδικά τώρα που θέλω να προφυλάξω το σώμα μου. Μερικές φορές απλά αποφεύγω να τρέχω και χάνω τον πόντο

Αυτός όμως που έχει γράψει τη μεγαλύτερη ιστορία στο χορτάρι, δεν είναι άλλος απ’τον Ροτζερ Φέντερερ ο οποίος έχει ρεκόρ 187-27 (.874) στο χόρτο.

Απ’τους 102 τίτλους καριέρας, οι 19 είναι στο γρασίδι και οι οχτώ εκ των οποίων στο Wimbledon (άλλοι 10 στο Χάλε και ένας στη Στουτγκάρδη).

Πηγή: Tennis24

AP Photo/Ben Curtis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ