ΤΕΝΙΣ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Θρύλος του Ναδάλ

Spain's Rafael Nadal celebrates defeating Serbia's Miomir Kecmanovic in the second round of competition at the Mexican Tennis Open in Acapulco, Mexico, in the early morning hours of Thursday, Feb. 27, 2020. (AP Photo/Rebecca Blackwell)
Spain's Rafael Nadal celebrates defeating Serbia's Miomir Kecmanovic in the second round of competition at the Mexican Tennis Open in Acapulco, Mexico, in the early morning hours of Thursday, Feb. 27, 2020. (AP Photo/Rebecca Blackwell) AP PHOTO/REBECCA BLACKWELL

Κάποιες ημερομηνίες θεωρούνται ορόσημο για την ανθρωπότητα. Για το άθλημα του τένις, η 3η Ιουνίου 1986 θεωρείται από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες καθώς τότε γεννήθηκε ο Ράφαελ Ναδάλ, ο τενίστας που άλλαξε πολλές φορές το ρου της ιστορίας του αθλήματος.

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτές τις ημέρες ο Ναδάλ θα βρισκόταν στο Παρίσι και θα ήταν στο παιχνίδι της διεκδίκησης του 13ου Roland Garros της καριέρας του. Αντίθετα, η 3η Ιουνίου 2020 βρίσει τον Ισπανό στην πατρίδα του, σε μια αβέβαιη κατάσταση λόγω της πανδημίας του Covid-19 που έχει αναστείλει κάθε τενιστική δραστηριότητα μέχρι 31 Αυγούστου (και βλέπουμε).

Τα φετινά γενέθλια, θα είναι διαφορετικά για τον Ράφαελ Ναδάλ ο οποίος στο Γαλλικό Όπεν θα προσπαθούσε να ισοφαρίσει το παγκόσμιο ρεκόρ κατακτήσεων Grand Slam που κατέχει ο Ρότζερ Φέντερερ (20).

H καριέρα του Ράφαελ Ναδάλ, μοιάζει με παραμύθι. Η junior σταδιοδρομία του ήταν πολύ σύντομη αφού από ασυνήθιστα μικρή ηλικία, αγωνιζόταν στο tour των ανδρών και με μεγάλη επιτυχία. Στα 16 του χρόνια πήρε τους πρώτους του ATP πόντους και πολύ γρήγορα έδειξε το τεράστιο ταλέντο του αλλά και την ασυναγώνιστη πνευματική του δύναμη.

Μόλις έκλεισε τα 19, κατέκτησε τον πρώτο του Grand Slam τίτλο, στο ντεμπούτο του στο Γαλλικό Όπεν (2005) και η συνέχεια ήταν μαγική, όχι μόνο στο Major του Παρισιού αλλά στα μεγαλύτερα τουρνουά του παγκόσμιου τένις.

Για πολλά χρόνια ζούσε στη σκιά του Ρότζερ Φέντερερ, όμως είχε το παιχνίδι να αμφισβητεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τον σπουδαίο Ελβετό που κυριαρχούσε στο ATP Tour.

Ο Ναδάλ, όχι μόνο κατάφερε να ορθώσει το μυώδες ανάστημά του μπροστά στον αυτοκρατορικό Φέντερερ αλλά ήταν ο άνθρωπος που στέρησε από τον Ελβετό 5-6 ακόμη Grand Slams ενώ τον "γκρέμισε" από την κορυφή που βρισκόταν για 236 συνεχόμενες εβδομάδες όταν τον νίκησε σε δύο συνεχόμενους τελικούς το 2008 σε Roland Garros και Wimbledon, βάζοντας τέλος στην πιο όμορφη, επιβλητική, κυρίαρχη… "δικτατορική" εποχή του παγκοσμίου τένις!

Ευτυχώς και στο τένις επιβεβαιώθηκε ο αδιαμφισβήτητος κανόνας της φυσικής: Όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση…

Και αν ο Φέντερερ είναι η δράση, η προσωποποίηση της τελειότητας και της τέχνης τότε ο Ναδάλ είναι το αντιδραστικό στοιχείο που απέδειξε ότι οι ατελείωτες ώρες προπόνησης και γυμναστηρίου, μπορούν να ισοφαρίσουν ή και να ξεπεράσουν το εκ γενετής ταλέντο.

Φυσικά και ο Ναδάλ δεν είναι μόνο ένα σώμα γεμάτο μυς. Το forehand του έχει χαρακτηριστεί ως το πιο φονικό χτύπημα στην ιστορία του αθλήματος ενώ η πνευματική του δύναμη είναι ασυναγώνιστη και του έχει επιτρέψει να ξεπερνά τις πιο δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ένας αθλητής κορυφαίου επιπέδου.

Πέρα από τις θρυλικές του επιτυχές στα court που τον έχουν καθιερώσει στις συνειδήσεις των φιλάθλων ως ένας από τους κορυφαίους αθλητές στην ιστορία όλων των σπορ, ο Ράφα Ναδάλ εκπροσωπεί το τένις με απαράμιλλο ήθος, αξιοπρέπεια και ταπεινότητα, ακριβώς δηλαδή με τις αρχές που πρεσβεύει το άθλημα από τη γέννησή του. Πάντα μετρημένος και ταπεινός. Καμιά σχέση με τον αδυσώπητο μαχητή που βλέπουμε μέσα στο court…

19 GRAND SLAM ΤΙΤΛΟΙ

Roland Garros: 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019

Wimbledon: 2008, 2010

Australian Open: 2009

US Open: 2010, 2013, 2017, 2019

85 τίτλοι καριέρας: 59 στο χώμα, 22 σε hard court, 4 στο χόρτο.

2 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια: Πεκίνο 2008 (μονό), Ρίο 2016 (διπλό με Μαρκ Λόπεζ)

Πηγή: Tennis24

AP Photo/Rebecca Blackwell

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ