ΤΕΝΙΣ

Ρολάν Γκαρός: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Stefanos Tsitsipas of Greece returns the ball to Rafael Nadal of Spain during a semifinal match at the Italian Open tennis tournament, in Rome, Saturday, May 18, 2019. (AP Photo/Andrew Medichini)
Tsitsipas, AP/IMAGES TSITSIPAS, AP/IMAGES

Το γαλλικό Όπεν αρχίζει σήμερα (26/5) στο Παρίσι και το Sport24.gr παρουσιάζει πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις τόσο για το δεύτερο Grand Slam της χρονιάς, όσο και για το ATP και το WTA Tour (VIDEO).

ΤαGrand Slamαποτελούν τα τέσσερα σημαντικότερα τουρνουά στο τένις . Είναι αυτά που προσφέρουν τα μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα και τους περισσότερους πόντους στοranking.Είναι επίσης και αυτά που παρακολουθεί ο πολύς κόσμος. Ένα από αυτά είναι το γαλλικό Όπεν. Ή πιο ευρέως γνωστό ως Ρολάν Γκαρός.

Το γαλλικό Όπεν αρχίζει σήμερα (26/5) στο Παρίσι, θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Ιουνίου και παρουσιάζει πιο έντονο ελληνικό ενδιαφέρον από ποτέ. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη δεν πήγαν στην γαλλική πρωτεύουσα απλά για να συμμετάσχουν σε αυτό. Βρίσκονται και οι δύο στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας τους, γεννώντας προσδοκίες για καλή πορεία ακόμα στα κορτ του Παρισιού.

Οι δύο Έλληνες τενίστες τα πηγαίνουν περίφημα μέχρι στιγμής στις χωμάτινες επιφάνειες, έχουν κατακτήσει ήδη τρία τουρνουάATPκαιWTA(δύο ο Τσιτσιπάς και ένα η Σάκκαρη),ανεβαίνοντας παράλληλα και θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.Τι είναι όμως τα τουρνουάATPκαιWTA;Πώς διαβαθμίζονται και πόσα υπάρχουν; Και ποια είναι η διαφορά τους με ταGrand Slamκαι ταChallengers;Το Sport24.grξεχώρισε πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις τόσο για το Ρολάν Γκαρός, όσο και για τοATPκαι τοWTA Tour.

1. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ

Το Ρολάν Γκαρός είναι ένα από τα παλαιότερα τουρνουά τένις και το μοναδικό από τα τέσσεραGrand Slamπου διεξάγεται σε χωμάτινη επιφάνεια. Αποκαλείται έτσι από το ομώνυμο στάδιο του Παρισιού που φιλοξενεί τους αγώνες, το οποίο επονομάστηκε το 1928 στη μνήμη του Γάλλου πιλότου Εζέν Αντριάν Ρολάν Ζορζ Γκαρός. Το φετινό είναι το 123ο στην ιστορία του θεσμού, αν και το πρώτο τουρνουά διεξήχθη το 1891, δηλαδή πριν από 128 χρόνια. Μόνο το Γουίμπλεντον έχει μεγαλύτερη ιστορία από το Ρολάν Γκαρός...

Ο σύγχρονος κυρίαρχος του Ρολάν Γκαρός και ο παίκτης με τις περισσότερες κατακτήσεις δεν είναι άλλος από τον Ραφαέλ Ναδάλ, τον "βασιλιά του χώματος". Ο Ισπανός μετράει 11 τίτλους στο γαλλικό Όπεν, περισσότερους από κάθε άλλον. Ο Ναδάλ δεν είναι απλά ο κάτοχος του περσινού τίτλου. Έχει κατακτήσει 11 από τους τελευταίους 14! Σε επίπεδο γυναικών τους περισσότερους τίτλους τους έχει η Κρις Εβερτ, ενώ η περσινή κάτοχος είναι η Σιμόνα Χάλεπ.

2. ΤΑ ΠΟΣΑ-ΡΕΚΟΡ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Το φετινό Ρολάν Γκαρός μοιράζει συνολικά 42.661.000 ευρώ στους παίκτες που συμμετέχουν σε αυτό, ποσό που είναι κατά 8% μεγαλύτερο σε σύγκριση με αυτό του περσινού τουρνουά. Ρεκόρ για το γαλλικό Όπεν είναι και τα 2,3 εκατομμύρια δολάρια που θα πάρουν οι νικητές σε άνδρες και γυναίκες... Μία καινοτομία του φετινού τουρνουά είναι ότι για πρώτη φορά οι παίκτες θα έχουν συγκεκριμένο χρονικό όριο (25’’) για να σερβίρουν, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι πέρυσι. Το φετινό Ρολάν Γκαρός θα έχει επίσης και μερικές πολύ σημαντικές απουσίες , τόσο σε επίπεδο ανδρών, όσο και σε γυναικών.

Οι Κέβιν Άντερσον, Μίλος Ράονιτς, Τόμας Μπέρντιχ, Νικ Κύργιος, Τζον Ισνερ και Αντρέι Ρούμπλεβ δήλωσαν αδυναμία να συμμετάσχουν, με αποτέλεσμα να αντικατασταθούν. Ένας εκ των παικτών που πήραν τις θέσεις τους είναι και ο σημερινός αντίπαλος του Στέφανου Τσιτσιπά. Ο λόγος για τον Γερμανό Μαξιμίλιαν Μάρτερερ, ο οποίος αντικατέστησε τον Κέβιν Αντερσον. Στο γυναικείο ταμπλό η πιο σημαντική απουσία είναι αυτή της Μαρία Σαράποβα, ενώ απουσιάζουν ακόμα και οι Καμίλα Τζόρτζι, Κέιτι Μπάουλτερ και Εκατερίνα Μακάροβα. Η αντικαταστάτρια της τελευταίας είναι η πρώτη αντίπαλος της Μαρίας Σάκκαρη: η Αμερικανίδα Αννα Τατισβίλι.

Ρολάν Γκαρός: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

3. ΤΙ ΕΙΝΑΙATPΚΑΙ ΤΙWTA

Κατ' αρχάς,ATPείναι τα αρχικά τηςAssociation of Tennis Professionals,της Ένωσης που συστάθηκε το 1972 με σκοπό να προασπίζει τα δικαιώματα των αθλητών του ανδρικού τένις και αποτελεί την διοργανώτρια αρχή όλων των μεγάλων τουρνουά πλην τωνGrand Slam.WTA(Women's Tennis Association),από την άλλη, ονομάζεται η αντίστοιχη διοργανώτρια αρχή στο γυναικείο τένις.Αμφότερες υπάγονται στην Παγκόσμια Ομοσπονδία, τηνITF,η οποία είναι υπεύθυνη για την διοργάνωση των τεσσάρωνGrand Slam,δηλαδή τουAustralian Open,τουFrench Open,τουWimbledonκαι τουUS Open,τα τέσσερα μεγαλύτερα τουρνουά τένις.

4. ΣΕ ΤΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ

Υπάρχουν τριών ειδών τουρνουάATP.Βάσει σπουδαιότητας είναι κατά σειρά τα εξής:1) ΤαATP World Tour Masters 1000, 2)ταATP World Tour 500 Seriesκαι 3) τα ATP World Tour 250 Series. Ο κάθε αριθμός αντιπροσωπεύει και τους πόντους που κερδίζει στην παγκόσμια κατάταξη ο νικητής του εκάστοτε τουρνουά. Όσο για τα ποσά που μοιράζονται; Ποικίλλουν. Από 2.450.000 έως 3.645.000 δολάρια μοιράζονται συνολικά στα "1000άρια", από 755.000 έως 2,1 εκατομμύρια στα "500άρια" και από 416.000 έως 1.024.000 στα "250άρια". Υπάρχει βέβαια και τοATP Finals,το τουρνουά που κλείνει την σεζόν κάθε χρόνο το Νοέμβριο, στο οποίο συμμετέχουν οι οκτώ κορυφαίοι παίκτες βάσει κατάταξης και έχει συνολικά χρηματικά έπαθλα ύψους 4.450.000 δολαρίων.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα τουρνουά στο ανδρικό τένις.

ΗATPδιοργανώνει παράλληλα και τα "Challengers",μικρότερης εμβέλειας τουρνουά ανά τον κόσμο, στα οποία δεν παίρνουν μέρος φυσικά οι κορυφαίοι παίκτες, έχουν πολύ μικρότερα χρηματικά έπαθλα (από 40.000 έως 220.000 δολάρια) και προσφέρουν πολύ λιγότερους πόντους σε αυτούς που τα κερδίζουν. Ακόμα μικρότερα είναι, δε, τα τουρνουά που διοργανώνει ηITF,πέρα από ταGrand Slams.Σε αυτά τα χρηματικά έπαθλα δεν ξεπερνούν συνολικά τα 25.000 δολάρια στο κάθε τουρνουά και προσφέρουν μάξιμουμ 35 πόντους στην παγκόσμια κατάταξη.

Ρολάν Γκαρός: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

ΣτοWTAτα αντίστοιχα "1000άρια" είναι τα τέσσεραWTA Premier Mandatory,τα οποία έχουν συνολικά έπαθλα ύψους 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Έπονται τα πέντεWTA Premier 5 (με έπαθλα 2 εκατομμυρίων δολαρίων) και τα 12WTA Premier,τα οποία μοιράζουν συνολικά από 600.000 έως 1.000.000 δολάρια. Τα μικρότερα τουρνουά τηςWTAείναι τα 32 WTA International, τα οποία προσφέρουν από 250.000 έως 750.000 δολάρια.

5. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑATP&WTA TOURSΤΟΥ 2019

Στο φετινόATP Tour,το 50ό στην ιστορία του θεσμού, συγκαταλέγονται συνολικά 67 τουρνουά, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά και τα τέσσεραGrand Slam.Η σεζόν αρχίζει από την τελευταία ημέρα του 2018 και ολοκληρώνεται στις 24 Νοεμβρίου 2019. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει μάλιστα δύο πρωτιές μέχρι το Ρολάν Γκαρός, καθώς μέσα στο 2019 έχει παίξει στους περισσότερους τελικούς (4) και έχει κατακτήσει τους περισσότερους τίτλους (2) μαζί με τους Νόβακ Τζόκοβιτς, Ρότζερ Φέντερερ, Μπενουά Περ, Ντόμινικ Τιμ και Κρίστιαν Γκάριν.

Το 49οWTA Tour,από την άλλη, άρχισε και αυτό στις 31 Δεκεμβρίου 2018, αλλά θα ολοκληρωθεί τρεις εβδομάδες νωρίτερα, στις 3 Νοεμβρίου. Οι Κίκι Μπέρτενς, Πέτρα Κβίτοβα, Καρολίνα Πλίσκοβα και Νταγιάνα Γιαστρέμσκα έχουν κατακτήσει από δύο τίτλους μέχρι στιγμής. Η Κβίτοβα, δε, είναι αυτή που έχει συμμετάσχει στους περισσότερους τελικούς (4).

Photo credits: AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ