ΤΕΝΙΣ

Ραφαέλ Ναδάλ: Η επιτομή ενός θρύλου

Spain's Rafael Nadal celebrates after defeating Australia's Nick Kyrgios in their fourth round singles match at the Australian Open tennis championship in Melbourne, Australia, Monday, Jan. 27, 2020. (AP Photo/Andy Wong)
Spain's Rafael Nadal celebrates after defeating Australia's Nick Kyrgios in their fourth round singles match at the Australian Open tennis championship in Melbourne, Australia, Monday, Jan. 27, 2020. (AP Photo/Andy Wong) AP PHOTO/ANDY WONG

Ο Ραφαέλ Ναδάλ συμπλήρωσε τα 34 χρόνια του και θυμόμαστε όλα όσα τον έκαναν να χτίσει το δικό του θρύλο εντός των κορτ.

Φανταστείτε πόσο "φτωχότερος" θα ήταν ο παγκόσμιος αθλητισμός και δη το άθλημα του τένις αν δεν υπήρχε στον "χάρτη" του ο σπουδαίος Ραφαέλ Ναδάλ! Ο 34χρονος πια Ισπανός θρύλος του αθλήματος αποτελεί, πιθανώς, το καλύτερο παράδειγμα αθλητή που εργάζεται σκληρά, έχει άπειρα αποθέματα υπομονής, διαχειρίζεται άψογα εμπόδια και δυσκολίες και όλα αυτά σε ένα "αμάλγαμα" ταπεινού χαρακτήρα και συνάμα τεράστιου πρωταθλητή!

Για τα φοβερά αγωνιστικά επιτεύγματα του Ραφαέλ Ναδάλ σας μιλήσαμε ΕΔΩ.

Στο παρόν κείμενο, θα ασχοληθούμε περισσότερο με τα πνευματικά και ψυχικά χαρίσματα αυτού του ανυπέρβλητου πρωταθλητή με το "ζεστό" χαμόγελο και τον χαρακτήρα-διαμάντι!

Βρισκόταν περίπου στα 20 του χρόνια, έχοντας ήδη αφήσει το άστρο του στο τουρ να "λάμψει" δείχνοντας από τρομερά νεαρή ηλικία τις τεράστιες δυνατότητές του όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σοβαρά προβλήματα τραυματισμού.

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού στο πέλμα του Ράφα, έθεσε σε κίνδυνο τη συνέχεια της καριέρας του από τόσο πολύ νωρίς.

Επεμβάσεις, ειδικά σχεδιασμένα παπούτσια, άπειρες ώρες εκγύμνασης και φυσιοθεραπείας, όλα αυτά στον "βωμό" του να μπορέσει αυτός ο πεισματάρης και τόσο ταλαντούχος τενίστας να μην οδηγηθεί σε μια πολύ πρώιμη απόσυρση από το τουρ.

Το στιλ παιχνιδιού του που ήταν ξεκάθαρα συνυφασμένο με την ανεξάντλητη σωματική καταπόνηση, τα ανελέητα τρεξίματα και την ένταση σε όλες τις μπάλες, του πρόσφερε πάρα πολλούς τίτλους αλλά οδήγησε και σε αναρίθμητα άλλα προβλήματα τραυματισμού για τον "ταυρομάχο".

Γόνατα, καρποί, ισχίο, στήθος, ώμοι παρουσίασαν κατά καιρούς σημαντικές ενοχλήσεις με τις "Κασσάνδρες" να προβλέπουν ότι αυτός ο τενίστες δεν θα παίζει κορυφαίου επιπέδου τένις μετά τα 27-28 του αν δεν έχει αποσυρθεί νωρίτερα.

Είδατε κάτι τέτοιο να συμβαίνει; Εμείς πάντως όχι!

Και όχι μόνο αυτό αλλά κατάφερνε να επιστρέφει από τραυματισμούς ανανεωμένος, βελτιωμένος και ακόμα πιο διψασμένος για νίκες, τρόπαια, διακρίσεις!

Η ανταγωνιστική του φύση ήταν πάντα ο "πυρήνας" της ψυχοσύνθεσης του, συνδυασμένος όμως με έναν απόλυτο σεβασμό σε κάθε αντίπαλό του, όσο χειρότερος ποιοτικά και αν ήταν θεωρητικά από αυτόν.

Η τελειομανία του και η διάθεσή του να βελτιώνεται διαρκώς τον κατατάσσει, ίσως, στην πρώτη θέση της λίστας των κορυφαίων τενιστών που ανέπτυξαν πτυχές του παιχνιδιού τους στο πέρασμα του χρόνου αλλάζοντας εν πολλοίς το αγωνιστικό τους στιλ.

Το αμυντικογενές και physical παιχνίδι του νεαρού Ράφα, μεταμορφώθηκε προϊόντος του χρόνου σε ένα τένις ιδιοφυούς στρατηγικής με ποικιλία χτυπημάτων, σαφώς πιο επιθετικό προσανατολισμό δίχως να υπάρχει όμως σημαντική "έκπτωση" στις ασύλληπτες αμυντικές αρετές του.

Με την τρομακτική πνευματική του δύναμη να τον καθιστά δυνατό να παίρνει, σχεδόν πάντα, τις πιο ψύχραιμες και λελογισμένες επιλογές εκεί που η μπάλα "καίει", κάνουν τον Ραφαέλ Ναδάλ έναν τενίστα που, στα καλύτερά του, χρειάζονταν απίστευτα πράγματα για να τον "λυγίσεις".

Και όσες φορές συνέβαινε αυτό, έδινε τα συγχαρητήρια του στον αντίπαλο και την επόμενη μέρα ξεκινούσε και πάλι η δουλειά!

Αυτή ήταν και είναι η φιλοσοφία του Ράφα, ενός ανθρώπου που παρέμεινε στη γενέτειρά του και κοντά στην οικογένειά του παρά τα αμύθητα πλούτη και τη δόξα που κατέκτησε δικαίως από το τένις.

Η ιστορία του έχει να μας δώσει τόσα πολλά παραδείγματα προς μίμηση (εργατικότητα, ταπεινότητα, επιμονή, προσήλωση, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, διαχείριση συναισθημάτων και άλλα) που θα πρέπει να μπει άμεσα στη διδακτέα ύλη των σχολείων!

Αυτός είναι ο Ράφα και ελπίζουμε, όταν επιστρέψει η αγωνιστική δράση, να τον δούμε να κοσμεί τα γήπεδα του τένις για όσο χρονικό διάστημα το θέλει και μπορεί!

Πηγή: Tennis24

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ