ΤΕΝΙΣ

Ο πρώτος Έλληνας που νίκησε τον Φέντερερ: "Ο Τσιτσιπάς είχε προετοιμαστεί για τον 'βασιλιά' από την κλήρωση"

Greece's Stefanos Tsitsipas, left, is congratulated by Switzerland's Roger Federer after winning their fourth round match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Sunday, Jan. 20, 2019. (AP Photo/Andy Brownbill)
Greece's Stefanos Tsitsipas, left, is congratulated by Switzerland's Roger Federer after winning their fourth round match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Sunday, Jan. 20, 2019. (AP Photo/Andy Brownbill) AP PHOTO/ANDY BROWNBILL

Ο Σέργιος Παπαδόπουλος, ο πρώτος Έλληνας που νίκησε το μακρινό 1996 τον Ρότζερ Φέντερερ σε αγώνες στην Ιταλία, είναι σήμερα προπονητής τένις και αναλύει στο Sport24.gr τη διαδρομή του Τσιτσιπά και τη μάχη του με τον Ισπανό Ρομπέρτο Αουγκούστο Αγκούτ.

Ο Σέργιος Παπαδόπουλος, ο πρώτος Έλληνας που νίκησε το μακρινό 1996 τον Ρότζερ Φέντερερ σε αγώνες στην Ιταλία, είναι σήμερα προπονητής τένις και αναλύει στο Sport24.gr τη μάχη του Τσιτσιπά με τον Αγκούτ, στον προημιτελικό του Australian Open.

"Στο κεντρικό γήπεδο του Australian Open στην Rod Laver Arena το παλικάρι που μας κάνει να ξεχνάμε τα άλλα αθλητικά γεγονότα, ο νεαρός Άτλαντας που κάνει την ειδησεογραφία στην χώρα μας να περνά σχεδόν απαρατήρητη, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, θα κληθεί να κάνει σήμερα στις 03.30 το πιο δύσκολο πράγμα στον αθλητισμό.

Να «εξαργυρώσει» την μεγάλη του νίκη ενάντια στον βασιλιά, Ρότζερ Φέντερερ. Πώς θα γίνει αυτό; Νικώντας τον σημερινό του αντίπαλο στα προημιτελικά και προχωρώντας ακόμα πιο ψηλά στο τουρνουά. Προφανώς δεν ήταν εύκολο πριν την προηγούμενη επιτυχία του Στέφανου, αλλά δεν έγινε πιο εύκολο ούτε και τώρα.

Για έναν αθλητή ίσως είναι και το πιο δύσκολο αυτή η κατάσταση. Ο Στέφανος τα έδωσε όλα στο μεγάλο ντέρμπι με τον Φέντερερ. Όχι μόνο σωματικά αλλά κυρίως ψυχολογικά. Είχε ετοιμαστεί λογικά από την αρχή του τουρνουά, με το που έμαθε την κλήρωση, κυρίως γι' αυτή την αναμέτρηση. Ηταν η αναμέτρηση με τον "βασιλιά". Ήταν το κάτι έξτρα. Μια νίκη επί του καλύτερου (με βάση τα τρόπαια και τους αριθμούς) όλων των εποχών.

Ο πρώτος Έλληνας που νίκησε τον Φέντερερ: "Ο Τσιτσιπάς είχε προετοιμαστεί για τον 'βασιλιά' από την κλήρωση"

Φωτογραφικό ντοκουμέντο από τον αγώνα Παπαδόπουλος - Φέντερερ

Πάμε, λοιπόν στο τώρα. Τώρα ο Στέφανος καλείται να ξεχάσει το προηγούμενο παιχνίδι. Να ξεχάσει αυτή τη μεγάλη επιτυχία που ακούστηκε σε όλα τα πλάτη της γης κυρίως λόγω του ονόματος του αντιπάλου, να κλείσει τα αυτιά του σε φίλους, σε κανάλια, σε δημοσιότητα (τώρα όλοι αυτόν αναζητούν) και μαζί με την ομάδα του να συγκεντρωθεί στο σημερινό παιχνίδι και τον σημερινό του αντίπαλο, Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ, νούμερο 22 στον κόσμο.

Ισπανός και ιδιαίτερα σκληρός παίκτης. Εξαιρετικός από τη βασική γραμμή, αλλά και με αστείρευτες δυνάμεις. Εάν έψαχνα να βρω ένα χαρακτηρισμό για τον Αγκούτ, θα έλεγα ότι είναι ένα κράμα ρωσικής ψυχραιμίας με ισπανικά πόδια. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση και έχει κάνει μεγάλες νίκες στο τουρνουά. Νίκησε διαδοχικά τον Κατσάνοβ, Νο 10 κόσμου και σε καταπληκτική φόρμα με 3-0 σετ και προχτές συνέχισε την εκπληκτική του πορεία, επικρταώντας και επί του Νο6 στον κόσμο, Μάριν Τσίλιτς, δύσκολα στο 5ο σετ.

Δείχνει να ξεκίνησε πολύ δυνατά τη χρονιά, αφού τις πρώτες μερες του 2019 κέρδισε ήδη ένα τρόπαιο, νικώντας και το μεγάλο φαβορί, Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Τσιτσιπάς μπαίνει πάλι σε ένα πολύ πολύ δύσκολο αγώνα όπου εάν υπάρξει έλλειψη συγκέντρωσης ή ψυχικής ηρεμίας και αποθεμάτων, δε θα είναι εύκολη η συνέχεια.

Ας ελπίσουμε όλοι ότι ο Στέφανος δεν έχει «αδειάσει» μετά την μεγάλη επιτυχία του απέναντι στον Φέντερερ και η ομάδα του (προπονητές, ψυχολόγοι αλλά και γυμναστής - φυσιοθεραπευτής) θα έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, ώστε να κρατήσουν το σώμα του Στέφανου σε άριστη κατάσταση αλλά κυρίως το μυαλό του.

Μια τεράστια νίκη στα μέσα ενός τουρνουά είναι η μεγαλύτερη παγίδα! Μακάρι το παλικάρι να έχει και αυτό το ισπανικό κλειδί για το δρόμο προς την κορυφή.

Ο πρώτος Έλληνας που νίκησε τον Φέντερερ: "Ο Τσιτσιπάς είχε προετοιμαστεί για τον 'βασιλιά' από την κλήρωση"

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΕΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και από 7 ετών ασχολείται με το Τένις.

Τίτλοι

Το 1993 Νο 1 στην Ελλάδα στην κατηγορία κάτω 12

Το 1994 Νο 2 στην Ελλάδα στην κατηγορία κάτω 14

και Πρωταθλητής Ελλάδος (Διπλό – Α14)

Το 1995 Νο 1 στην Ελλάδα στην κατηγορία κάτω 14

και Πρωταθλητής Ελλάδας (Μονό - Α14)

Το 1996 3ος στο Πρωτάθλημα Ελλάδος (Διπλό – Α16)

Το 1997 Πρωταθλητής Ελλάδος στο Σχολικό στο Μονό

2ος στο Σχολικό Πρωτάθλημα Ελλάδος στο Διπλό

2ος στο Πρωτάθλημα Ελλάδος (Διπλό – Α16)

Το 1998 Πρωταθλητής Ελλάδος στο Σχολικό στο Μονό

2ος στο Σχολικό Πρωτάθλημα Ελλάδος στο Διπλό

Στατιστικά στοιχεία

Συμμετείχε σε 60 επίσημα τουρνουά και έφτασε στον Τελικό στα 58 εξ αυτών. Στα 49 ήταν 1ος νικητής, ενώ στα 9 ήταν 2ος. Έχει παίξει σε 321 επίσημους αγώνες εφήβων-ανδρών(Μονό). Κέρδισε στους 304 (95 %), έχασε στους 17.

Ηθικές Διακρίσεις

Το 1995 του απενεμήθη το Κύπελλο Ήθους “Νίκος Καλύβας” από τον Ο.Α. Αθηνών.

Το 1995 ο ίδιος Όμιλος Αθηνών τον τίμησε για την παρέμβασή τους στους αγώνες “Les Petits Ashs 1995” στο Παρίσι όπου, αν και 13 ετών, αρνήθηκε να συμμετάσχει επειδή εμφανίστηκαν αθλητές των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία και όχι του FYROM.

Το 1997 το Κολέγιο Αθηνών του απένειμε τον τίτλο του “Α” Association, τίτλος που απονέμεται σε μαθητές με ιδιαίτερη διάκριση στο ήθος, τη σχολική και την αθλητική επίδοση και αναρτήθηκε η φωτογραφία του στο “Hall of Fame” του Ιδρύματος.

Το 1999 τιμήθηκε στην τελετή αποφοίτησης του Κολεγίου με το “Sportsman award”, τίτλο που απονέμεται “Στον τελειόφοιτο που διακρίθηκε για τις αθλητικές του επιδόσεις συνδυάζοντας τις με ήθος, πνεύμα γενναιοφροσύνης, συνεργασίας και θετικής πρωτοβουλίας”.

Μέλος της εθνικής ομάδας και των εθνικών κλιμακίων από τα 10,5 χρόνια του μέχρι και τα 18,5 που εγκατέλειψε την ενεργό δράση.

Διεθνείς Συμμετοχές

1. Πανευρωπαϊκοί αγώνες Τένις Copa del Sol 1993, 1994, 1995

2. Les Petites Ashes - Γαλλία 1994, 1995

3. Winter Cup 1994 και 1995 (2 φορές)

4. Πανευρωπαϊκοί αγώνες (ατομικοί) - Ιταλία 1994 , 1995 , 1996

5. Open des jeunes - Παρίσι 1993, 1994, 1995.

6. Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων - Μόσχα 1998

7. Ευρωπαϊκό FORUM για νέους αθλητές – Βιέννη 1998

Επαγγελματική Απασχόληση

Έχει αναλάβει την οικονομική διαχείριση στην κατασκευαστική Εταιρία ‘‘Α & Σ. Παπαδόπουλος Ο.Ε’’.

Παραδίδει μαθήματα Τένις στους μαθητές του Κολεγίου Αθηνών στο Ψυχικό καθημερινά από το 2001 μέχρι σήμερα με πάνω από 95 παιδιά και πολλούς ενήλικες κάθε σεζόν.

Το 2004 εργάστηκε ως Προϊστάμενος αθλητικών πληροφοριών στον Οργανισμό ΑΘΗΝΑ 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ασχολείται ερασιτεχνικά, αλλά και με διακρίσεις, με το βόλεϊ (γ’ εθνική), μπάσκετ, κολύμπι, πόλο, πινγκ - πονγκ, ποδόσφαιρο και στίβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ