ΤΕΝΙΣ

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν είχε όρεξη για αστεία

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν είχε όρεξη για αστεία

Το γεγονός ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς έφτασε στην κατάκτηση του 7ου Australian Open της καριέρας του δεν αποτελεί είδηση, όμως ο τρόπος με τον οποίο το κατάφερε ο Σέρβος τενίστας είναι δεδομένο ότι προκάλεσε θαυμασμό σε όσους είδαν την αναμέτρηση με τον Ναδάλ.

Το Australian Open έριξε την αυλαία του και σίγουρα για το ελληνικό τένις άφησε πολλές ελπίδες για το μέλλον. Τόσο ο Στέφανος Τσιτσιπάς όσο και η Μαρία Σάκκαρη επιβεβαίωσαν τη σταθερά ανοδική τους πορεία και άφησαν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Στο γυναικείο ταμπλό η Ναόμι Οσάκα επιβεβαίωσε τον τίτλο της καλύτερης ανερχόμενης τενίστριας απέναντι σε μία Κβίτοβα που έδειξε ικανή να ανέβει επιτέλους στην πρώτη θέση της Παγκόσμιας Κατάταξης.

Εκείνος όμως που αναμφίβολα ξεχώρισε στο Australian Open ήταν ο Νόβακ Τζόκοβιτς και το κατάφερε αυτό κυρίως με τον τρόπο που έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής. Ειδικά κόντρα στον Ναδάλ ο Σέρβος ήταν καταιγιστικός και έδειξε πως δεν είχε όρεξη για αστεία, σε αντίθεση με τα όσα έγιναν στη συνέντευξη Τύπου. Για να αναδείξουμε όμως το μέγεθος της επιτυχίας του θα αναφερθούμε πρώτα στον ηττημένο.

Ο Ραφαέλ Ναδάλ έφτασε στον τελικό πραγματοποιώντας άκρως εντυπωσιακές εμφανίσεις. Ο Ισπανός ήταν πιο επιθετικός, έχοντας νέα προσέγγιση στο παιχνίδι του, αλλά και αλλαγμένο τρόπο στο σερβίς του. Στόχος του 32χρονου ήταν μέσα από το σερβίς του να ανοίγει γρήγορα το γήπεδο και είτε να τελειώνει γρήγορα τους πόντους στο αμέσως επόμενο χτύπημα ανεβαίνοντας πολλές φορές γρήγορα στο φιλέ είτε να τους χτίζει πιο γρήγορα από ότι συνήθως παίρνοντας εκείνος τον έλεγχο της κατάστασης.

Όλα τα παραπάνω μπορούμε να τα δούμε και με απλά μαθηματικά κάνοντας μία σύγκριση των αριθμών που είχε την προηγούμενη χρονιά σε σχέση με τη φετινή. Ο Ναδάλ είχε +10% αύξηση των κερδισμένων πόντων του στο πρώτος σερβίς, ενώ στο γράφημα του Eurosport που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ταχύτητα, αλλά και το ύψος που είχε το μπαλάκι το 2018 και το 2019 όταν έφτανε στον αντίπαλο τενίστα.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν είχε όρεξη για αστεία

Τελειώνοντας με το κομμάτι του Ναδάλ για να πάμε στον Νόβακ Τζόκοβιτς θα αναφέρουμε πως πριν τον τελικό ο Ισπανός υπερτερούσε, έστω και λίγο, σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες έχοντας καλύτερα ποσοστά στους κερδισμένους πόντους από το πρώτο του σερβίς, στα σερβίς games που πήρε, στα break points που έσωσε, ενώ δεν είχε χάσει ούτε σετ σε όλο το τουρνουά.

ΤΟΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΑ ΟΠΛΑ

Πώς, λοιπόν, ο Τζόκοβιτς κατάφερε να φτάσει στη νίκη απέναντι σε έναν Ναδάλ που έμοιαζε ανίκητος και μάλιστα με τόσο εμφατικό τρόπο; Τον κέρδισε με τα ίδια του τα όπλα και κυρίως με το μεγαλύτερο προτέρημα που έχει ο Ισπανός. Ο 32χρονος γεννημένος στη Μαγιόρκα τενίστας είναι ένας από τους καλύτερους αμυντικούς παίκτες που έχουν πατήσει το πόδι τους στα κορτ και πολλές φορές φέρνει απελπισία στους αντιπάλους του.

Αυτό είπε και μεταξύ άλλων ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά το τέλος του ημιτελικού. "Δεν μου έδωσε απολύτως τίποτα. Δεν με άφησε να βρω ρυθμό. Έχει έναν διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού από τους άλλους παίκτες. Έχει ένα ταλέντο που δεν έχει κανένας άλλος. Δεν έχω δει κανένα άλλον να το κάνει αυτό. Σε πληγώνει να παίζεις μαζί του" είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας τενίστας για την αναμέτρηση του με τον Ναδάλ.

Στον τελικό στη θέση του Έλληνα τενίστα ήταν ο Ισπανός. Ο Τζόκοβιτς ήταν αυτός που έκανε τον Ναδάλ να νιώσει απελπισία κάτι που φάνηκε πολλές φορές στις αντιδράσεις του. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έστρεψε τα χέρια του προς τον ουρανό απορώντας τι άλλο να κάνει απέναντι σε έναν Σέρβο που έμοιαζε με ρομπότ. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, όμως πως μπορεί να περιγράψει κάποιος διαφορετικά το γεγονός ότι σε τελικό Grand Slam ο Τζόκοβιτς ανάγκασε τον Ναδάλ να κάνει 28 αβίαστα λάθη την ώρα που ο ίδιος έκανε μόλις εννέα! Την ίδια ώρα ο Σέρβος δημιούργησε για εκείνον οκτώ break points, δίνοντας μόλις ένα στον αντίπαλο του.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν είχε όρεξη για αστεία

Η στατιστική εικόνα του τελικού μαρτυρά πως ο Σέρβος έκανε ίσως το ιδανικό παιχνίδι απέναντι σε ένα Ναδάλ που ήθελε, δοκίμασε πολλά, αλλά δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο του στη μέρα στην οποία βρέθηκε. Ο Τζόκοβιτς έδειξε έτοιμος για το υπόλοιπο της σεζόν και ικανός να παραμείνει στην κορυφή της Παγκόσμιας κατάταξης για αρκετό καιρό ακόμα. Άλλωστε, η Νίκη Μπάκουλη σας έχει αναλύσει το γιατί ο "Νόλε" είναι ένας μεγάλος νικητής της ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ