ΤΕΝΙΣ

Ο Νικ Κύργιος θέλει απλά να περνάει καλά

Ο Νικ Κύργιος θέλει απλά να περνάει καλά
AP PHOTO/RICK RYCROFT

Ο Νικ Κύργιος δέχεται για μία ακόμα φορά πυρά από παντού, όμως εκείνον δεν δείχνει να τον νοιάζει αφού το μόνο που θέλει είναι να περνάει καλά εντός και εκτός των κορτ. (VIDEOS)

Αφορμή για αυτό το κείμενο αποτέλεσε ένας διάλογος που είχε ο Νικ Κύργιος με μία ακόλουθο του στο instagram. Εκείνη του έγραψε πως "Κάποια μέρα θα μετανιώσεις που δεν είσαι συγκεντρωμένος σε κάθε πόντο του αγώνα και απλά περιφέρεσαι μέσα στο γήπεδο" με τον 24χρονο Ελληνοαυστραλό να της απαντά "Κι εσύ μια μέρα θα μετανιώσεις που δεν το εκτίμησες".

Η αλήθεια είναι πως για τα δεδομένα του Νικ Κύργιου αυτή είναι μία ευγενική απάντηση αφού όταν κάτι δεν αρέσει στον Ελληνοαυστραλό δεν απαντά με τόσο κομψό για τα δεδομένα του τρόπο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ξεκινήσει διαδικτυακούς καυγάδες ή που έχει απαντήσει με... γαλλικά σε όποιον του άσκησε κριτική. Γενικότερα, από αυτά που έχει κάνει στα κορτ είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως ο Νικ Κύργιος δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα να τα βάλει με οποιονδήποτε.

Εδώ για παράδειγμα τόλμησε να απαντήσει στα επικριτικά σχόλια που έκανε για εκείνον ο Ράφα Ναδάλ με αποτέλεσμα να βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο και των ισπανικών Μέσων όπως είναι η "Marca" και η "Αs". Τι συμβαίνει όμως με την περίπτωση του Νικ Κύργιου;

ΣΠΑΝΙΟ ΤΑΛΕΝΤΟ

Η Νίκη Μπάκουλη σας είχε εξηγήσει γιατί ο Νικ Κύργιος δεν περνά απαρατήρητος και γιατί δεν είναι καλά. Πάμε, όμως, στα φρέσκα κουλούρια. Μέσα στο 2019 έχει δώσει έντεκα αγώνες στους οποίους μετρά επτά νίκες και τέσσερις ήττες.

Δίχως αμφιβολία η κορυφαία του στιγμή ήταν η κατάκτηση του τουρνουά στο Ακαπούλκο. Εκεί, όπου για πολλούς, έπαιξε ίσως το κορυφαίο τένις της καριέρας του. Για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου δεν είχε τίποτα εύκολα εμπόδια για να προσπεράσει. Στους "16" απέκλεισε τον Ίσνερ, στα προημιτελικά τον Βαβρίνκα, στα ημιτελικά τον Ναδάλ και στον τελικό υπέταξε τον Ζβέρεφ.

Australia's Nick Kyrgios points toward the back of the court in his Mexican Tennis Open final match against Germany's Alexander Zverev, in Acapulco, Mexico, Saturday, March 2, 2019. (AP Photo/Rebecca Blackwell)
Australia's Nick Kyrgios points toward the back of the court in his Mexican Tennis Open final match against Germany's Alexander Zverev, in Acapulco, Mexico, Saturday, March 2, 2019. (AP Photo/Rebecca Blackwell) AP

Με εξαίρεση τον Ελβετό επικράτησε απέναντι σε τρεις αντιπάλους του Τοπ-10 μέσα σε λίγες ημέρες δείχνοντας ψήγματα του τεράστιου ταλέντου του. Άλλωστε, κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι ο 24χρονος Ελληνοαυστραλός είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχουν πατήσει το πόδι στα κορτ την τελευταία δεκαετία.

Σπάνια αθλητικά προσόντα, τρομερές εμπνεύσεις σε συνδυασμό με μεγάλη ποικιλία χτυπημάτων συνθέτουν το αγωνιστικό του προφίλ. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως παρά τα πολλά σκαμπανεβάσματα του έχει ποσοστό που φτάνει στο 40% απέναντι σε αντιπάλους του Τοπ-10! Συγκεκριμένα μετρά 19 νίκες σε 46 παιχνίδια.

Ακόμα και αθλητές με τους οποίους έχει κοντραριστεί στο παρελθόν επιβεβαιώνουν το σπάνιο ταλέντο του. "Ο Νικ είναι από τους πλέον ταλαντούχους που έχω δει. Όμως πρέπει να σταματήσει να σπαταλά το ταλέντο του. Είναι νέος και μπορεί ακόμη να πάρει μαθήματα ζωής. Ελπίζω να το κάνει" είχε δηλώσει πριν από περίπου έναν χρόνο ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

ΑΝΟΙΞΕ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟ BIG 3

Αυτό είναι το ένα κομμάτι της καριέρας του. Το άλλο δεν υπάρχουν λόγια για να χαρακτηριστεί. Σπασμένες ρακέτες, καυγάδες με φιλάθλους, διαιτητές και όποιον άλλον υπάρχει μέσα στο γήπεδο και φυσικά ατελείωτα πρόστιμα.

Σε αυτά το τελευταίο δίμηνο πρόσθεσε και την κόντρα του με την Ραφαέλ Ναδάλ και με το Big 3 γενικότερα. Μετά το τέλος του μεταξύ τους αγώνα ο Ισπανός δεν άντεξε και τοποθετήθηκε για τα κατορθώματα του Ελληνοαυστραλού. Τι είχε προηγηθεί; Το κοινό στο κεντρικό κορτ του τουρνουά του Ακαπούλκο ήταν υπέρ του Ναδάλ και ο Κύργιος έκανε τους φίλους του Ισπανού κάνοντας πως δεν τους ακούει μετά τη λήξη του αγώνα τους.

Australia's Nick Kyrgios puts his finger to his ear as he interacts with the crowd during his Mexican Tennis Open semifinal match against John Isner of the U.S. in Acapulco, Mexico, Friday, March 1, 2019. (AP Photo/Rebecca Blackwell)
Australia's Nick Kyrgios puts his finger to his ear as he interacts with the crowd during his Mexican Tennis Open semifinal match against John Isner of the U.S. in Acapulco, Mexico, Friday, March 1, 2019. (AP Photo/Rebecca Blackwell) AP

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Κύργιος να αποδοκιμαστεί έντονα από μία μερίδα των θεατών. Ο Ράφα Ναδάλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σχολίασε τη συμπεριφορά του αντιπάλου τονίζοντας μεταξύ άλλων: "Είναι ένας παίκτης με τεράστιο ταλέντο. Θα μπορούσε να κερδίζει Grand Slam, ή να διεκδικεί το Νο. 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Για κάποιο λόγο όμως βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Δε σέβεται το κοινό, δε σέβεται τον αντίπαλο και δε σέβεται ούτε τον εαυτό του".

Ο Κύργιος κλήθηκε να σχολιάσει την ατάκα του Ναδάλ και έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά: "Είμαι διαφορετικός, ο Ράφα είναι διαφορετικός. Μπορεί να συγκεντρωθεί σε αυτά που θέλει να κάνει. Δεν ξέρει τι έχω περάσει, δεν με ξέρει. Οπότε δε θα τον ακούσω. Εγώ παίζω μ' αυτόν τον τρόπο, εκείνος με τον δικό του. Είναι πολύ αργός ανάμεσα στους πόντους και ο κανονισμός λέει πως τον ρυθμό του αγώνα τον καθορίζει εκείνος που σερβίρει. Αλλά ο Ράφα έχει αυτό τον ρυθμό κάθε φορά. Δεν θα σχολιάσω το παιχνίδι του, έχω το δικό μου παιχνίδι. Δε θα λάβω καθόλου υπόψη το σχόλιό του".

Οι ατάκες του Κύργιου δεν σταμάτησαν εκεί. Σε συνέντευξη του στην "Daily Mail" από την μία αποθέωσε τους Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς, από την άλλη όμως αρκετοί έκαναν λόγο για ασέβεια του προς το Big 3 του τένις. Σε σχετική ερώτηση που του έγινε είπε: "Βγαίνω στο κορτ και κάνω αυτό που θέλω είτε έχω απέναντι μου τον Αλεξάντερ Μπάμπλικ είτε τον Φέντερερ και τον Ναδάλ. Στο τέλος της ημέρας είναι άνθρωποι. Δεν κάνουν τίποτα εξαιρετικά καλά".

Στη συνέχεια προχώρησε σε ανάλυση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός: "Ολοφάνερα ο Φέντερερ είναι τρομερά ταλαντούχος και ο καλύτερος όλων των εποχών, αλλά όταν δυσκολεύουν τα πράγματα κουράζεται. Ο Τζόκοβιτς έχει πρόβλημα με τα ρηχά χτυπήματα, δεν του αρέσει να ανεβαίνει. Στον Ράφα αρέσει να παίζει αμυντικά οπότε μπορείς να τον εκθέσεις πιέζοντας τον στο forehand και να αναδείξεις το πόσο πίσω παίζει. Όλοι έχουν τις αδυναμίες τους και αν παίξεις με το σωστό τρόπο και αντέξεις σε καταστάσεις πίεσης τότε μπορείς να τους νικήσεις. Σίγουρα, είναι ένα επίπεδο πάνω απ' όλους μας, αλλά μπορούν να νικηθούν. Δεν θεωρώ ότι είναι οι Θεοί του αθλήματος".

Τέλος, έριξε και το καρφί του περί σεβασμού: "Δεν ξέρω πόσο σεβασμό τους δείχνουν οι άλλοι, εγώ δεν πρόκειται να σεβαστώ κάποιον μόνο και μόνο επειδή περνά το μπαλάκι πάνω από το φιλέ. Δεν είναι αρκετό αυτό για να τον σεβαστώ. Γιατί να τους δώσω κάτι; Ήδη έχουν το πλεονέκτημα να παίζουν στα καλύτερα κορτ, με τις καλύτερες συνθήκες και όλα αυτά. Είναι φανερό πως ότι έχουν κάνει για το άθλημα είναι τεράστιο, ενέπνευσαν πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά όταν είμαι στο κορτ αγωνίζομαι μαζί τους, δεν προσπαθώ να γίνω φίλος τους".

ΕΝΑ ΜΑΤΣ ΟΛΗ ΤΟΥ Η ΚΑΡΙΕΡΑ

Αν θέλουμε να συνοψίσουμε την καριέρα του σε ένα ματς αυτό θα είναι το τελευταίο του. Η πορεία του Νικ Κύργιου στο Miami Open 2019 σταμάτησε στον τέταρτο γύρο, καθώς αποκλείστηκε από τον Μπόρνα Τσόριτς με 2-1 σετ (4-6 6-3 6-2). Η αναμέτρηση είχε σόου αγωνιστικό και... εξωαγωνιστικό από τον Ελληνοαυστραλό τενίστα.

Στο πρώτο σκέλος, ο 23χρονος τενίστας - παρά το προβάδισμα που είχε πάρει από νωρίς ο Κροάτης αντίπαλός του - πέτυχε έναν απίθανο no-look πόντο, αφήνοντας άφωνους τους θεατές.

Κι όμως ο Κύργιος πήρε το πρώτο σετ! Στο δεύτερο δεν μπορούσε να ελέγξει τον εαυτό του. Ξεκίνησε να διαμαρτύρεται σε έντονο ύφος προς τον διαιτητή, ενώ έσπασε επιδεικτικά τη ρακέτα του. Πήρε έτσι την πρώτη προειδοποίηση.

Η δεύτερη δεν άργησε να έλθει! Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες ήλθε σε λεκτική αντιπαράθεση με θεατή που τον αποδοκίμασε κατά τη νίκη του επί του Ντούσαν Λάγιοβιτς. "Δεν έχεις να κάνεις κάτι άλλο Κυριακή βράδυ;" ήταν τότε χαρακτηριστική ατάκα του.

Αυτή τη φορά επιτέθηκε ξανά σε οπαδό που τον αποδοκίμαζε - διαφορετικό από αυτόν που βλέπετε στο ανωτέρω video με τη φανέλα των Boston Celtics - και τον έβρισε: "Άντε γαμ...". Πριν τον βρίσει, έσπασε, μάλιστα, για δεύτερη φορά τη ρακέτα του.

"Πλήρωσαν χρήματα για να με δουν να παίζω και ούρλιαζαν, λέγοντας αηδίες. Δεν θα τ' ανεχτώ. Έπαιξα δύο ώρες και είκοσι λεπτά και ο θεατής έλεγε: "Παίξε λίγο τένις". Τον έβρισα. Του είπα "άντε γαμ...". Ίσως να μην έπρεπε, αλλά πάνω στην ένταση της στιγμής δεν μπορείς ν' ακούς αυτά τα πράγματα", εξήγησε μετά το τέλος του ματς.

Η δεύτερη προειδοποίηση σήμαινε πέναλτι και πόντο για τον Τσόριτς. Αλλά το σόου δεν τελειώνει εδώ. Ο Κύργιος έμεινε συμβολικά ακίνητος στον τελευταίο νικητήριο πόντο του Μπόρνα Τσόριτς. Μάλιστα, στο τέλος χειροκρότησε τον διαιτητή ειρωνικά και του είπε απευθυνόμενος σε ειρωνικό ύφος "καλή δουλειά".

Η καλύτερη στιγμή του όμως είναι άλλη. Ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο σετ ο Νικ Κύργιος έψαχνε τρόπο για να περάσει την ώρα του. Τι έκανε σε αυτό το σημείο; Πήρε ένα μπουκάλι και το έριξε στο "bottle flip challenge" (το παιχνίδι όπου πετάς ένα μπουκάλι και στόχος σου είναι αυτό να προσγειωθεί όρθιο). Ο 24χρονος Ελληνοαυστραλός προσπάθησε πολλές φορές κι όταν το κατάφερε γνώρισε την αποθέωση από τον κόσμο και ξέσπασε στα γέλια.

Αυτό είναι ο Νικ Κύργιος εντός των κορτ. Ένας αθλητής με τεράστιο ταλέντο που θέλει να απολαμβάνει αυτό που κάνει κι όταν συμβαίνουν πράγματα που δεν αφήνουν να συμβεί αυτό τότε ξεσπά. Πολλοί θα τον χαρακτήριζαν ως αυτοκαταστροφικό. Το θέμα είναι αν θα μπορέσει κάποια στιγμή να σταθεροποιήσει την απόδοσή του και να φτάσει εκεί που μπορεί, στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξη. Αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Αν μη τι άλλο ο 24χρονος Ελληνοαυστραλός δεν είναι ένας συνηθισμένος αθλητής.

Photo credits: AP Photo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ