ΤΕΝΙΣ

Ντόκιτς: "Έζησα 30 χρόνια μέσα στον πόνο"

Australia's Jelena Dokic reacts during the first round match against  Italy's Francesca Schiavone at the All England Lawn Tennis Championships at Wimbledon, Monday, 20 June, 2011. (AP Photo/Anja Niedringhaus)
Australia's Jelena Dokic reacts during the first round match against Italy's Francesca Schiavone at the All England Lawn Tennis Championships at Wimbledon, Monday, 20 June, 2011. (AP Photo/Anja Niedringhaus) ASSOCIATED PRESS

Η τενίστρια από την Κροατία, Γέλενα Ντόκιτς, μίλησε για τη βία που της ασκούσε ο πατέρας της, ενώ αποκάλυψε πως είχε σκεφτεί ακόμα και να αυτοκτονήσει.

Η ζωή της Γέλενα Ντόκιτς μόνο συνηθισμένη δεν είναι. Γεννήθηκε στο Όσιγιεκ της Κροατίας και το όνειρο της ήταν να παίξει τένις. Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία τόσο η ίδια όσο και οι γονείς τους αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία.

Εκεί έκανε τα πρώτα της βήματα στο τένις υπό την επίβλεψη του πατέρας της.

Στα χρόνια της παρουσίας της στα κορτ ο Νταμίρ Ντόκιτς αποτέλεσε πολλές φορές πηγή προβλημάτων για την ίδια αφού είχε επιτεθεί φραστικά σε συναθλήτριες της. Από ότι φαίνεται όμως και η αθλήτρια από την Κροατία (αγωνίστηκε επί σειρά ετών ως Αυστραλή) βίωσε δύσκολες ώρες από τον πατέρα της.

Με αφορμή της κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της παραχώρησε συνέντευξη στο BBC όπου αποκάλυψε ορισμένα από όσα αναφέρει στο βιβλίο. "Με χτυπούσε πραγματικά άσχημα. Άρχισε από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα να παίζω τένις και συνεχίστηκε. Ξέφυγε από τον έλεγχο. Οι ξυλοδαρμοί ήταν σχεδόν καθημερινοί, αλλά ο συναισθηματικός πόνος ήταν ο μεγαλύτερος. Όταν είσαι 11-12 χρονών και ακούς όλα αυτά τα άσχημα πράγματα… αυτό ήταν το πιο δύσκολο για μένα. Έζησα 30 χρόνια μέσα στον πόνο. Με χτυπούσε με τη ζώνη του και με ό,τι άλλο έβρισκε" είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι υπήρχαν στιγμές κατά τις οποίες σκέφτηκε να αυτοκτονήσει: "Βίωσα τη φτώχεια, το ρατσισμό. Έπεσα θύμα μπούλινγκ. Όποτε πήγαινα στο σπίτι είχα να αντιμετωπίσω την κατάθλιψη, ενώ υπήρξαν στιγμές που σκέφτηκα να αυτοκτονήσω".

Παράλληλα, μίλησε και για τις πρώτες τις στιγμές στην Αυστραλία: "Ήταν ένα πολιτισμικό σοκ αρχικά. Ήταν πολύ δύσκολο, έπρεπε να μάθω Αγγλικά και ήταν πιο δύσκολο και για τον πατέρα μου, που έβγαζε όλη την πίεσή του πάνω μου. Σε κάποιο σημείο, λίγα παιδιά μου είχαν πει να γυρίσω από εκεί που ήρθα.

Επίσης σε κάποιους γονείς δεν άρεσε καθόλου που η ομοσπονδία της χώρας, μου έδινε υποτροφίες. Κάποια πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, δέχτηκα όμως την Αυστραλία και θα ήταν πολύ πιο εύκολα για μένα αν ο πατέρας μου με έκανε να νιώσω πιο άνετα".

Η Γέλενα Ντόκιτς στην καριέρα της έφτασε μέχρι το Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ η καλύτερη στιγμή της ήταν η συμμετοχή της στα ημιτελικά του Γουίμπλεντον το 2000.

Photo credits: AP Photo/Anja Niedringhaus

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ