ΤΕΝΙΣ

Μουράτογλου υπέρ των οικονομικά αδύναμων

Serena Williams' coach Patrick Mouratoglou watches her first round match against Germany's Tatjana Maria at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Tuesday, Jan. 15, 2019. (AP Photo/Kin Cheung)
Serena Williams' coach Patrick Mouratoglou watches her first round match against Germany's Tatjana Maria at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Tuesday, Jan. 15, 2019. (AP Photo/Kin Cheung) AP PHOTO/KIN CHEUNG

Με ανάρτησή του στα social media, ο Πατρίκ Μουράτογλου τόνισε πως όλες οι διοργανώτριες αρχές του τένις πρέπει να βρουν λύση για το βιοποριστικό πρόβλημα αρκετών αθλητών την περίοδο του κορονοϊού.

Με ανάρτησή του στα social media, ο Πάτρικ Μουράτογλου βάζει πλάτη στους τενίστες και τενίστριες που ασχολούνται επαγγελματικά με το τένις αλλά δεν ανήκουν στην ελίτ του αθλήματος και βιώνουν με πολύ μεγάλη δυσκολία την εποχή που διανύουμε.

Ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο εξέφρασε την άποψή του πως οι διοργανώτριες αρχές του τένις (ATP, WTA, ITF, Grand Slam) θα πρέπει να κάτσουν όλες μαζί στο τραπέζι και να βρουν μια λύση για τους τενίστες που δυσκολεύονται να επιβιώσουν αυτή την περίοδο όπου δεν υπάρχουν τουρνουά και κατ'επέκταση έσοδα. Είναι αλήθεια ότι οι αθλητές εκτός του Top 100, με δυσκολία βγάζουν τα έξοδά τους ενώ για πολλούς είναι ασύμφορο να προσλάβουν έναν προπονητή για να τους ακολουθεί στα ταξίδια τους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Μουράτογλου, καλεί τους αρμόδιους φορείς να εκμεταλλευτούν τον ελεύθερο χρόνο που έχουν αυτή την περίοδο για να βρεθεί μια λύση...

Η ανάρτηση του Πάτρικ Μουράτογλου

"Το άθλημά μας είναι σπουδαίο, όμως η περίοδος που διανύουμε τονίζει πόσο αντιλειτουργικό είναι. Οι παίκτες εκτός Top100, δεν μπορούν να αντέξουν αυτή την κατάσταση και δυσκολεύονται οικονομικά.

Σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, οι τενίστες δεν έχουν μισθό αλλά τα έσοδά τους εξαρτώνται από το πόσο παίζουν. Παράλληλα, έχουν σταθερούς μισθούς σε προπονητικό προσωπικό και οι μισθοί τους καθορίζονται από τα τουρνουά και τις νίκες που πετυχαίνουν. Είναι ένα αξιοκρατικό σύστημα που με βρίσκει σύμφωνο. Οι τοπ παίκτες, αξίζουν 100% τα λεφτά που βγάζουν.

Ωστόσο, είναι αποκρουστικό το γεγονός ότι ο 100ος τενίστας στον κόσμο, σε ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα, να μην μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς. Πολλοί από αυτούς, έχουν αναγκαστεί να βάλουν τέλος στην καριέρα τους.

Το τένις τους χρειάζεται. Το τένις δεν μπορεί να ζήσει μόνο από τους κορυφαίους. Πέρυσι, η ITF είχε πάρει μια απόφαση που ευτυχώς ακυρώθηκε λίγους μήνες αργότερα, σύμφωνα με την οποία οι παίκτες εκτός Top100 ήταν αδύνατο να διαχειριστούν. Πολλοί παράτησαν το τένις γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή.

Τώρα, έχουμε μια νέα πρόκληση. Λόγω της αναστολής των τουρνουά για τους γνωστούς λόγους, ξέρουμε ότι αυτοί οι αθλητές δεν έχουν κανένα εισόδημα, ούτε χορηγούς, ούτε λεφτά στην άκρη για να ζήσουν. Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε αυτούς τους παίκτες και να τους βοηθήσουμε. Αρχικά στο άμεσο μέλλον και μετά μακροπρόθεσμα. Γι' αυτό το λόγο, θα ήθελα πολύ να δω τι σκέφτονται οι ATP, WTA, ITF, τα Grand Slam. Να κάτσουν μαζί και να βρουν μια βιώσιμη λύση. Βασιζόμαστε σε αυτούς τους οργανισμούς που έχουν τη δύναμη για να προστατέψουν το τένις και να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο.

Θα ήθελα να τους ακούσω να λένε "τέλος". Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους χαμηλότερα καταταγμένους αθλητές πίσω. Δεν είναι σωστό. Το τένις χρειάζεται μια αλλαγή. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον ελεύθερο χρόνο για διάλογο".

Πηγή: Tennis24

AP Photo/Kin Cheung

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ