ΤΕΝΙΣ

Μεγάλη ανατροπή και πρώτος Grand Slam τίτλος για τον Τιμ

Dominic Thiem, of Austria, holds up the championship trophy after defeating Alexander Zverev, of Germany, in the men's singles final of the US Open tennis championships, Sunday, Sept. 13, 2020, in New York. (AP Photo/Frank Franklin II)
Dominic Thiem, of Austria, holds up the championship trophy after defeating Alexander Zverev, of Germany, in the men's singles final of the US Open tennis championships, Sunday, Sept. 13, 2020, in New York. (AP Photo/Frank Franklin II) AP PHOTO/FRANK FRANKLIN II

Μετά από ένα μέτριο ποιοτικά αλλά απίστευτο σε εξέλιξη τελικό στο φετινό US Open, ο Ντομινίκ Τιμ επέστρεψε από την κόλαση του 0-2 και κατάφερε να επικρατήσει του Αλεξάντερ Ζβέρεφ κατακτώντας, στα 27 του, το πρώτο του Grand Slam!

Μπορεί να μην ήταν και πιο ποιοτικός από πλευράς θεάματος τελικός, ήταν όμως ένας τρομερός σε εξέλιξη τελικός που σήμανε το φινάλε ενός ιδιαίτερου, από κάθε άποψη, Αμερικανικού Όπεν!

Ο Ντομινίκ Τιμ κατάφερε να "σπάσει" το μεγαλύτερο φράγμα της καριέρας του, δηλαδή να κατακτήσει έναν Grand Slam τίτλο και το έκανε με πιο απίστευτο, παράξενο, συναρπαστικό τρόπο που θα μπορούσε να φανταστεί με την αδιανόητη ανατροπή που έκανε κόντρα στον Αλεξάντερ Ζβέρεφ με 2-6, 4-6, 6-4, 6-3, 7-6(6)!

Μιλάμε για έναν εκ των πιο παράξενων τελικών όλων των εποχών στο παγκόσμιο τένις σε επίπεδο Major, σίγουρα τον πιο παράξενο των τελευταίων ετών που τα είχε, κυριολεκτικά, όλα!

Μετά από 4 ώρες και πλέον ώρες αγώνα γεμάτου απίστευτου άγχους και από τις δύο πλευρές και αδιανόητες εναλλαγές μομέντουμ με αποκορύφωμα ένα μνημειώδες φινάλε στο πέμπτο σετ, ο Dominator κατάφερε, στον τέταρτο του τελικό Grand Slam, να πάρει τελικά το τρόπαιο του νικητή στο άδειο Arthur Ashe Stadium.

ΤΡΟΜΕΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Όποιος και αν έχασε τον τελικό της Κυριακής, θα έμενε απίστευτα "ξενερωμένος" από αυτήν την εξέλιξη.

Τελικά, στη δυσάρεστη αυτή θέση θα βρεθεί ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ που είχε τα απόλυτα ηνία του τελικού για δυόμιση σετ, προηγούμενος με 2-0 και break στο τρίτο σετ, απόλεσε το προβάδισμα αλλά παρόλα αυτά σέρβιρε για το ματς στο 5-3 του πέμπτου σετ ενώ βρέθηκε δύο πόντους μακριά από τη νίκη στο 5-4!

Είναι ένας τελικός που θα μείνει χαραγμένος στη μνήμη και των δύο σπουδαίων μονομάχων, με διαφορετικά φυσικά "χρώματα" αλλά και στην μνήμη όλων που το παρακολουθήσαμε και μας είχε αφήσει να μην έχουμε ιδέα ποιος θα κερδίσει μέχρι κυριολεκτικά και τον τελευταίο πόντο!

Ένα τρομερό ορόσημο στην καριέρα του Ντομινίκ Τιμ, λοιπόν, μόλις ολοκληρώθηκε, μπήκε στην "εκλεκτή παρέα" των Grand Slam winners, αποκτά σίγουρα άλλο στάτους και ο τρόπος που το πήρε, με ανατροπή από το 0-2 αλλά και με κράμπες(!) στο τελευταίο tie break, θα του τονώσει ασύλληπτα την αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια της σεζόν!

Για τον Ζβέρεφ, που βρίσκεται μόλις στα 23 του, αυτή ήταν μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για να κατακτήσει τον πρώτο του Grand Slam τίτλο στον πρώτο του τελικό, ήταν "αφεντικό" του ματς σε μεγάλο κομμάτι του αγώνα, είχε τρομερές ευκαιρίες να "κλειδώσει" τον τελικό και στο πέμπτο σετ αλλά φάνηκε πολύ "λίγος" σε αρκετές κρίσιμες στιγμές με συνέπεια να μείνει με την απίστευτη πικρία αυτής της ήττας.

Και όμως, ποιος θα πίστευε αυτήν την εξέλιξη όταν, μέχρι και τις αρχές του τρίτου σετ, παρακολουθούσαμε αποσβολωμένοι έναν μονόλογο του Αλεξάντερ Ζβέρεφ με τον Τιμ να πραγματοποιεί, δίχως υπερβολή, μία από τις χειρότερες εμφανίσεις της καριέρας του όντας εντελώς εκτός κλίματος τελικού!

Αφάνταστα προβλήματα είχε σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού του ο 27χρονος Αυστριακός βγάζοντας αποκαρδιωτική εικόνα στο κορτ, σε αντίθεση με έναν Ζβέρεφ σοβαρό, πειθαρχημένο και τρομερά ψύχραιμο που έδειχνε πως θα έφτανε στο τρόπαιο με απίστευτα άνετο και γρήγορο τρόπο!

Ο Γερμανός πήρε πανεύκολα το πρώτο σετ με 6-2 και δύο breaks, συνέχισε να βασανίζει τον Τιμ σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού παίρνοντας διπλό break και στο δεύτερο σετ με το σκορ να φτάνει μέχρι και το 5-1.

Εκεί ήρθε η πρώτη αντίδραση του Τιμ και οι πρώτες αμφιβολίες στο παιχνίδι του Ζβέρεφ που έχασε τέσσερα set points και είδε τον Αυστριακό να μειώνει σε 5-4 και να του προσθέτει για πρώτη φορά άγχος.

Τελικά, όμως, ο Ζβέρεφ έμεινε ψύχραιμος και σέρβιρε πετυχημένα για το 6-4 και το 2-0 στα σετ και ο τελικός ήταν ξεκάθαρα στα χέρια του.

Μόλις έγινε και το από νωρίς break στο τρίτο σετ υπέρ του Ζβέρεφ, μπήκαν ισχυρές υποψίες ότι θα βλέπαμε έναν από τους πιο μονόπλευρους τελικούς όλων των εποχών!

ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΗΣΕ Ο ΤΙΜ

Ευτυχώς για την ιστορία του τελικού, ο Τιμ ξύπνησε κάπου εκεί!

Δίχως να κάνει φανταστικά πράγματα αλλά με αυξημένη επιθετικότητα και αποφεύγοντας τα αδιανόητα λάθη που έκανε για δύο σετ, ο Αυστριακός άρχισε να παίζει σαφώς καλύτερα και να προσθέτει άγχος στο μυαλό του Ζβέρεφ που άρχισε ήδη να δείχνει ότι η πνευματική του δύναμη θα αποτελέσει πρόβλημα στο να κλείσει υπέρ του τον τελικό.

Όχι μόνο ισοφάρισε τα breaks αλλά, με τον Ζβέρεφ να σερβίρει στο 5-4, έκανε ακόμα ένα σπάσιμο σερβίς μειώνοντας σε 2-1 και πλέον...είχαμε τελικό!

Το τέταρτο σετ είχε την σφραγίδα του Τιμ.

Ο Ζβέρεφ ήταν ακόμα "θολωμένος" από την αλλαγή τροπής που πήρε το ματς, δεν έπαιξε καλά και το πλήρωσε με ένα break του Τιμ στο οριακό 4-3 που έδωσε στον Αυστριακό την ώθηση να ισοφαρίσει το ματς και να το στείλει σε πέμπτο σετ όπου είχε θεωρητικά το μομέντουμ!

Ο τελικός, μέχρι εκείνη τη στιγμή, ήταν μέτριος ποιοτικά αλλά ακολούθησε ένα ασύλληπτο σε εξέλιξη πέμπτο σετ όπου οι δύο τενίστες ανέβασαν την απόδοσή τους και είδαμε τρομερά πράγματα και στιγμές ανθολογίας!

Ο Τιμ, με φόρα από το τέταρτο σετ, έκανε με το καλημέρα το break για το 1-0 αλλά ο Ζβέρεφ του το πήρε στο επόμενο game πίσω!

Ακολούθησαν ασφαλή κρατήματα σερβίς και από τους δύο μέχρι να λυγίσει πρώτος ο Τιμ και να δώσει την τεράστια ευκαιρία στον Ζβέρεφ να σερβίρει για το ματς στο 5-3 του πέμπτου σετ!

Εκεί, φάνηκε η ελάχιστη πνευματική δύναμη του Γερμανού που, στην προοπτική της νίκης, τα "κακάρωσε" με ένα κάκιστο game που έβαλε και πάλι τον Τιμ στην εξίσωση του ματς!

Ο Αυστριακός άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και όχι μόνο ισοφάρισε αλλά πέρασε αυτός μπροστά με break και σέρβιρε για το ματς στο 6-5!

Ούτε εκεί θα τελείωνε το ματς όμως!

ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ TIE BREAK

Ο Ζβέρεφ βρήκε τρομερές μπάλες με τον Τιμ να παίζει πολύ αμυντικά, τελικά ταλαιπωρούνταν από κράμπες, και το ματς πήγε σε tie break στο οποίο ο Αυστριακός έδειχνε ξεκάθαρα να υποφέρει στην κίνησή του!

Αδιανόητα πράγματα είδαμε και στο tie break!

Ο Ζβέρεφ προηγήθηκε γρήγορα με 2-0, ο Τιμ έπαιζε ξεκάθαρα με ενοχλήσεις αλλά είδε τον Γερμανό να κάνει δύο διπλά λάθη και τελικά πήρε αυτός το προβάδισμα με 5-3 και στη συνέχεια με 6-4 έχοντας δύο match points!

Ούτε τότε(!) κατάφερε να κλείσει το ματς καθώς ο Ζβέρεφ του έδινε στο "πιάτο" forehands αλλά ο Τιμ έκανε δύο σοβαρά λάθη σπαταλώντας και τις δύο ευκαιρίες!

Τελικά, όλα τελείωσαν με τον Αυστριακό να τελειώνει υπέρ του ένα κακό ανέβασμα του Ζβέρεφ στο φιλέ στο 6-6 και με ένα άστοχο backhand του Γερμανού στο τρίτο του match point...

Μπορεί, ποιοτικά, να έχουμε δει σαφώς καλύτερους τελικούς, αλλά, με τέτοια εξέλιξη και δεδομένων των όλων συνθηκών στη Νέα Υόρκη, ο τελικός του 2020 θα μείνει για πολύ καιρό χαραγμένος στην μνήμη μας...

Κάπως έτσι, ολοκληρώθηκε, με τον πιο παράξενο τρόπο πραγματικά, το πιο παράξενο Grand Slam των τελευταίων ετών...

Ένα Slam με δυνατές απουσίες τενιστών, πλήρη απουσία κοινού, το default του Νόβακ Τζόκοβιτς και αυτόν τον πέραν από κάθε λογική παράξενο τελικό...

2020, τι άλλο μας επιφυλάσσεις;

MEN’S DRAW| WOMEN’S DRAW| OOP(-7h)

Πηγή: Tennis24

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ