ΤΕΝΙΣ

Γάλλος τενίστας για σκάνδαλο στημένων αγώνων: "Μου πρόσφεραν 2.000 ευρώ για να χάσω έναν τελικό"

Russia's Karen Khachanov returns the ball to Serbia's Novak Djokovic in a semi final match of the Mubadala World Tennis Championship in Abu Dhabi, United Arab Emirates, Friday, Dec. 28, 2018. (AP Photo/Kamran Jebreili)
Russia's Karen Khachanov returns the ball to Serbia's Novak Djokovic in a semi final match of the Mubadala World Tennis Championship in Abu Dhabi, United Arab Emirates, Friday, Dec. 28, 2018. (AP Photo/Kamran Jebreili) AP

Ο 27χρονος Γάλλος τενίστας, Ιγκό Νις, Νο 451 της παγκόσμιας κατάταξης, μίλησε στην "Equipe", σχετικά με τους στημένους αγώνες και ήταν αρκετά αποκαλυπτικός για τη δική του προσωπική εμπειρία και όχι μόνο.

Σκάνδαλο με στημένους αγώνες στο τένις προέκυψε στην Ισπανία, με την Europol να ανακοινώνει πως η αστυνομία της Ισπανίας συνέλαβε 83 άτομα με την κατηγορία του στησίματος αγώνων, μεταξύ των οποίων και 28 επαγγελματιών του αθλήματος.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης που έγινε για να αποκαλυφθούν οι παραβάτες, κατασχέθηκαν από σπίτια 167.000 ευρώ σε μετρητά και πιστωτικές κάρτες, καθώς επίσης επίσης ένα όπλο, πάνω από 50 ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά και έγγραφα σχετικά με την υπόθεση.

Ο Ιγκό Νις, ο οποίος αγωνίστηκε στο διπλό στο Australian Open, με συμπαίκτη τον συμπατριώτη του, Μπενουά Περ, αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο. Ο 27χρονος Γάλλος τενίστας, που βρίσκεται στο Νο 451 της παγκόσμιας κατάταξης, μίλησε στην "Equipe", σχετικά με τους στημένους αγώνες.

"Εκτίμηση μου, είναι πως υπάρχουν πάρα πολύ λίγοι παίκτες που δεν έχουν προσεγγισθεί, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να χάσουν ένα σετ, έναν αγώνα, έναν τελικό. Εμένα μου έχει συμβεί 2-3 φορές. Και αμέσως ενημέρωσα τον αρμόδιο διαιτητή. Είναι κάτι που συμβαίνει κάθε εβδομάδα, σε όλον τον πλανήτη. Ολοι οι αγώνες πρόκρισης Futures, είναι διαθέσιμοι για στοιχηματισμό μέσω διαδικτύου", αποκάλυψε ο Νις και συνέχισε:

"Θα πρέπει να αναρωτηθούμε, πως γίνεται κάποιος από το Ουζμπεκιστάν να στοιχηματίζει σε έναν τέτοιο αγώνα που διεξάγεται στην Τουρκία; Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, ειδικά σε τουρνουά αυτού του επιπέδου".

Δύο Γάλλοι τενίστες είναι υπό κράτηση και ο Νις συνέχισε: "Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό. Ομως σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που δεν σκέπτονται πολύ. Τους προσφέρουν ένα καλό ποσό και θεωρούν ότι στον κόσμο του τένις που γίνονται τόσοι αγώνες, δεν θα γίνουν αντιληπτοί. Είναι αυτοί που δεν σκέπτονται και σήμερα θα το πληρώσουν. Ξέρουν ότι σ' αυτά τα τουρνουά δεν υπάρχουν υψηλές αμοιβές και αποφασίζουν να το διακινδυνεύσουν".

Ο Γάλλος δεν έμεινε και συνέχισε: "Δεχόμαστε πολύ περισσότερα απειλητικά μηνύματα, από προτάσεις. Με αριθμούς θα μπορούσα να πω, πως σε ετήσια βάση δεχομαστε 50 μηνύματα για να χάσουμε και 150 απειλητικά! Μέσω των οποίων, γίνεται λόγος για την οικογένεια σου, την σύντροφο σου. Φθάνουν στο σημείο να σου εύχονται να ασθενήσεις από καρκίνο!

Σου λένε πως ξέρουν που μένεις, ότι θα σε βρουν και θα σε σκοτώσουν! Υπάρχει ένας παίκτης, ο Ντάστιν Μπράουν (σ.σ. Γερμανός, στο Νο 173 της παγκόσμιας κατάταξης), ο οποίος ανήρτησε τα απειλητικά μηνύματα που δέχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συμβαίνει κάθε ημέρα, σε όλους τους παίκτες. Συμβαίνει διαρκώς".

Στην ερώτηση, αφού είναι τόσο διαδεδομένο αυτό το φαινόμενο, γιατί δεν υπάρχει αντίδραση, απάντησε: "Αρκετοί παίκτες το κάνουν. Ομως υπάρχει ένας άτυπος πόλεμος. Το λέμε τρεις, τέσσερις φορές. Από κάποια στιγμή και μετά, αυτά τα μηνύματα δεν μας κάνουν κακό. Συνηθίζουμε. Απλώς, υπάρχουν εκεί".

Οσον αφορά στην προσωπική του εμπειρία, ο Νις αποκάλυψε: "Στην μία φορά που μου πρότειναν χρήματα, το ποσό ήταν μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ και ήταν για να χάσω σε έναν τελικό"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ