ΤΕΝΙΣ

Φέντερερ - Ναδάλ: Η 40η μάχη των Θεών του τένις

Spain's Rafael Nadal, right, is congratulated by Switzerland's Roger Federer after winning their semifinal match of the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium in Paris, Friday, June 7, 2019. (AP Photo/Pavel Golovkin)
Spain's Rafael Nadal, right, is congratulated by Switzerland's Roger Federer after winning their semifinal match of the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium in Paris, Friday, June 7, 2019. (AP Photo/Pavel Golovkin) AP

Για 40η φορά στην τεράστια καριέρα τους ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ραφαέλ Ναδάλ θα τεθούν αντιμέτωποι στο ημιτελικό του Wimbledon (12/7, 17.00) και το Sport24.gr κάνει ταξίδι στο χρόνο. (Infographic + Video)

Όσοι έχουν μεγαλώσει παρακολουθώντας αγώνες τένις την προηγούμενη δεκαετία είναι δεδομένο ότι έχουν απολαύσει πολλές και τεράστιες μονομαχίες ανάμεσα σε δύο από τους καλύτερους αθλητές όλων των εποχών. Ρότζερ Φέντερερ και Ράφαελ Ναδάλ μας έχουν καθηλώσει πολλές ώρες παίζοντας τένις κορυφαίου επιπέδου και το ίδιο αναμένεται να κάνουν σε έναν ακόμα αγώνα τους αφού για μία ακόμα φορά θα τεθούν αντιμέτωποι σε έναν Grand Slam.

Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια στο Wimbledon και για 2η φορά φέτος, οι δύο σπουδαίοι τενίστες θα τεθούν αντιμέτωποι με έπαθλο ένα εισιτήριο για τον τελικό του τουρνουά.

Αυτή θα είναι η 40η αναμέτρηση των δύο τενιστών με τον Ναδάλ να προηγείται στις νίκες με 24 έναντι 15 του Ελβετού. Στις τελευταίες έξι αναμετρήσεις τους από το 2015 και μετά ο Φέντερερ έχει επικρατήσει στις πέντε εξ αυτών με τον Ισπανό να σπάει το σερί του αντιπάλου του στον ημιτελικό του Roland Garros πριν από έναν μήνα.

Στα γραφήματα που θα βρείτε στο τέλος του κειμένου υπάρχουν όλα τα αναλυτικά στοιχεία των αγώνων που έχουν δώσει οι δύο αθλητές από το 2004 μέχρι και σήμερα.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΠΗ ΤΟΥ WIMBLEDON

Μόλις τρεις μάχες έχουν δώσει οι δύο αθλητές στο ιστορικό τουρνουά το Wimbledon, όμως και οι τρεις συγκαταλέγονται στις κορυφαίες τους. Η αρχή έγινε το 2006 με τον Φέντερερ να επικρατεί με 6-0, 7-6 (5), 6-7 (2), 6-3. Ο Ελβετός αντιμετώπισε τον Ναδάλ όντας σε εντυπωσιακή κατάσταση αφού ήταν για 47 αγώνες αήττητος στο γρασίδι. Από την άλλη ο Ισπανός ήθελε να αποδείξει ότι μπορούσε να τα καταφέρει και στο γρασίδι. Τελικά, ο Ρότζερ Φέντερερ έφτασε στην νίκη σε μία σεζόν όπου κατέκτησε 12 τίτλους.

FILE - In this Sunday, July 6, 2008 file photo Spain's Rafael Nadal left, shakes the hand of Switzerland's Roger Federer after winning the men's final on the Centre Court at Wimbledon. After going more than 1½ years without playing each other anywhere, Roger Federer and Rafael Nadal will be meeting at a second consecutive Grand Slam tournament when they face off in Wimbledon's semifinals. (AP Photo/Anja Niedringhaus, File)
FILE - In this Sunday, July 6, 2008 file photo Spain's Rafael Nadal left, shakes the hand of Switzerland's Roger Federer after winning the men's final on the Centre Court at Wimbledon. After going more than 1½ years without playing each other anywhere, Roger Federer and Rafael Nadal will be meeting at a second consecutive Grand Slam tournament when they face off in Wimbledon's semifinals. (AP Photo/Anja Niedringhaus, File) AP

Η επόμενη σεζόν βρήκε τους δύο τους να μονομαχούν εκ νέου στον τελικό του βρετανικού τουρνουά. Το αποτέλεσμα ήταν και πάλι το ίδιο με τον Φέντερερ να κατακτά εκ νέου τον τίτλο μόνο που αυτή τη φορά χρειάστηκε πέντε σετ για να κάμψει την αντίσταση του Ναδάλ με 7-6(7), 4-6, 7-6(3), 2-6, 6-2. Ο Ελβετός χρειάστηκε 65 winners και 24 άσους για να φτάσει στον πέμπτο διαδοχικό τίτλο του στο Wimbledon.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην τρίτη αναμέτρηση τους που έγινε το 2008. Για πολλούς πρόκειται για τον καλύτερο αγώνα τένις όλων των εποχών και σίγουρα η καλύτερη μάχη των δύο σπουδαίων αθλητών. Σ' έναν ανεπανάληπτο τελικό ο Ναδάλ νίκησε τον Φέντερερ κατακτώντας για πρώτη φορά το Wimbledon.

Ο αριστερόχειρας από τη Μαγιόρκα που έχασε μεγάλη ευκαιρία πέρυσι να κερδίσει στο Λονδίνο νίκησε τον σπουδαιότερο σύγχρονο τενίστα στο... σπίτι του με 6-4, 6-4, 6-7 (7-5), 6-7 (8-10), 9-7 σε έναν υπερμαραθώνιο! Ο "καθαρός" χρόνος του τελικού ήταν 288 λεπτά, όπως έδωσαν οι διοργανωτές. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος τενίστας που κέρδισε το Roland Garros και το Wimbledon την ίδια χρονιά μετά τον Μπγιορν Μποργκ το 1980. "Είναι αδύνατο να εξηγήσω το πώς ακριβώς αισθάνομαι. Είναι ένα όνειρο. Ποτέ μου δεν φαντάστηκα ότι θα κερδίσω αυτό το τουρνουά", είπε αμέσως μετά τον αγώνα ο Ναδάλ.

Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ "FEDAL"

Photo credits: AP Photo/Anja Niedringhaus, File

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ