ΤΕΝΙΣ

Επιτέλους hawk-eye και στο χώμα

Spain's Rafael Nadal serves the ball Austria's Dominic Thiem during the men's final match of the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium in Paris, Sunday, June 9, 2019. Nadal won 6-3, 5-7, 6-1, 6-1. (AP Photo/Pavel Golovkin)
Spain's Rafael Nadal serves the ball Austria's Dominic Thiem during the men's final match of the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium in Paris, Sunday, June 9, 2019. Nadal won 6-3, 5-7, 6-1, 6-1. (AP Photo/Pavel Golovkin) AP PHOTO/PAVEL GOLOVKIN

Αρχής γενομένης (δοκιμαστικά) από του τουρνουά του Ρίο Ντε Τζανέιρο αυτήν την εβδομάδα, και στη συνέχεια στο Madrid Masters, θα δούμε, επιτέλους, να χρησιμοποιείται η τεχνολογία hawk-eye και στο χώμα!

Mία, μάλλον καθυστερημένη, εξέλιξη θα λάβει χώρα από φέτος σε επιλεγμένα χωμάτινα τουρνουά του τουρ!

Μιλάμε για την τεχνολογία hawk-eye, μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του παγκόσμιου τένις, που έχει διορθώσει, μέσω της βοήθειας της τεχνολογίας, πάρα πολλές λανθασμένες υποδείξεις κριτών γραμμών και διαιτητών τα προηγούμενα χρόνια.

Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο τουρνουά του Μαϊάμι το 2006 και μπήκε σιγά-σιγά σε όλες τις διοργανώσεις της ATP, δεν κρίθηκε όμως σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί στο χώμα λόγω του ότι η μπάλα αφήνει εκεί σημάδια που γίνεται ορατό από τον διαιτητή.

Όλα αυτά στη θεωρία, καθώς έχουμε δει άπειρα λάθη διαιτητών στον έλεγχο των γραμμών είτε βλέποντας λανθασμένα σημάδια είτε καθαρά από κάποιο άλλο ανθρώπινο λάθος.

Τελικά, εν έτει 2020, θα γίνει η πρώτη χρησιμοποίηση του hawk-eye και στο χώμα καθώς η τεχνολογία ήταν φυσικά διαθέσιμη αλλά, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, ακόμα δεν χρησιμοποιούνταν.

Το πρώτο τεστ θα γίνει άμεσα, από το 500ρι τουρνουά του Ρίο ενώ στη συνέχεια και το Madrid Masters υιοθέτησε τη χρήση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης γραμμών στα τρία πιο μεγάλα του γήπεδα.

Ο tournament director του Masters της Μαδρίτης, Φελισιάνο Λόπεζ, εμφανίστηκε ενθουσιασμένος από τη συγκεκριμένη εξέλιξη: "Είμαστε περήφανοι που θα χρησιμοποιήσουμε το hawk-eye στη Μαδρίτη από φέτος. Ήμασταν πάντα ένα τουρνουά ανοικτό σε εξελίξεις και καινοτομίες και αυτή είναι μία ακόμα! Δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι θα δώσει στους παίκτες μια σημαντική βοήθεια. Είναι κάτι που χρειάζεται και στο χώμα και το φέραμε στη Caja Magica".

Δυστυχώς όμως, αυτά είναι τα μόνα χωμάτινα τουρνουά στα οποία θα χρησιμοποιηθεί φέτος το hawk-eye.

Πηγή: Τennis24

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ