ΣΤΙΒΟΣ

Το στοίχημα της IAAF και της Ρωσίας

Το στοίχημα της IAAF και της Ρωσίας

Από την Παρασκευή η Ρωσία και η IAAF έχουν μπροστά τους ένα μεγάλο στοίχημα που δεν είναι άλλο από την αξιοπιστία του στίβου και του αθλητισμού γενικότερα. (INFOGRAPHIC)

Δύο είναι τα γεγονότα που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Από τη μία όλα τα τραγικά γεγονότα που έχουν συμβεί στο Παρίσι με τις τρομοκρατικές επιθέσεις και από την άλλη ο αποκλεισμός της Ρωσίας από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις του στίβου μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ που αποκαλύφθηκε.

Η Ρωσία μέχρι νεοτέρας είναι εκτός των διεθνών διοργανώσεων στον στίβο και η IAAF περιμένει να δει τι θα κάνουν οι Ρώσοι και εάν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή όχι. Αυτή είναι η μία ανάγνωση του θέματος.

Από την άλλη τόσο οι Ρώσοι όσο και η IAAF έχουν ένα μεγάλο στοίχημα μπροστά τους και αυτό δεν είναι άλλο από την ίδια τους την αξιοπιστία. Ο Σεμπάστιαν Κόου από τις πρώτες στιγμές της παρουσίας του στον προεδρικό θώκο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου διατυμπανίζει την πρόθεση του να "καθαρίσει" τον στίβο και τώρα του παρουσιάζεται μία "χρυσή" ευκαιρία.

Ωστόσο, για να τα καταφέρει πρέπει να κάνει μεγάλες τομές και κυρίως να είναι έτοιμος για μεγάλες συγκρούσεις.

Το στοίχημα της IAAF και της Ρωσίας

* Ένας πρώην σπουδαίος αθλητής καλείται να "καθαρίσει" τον στίβο. Δύσκολο το έργο του Σεμπάστιαν Κόου.

Θέλει να τελειώσει το ντόπινγκ

Σίγουρα, τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στην υπόθεση της Ρωσίας ήταν σοκαριστικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσε ο βραχνάς του ντόπινγκ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν πως τα όσα αποκαλύφτηκαν δεν θα δώσουν ένα τέλος τόσο στο ντόπινγκ στη Ρωσία, όσο και σε άλλες χώρες.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο και υποστηρίζουν πως τώρα παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για να μιλήσουν οι κατάλληλοι άνθρωποι, ώστε να μπει ένα τέλος. Φυσικά και το ντόπινγκ δεν υπάρχει μόνο στη Ρωσία, αλλά είναι μια μάστιγα που εδώ και πολλές δεκαετίες μαστίζει τον αθλητισμό γενικότερα.

Ο Σεμπάστιαν Κόου, όντας ο ίδιος Ολυμπιονίκης, θέλει να προστατέψει τους καθαρούς αθλητές, ωστόσο η αποστολή του μόνο εύκολη δεν είναι. Όσοι ασχολούνται γνωρίζουν ότι το ντόπινγκ είναι χρόνια μπροστά από το αντιντόπινγκ και χωρίς τη βοήθεια των αθλητών δεν μπορεί να δοθεί ένα τέλος σε αυτό.

Χαρακτηριστικές είναι οι αποκαλύψεις ενός προσώπου κλειδί τόσο για τα όσα έγιναν όσο και για την επόμενη ημέρα της Ρωσίας. Ο υπουργός αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, ναι μεν θεωρείται πως γνώριζε όλα όσα γίνονταν, αλλά από την άλλη πριν αποφασιστεί η τιμωρία της χώρας του έκανε μία δήλωση η οποία πέρασε στα ψιλά.

Το στοίχημα της IAAF και της Ρωσίας

* Περισσότερα από 500 δείγματα έχει αποκρύψει η IAAF σύμφωνα με τον Μούτκο

Η αποκάλυψη του Μούτκο και ο έλεγχος στην IAAF

Ο Μούτκο αποκάλυψε πως από το 2008 μέχρι και σήμερα η IAAF έχει αποκρύψει τα αποτελέσματα περισσότερων από 500 δειγμάτων και από αυτά μόλις τα 50 ανήκουν σε Ρώσους αθλητές. Επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας δεν υπήρξε μέχρι και σήμερα, όμως εάν ευσταθούν όσα είπε ο Ρώσος υπουργός τότε υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και για την IAAF.

Για αυτό το λόγο ο Κόου έχει ξεκινήσει παράλληλες δράσεις και στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πρώην πρόεδρος της, Ντιάκ, βρίσκεται υπό κράτηση και αντιμετωπίζει σοβαρότατες κατηγορίες. Η μεγαλύτερη από αυτές αφορά τον χρηματισμό του αφού φέρεται να πήρε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για να αποκρύψει στοιχεία.

Έτσι, ο Κόου ζήτησε από ορκωτούς λογιστές να προχωρήσουν σε ενδελεχή έλεγχο όλων των λογαριασμών όλων των μελών της IAAF. Μάλιστα, ο Κόου δεν περίμενε καν την έγκριση των υπόλοιπων μελών και όπως ουσιαστικά ανακοίνωσε ο έλεγχος έχει ξεκινήσει ήδη από την Πέμπτη (12/11).

Την επίβλεψη των ερευνών έχει αναλάβει ο Πολ Ντέλιγκτον πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Russia's Elena Isinbaeva celebrates winning the gold medal in the women's pole vault final at the "Bird's Nest" National Stadium during the 2008 Beijing Olympic Games on August 18, 2008. The reigning double Olympic and world champion bettered her own world record in the women's pole vault. The 26-year-old Russian vaulted 5.05m, 1cm higher than her previous record set in Monaco last month. Jennifer Stuczynski of the US won silver with 4.80m and Russia's Svetlana Feofanova took bronze with a best of 4.75m.  AFP PHOTO / VALERY HACHE (Photo credit should read VALERY HACHE/AFP/Getty Images)
Russia's Elena Isinbaeva celebrates winning the gold medal in the women's pole vault final at the "Bird's Nest" National Stadium during the 2008 Beijing Olympic Games on August 18, 2008. The reigning double Olympic and world champion bettered her own world record in the women's pole vault. The 26-year-old Russian vaulted 5.05m, 1cm higher than her previous record set in Monaco last month. Jennifer Stuczynski of the US won silver with 4.80m and Russia's Svetlana Feofanova took bronze with a best of 4.75m. AFP PHOTO / VALERY HACHE (Photo credit should read VALERY HACHE/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

* Την πιθανότητα να δώσουν τον προεδρικό θώκο της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου στην Ισινμπάγεβα σκέφτονται οι Ρώσοι.

Ισινμπάγεβα για πρόεδρος

Πέρα από την IAAF έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στην πλευρά της Ρωσίας. Εκεί όπου ο Πούτιν φέρεται να έχει δώσει ξεκάθαρη εντολή ώστε να λυθεί το θέμα με εσωτερική έρευνα, αλλά και να παρθούν αποφάσεις σύντομα ώστε να αγωνιστούν κανονικά οι αθλητές στο Ρίο.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να γίνουν εκλογές στην ARAF όπου κανένα παλιό μέλος δεν θα μπορεί να συμμετάσχει. Σαρωτικές αλλαγές έχουμε και σε επίπεδο προπονητών με τον Γιούρι Μπορζακόφσκι να είναι πλέον ο άνθρωπος που αναλαμβάνει να "καθαρίσει" τους αθλητές.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις αναφορικά με το πρόσωπο που θα αναλάβει τη νέα εποχή στον στίβο της Ρωσίας. Εκείνη που συγκεντρώνει πάνω της τις περισσότερες ψήφους είναι η Γέλενα Ισινμπάγεβα. Η σπουδαία Ρωσίδα αθλήτρια του επί κοντώ ναι μεν ετοιμάζεται για την επιστροφή της με στόχο την κατάκτηση ενός ακόμα Ολυμπιακού μεταλλίου στο Ρίο, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα της ζητηθεί να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας.

Μία επιλογή η οποία μόνο τυχαία δεν είναι αφού η 33χρονη απολαμβάνει την εκτίμηση όλων των ανθρώπων του αθλητισμού και αποτελεί μία ξεχωριστή προσωπικότητα ικανή να "καθαρίσει" τον αθλητισμό της Ρωσίας.

Το στοίχημα της IAAF και της Ρωσίας

* Ως ανεξάρτητοι είναι πιθανό να αγωνιστούν οι αθλητές από τη Ρωσία

Το παραθυράκι του νόμου για το Ρίο

Πάντως, την ώρα που Ρωσία και IAAF δίνουν τη δική τους μάχη για να μπορέσει η πρώτη να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς αγώνες, ήδη κάποιοι έχουν βρει το παραθυράκι που θα επιτρέψει σε ορισμένους Ρώσους αθλητές να αγωνιστούν κανονικά.

Το σχετικό ρεπορτάζ αποκάλυψε η "Telegraph" σύμφωνα με το οποίο οι Ρώσοι αθλητές μπορούν να αγωνιστούν με τη σημαία της ΔΟΕ. Τι σημαίνει αυτό; Εάν δεν έχει λυθεί το θέμα μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν σχετικό αίτημα στη ΔΟΕ.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς επιτρέπεται σε ορισμένους αθλητές να συμμετάσχουν στους αγώνες εάν οι χώρες τους έχουν αποκλειστεί για πολιτικούς ή για άλλους λόγους. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί για παράδειγμα το 1992 όταν 52 αθλητές από τη Γιουγκοσλαβία αγωνίστηκαν στους Ο.Α. παρά τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη χώρα τους.

Ας θυμηθούμε το γαϊτανάκι που έχει ξετυλιχτεί τον τελευταίο ένα χρόνο με φόντο τη Ρωσία και το ντόπινγκ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ