ΣΤΙΒΟΣ

Ταμπέρι, Μπανιώτης: Η δικαίωση δύο μεγάλων αθλητών

Italy's gold medalist Gianmarco Tamberi, center, Ukraine's silver medalist Andrii Protsenko, left, and Greece's silver medalist Konstadinos Baniotis, right pose for a picture during the awarding ceremony for the men's high jump event during the European Athletics Indoor Championships at the Emirates Arena in Glasgow, Scotland, Saturday, March 2, 2019. (AP Photo/Petr David Josek)
Italy's gold medalist Gianmarco Tamberi, center, Ukraine's silver medalist Andrii Protsenko, left, and Greece's silver medalist Konstadinos Baniotis, right pose for a picture during the awarding ceremony for the men's high jump event during the European Athletics Indoor Championships at the Emirates Arena in Glasgow, Scotland, Saturday, March 2, 2019. (AP Photo/Petr David Josek) AP

Ο Τζιανμάρκο Ταμπέρι και ο Κώστας Μπανιώτης κατέκτησαν το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο στο ύψος του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου κάτι που αποτελεί προσωπική δικαίωση και για τους δύο. Το Sport24.gr εξηγεί το γιατί...

Ήταν δύο από τα πρόσωπα των αγώνων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου κατά την διάρκεια του Σαββάτου (02/03). Ο λόγος για τον Τζιανμάρκο Ταμπέρι και τον Κώστα Μπανιώτη οι οποίοι κατέκτησαν το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο αντίστοιχα στον τελικό του ύψους.

Αυτό το μετάλλιο αποτελεί προσωπική δικαίωση για τον καθένα για τελείως διαφορετικούς λόγους.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τον 32χρονο πρωταθλητή του ύψους από την Κομοτηνή. Ο Κώστας Μπανιώτης έχει πραγματοποιήσει μία αξιοζήλευτη πορεία όλα αυτά τα χρόνια στους στίβους. Τα γονίδια θα μπορούσαν να τον κάνουν ποδοσφαιριστή (ο θείος του Χάρης Μπανιώτης είχε αγωνιστεί σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό), εκείνος όμως προτίμησε τον στίβο και το ύψος.

Γρήγορα κατάφερε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές στον κόσμο. Έχει συμμετάσχει σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες (2008, 2012, 2016) και πιθανότατα θα βρεθεί και στο Τόκιο. Πάντοτε ήταν εκεί σε όλα τα μεγάλα ραντεβού, όμως του έλειπε ένα μετάλλιο.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ 2019 / 2η ΗΜΕΡΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ 2019 / 2η ΗΜΕΡΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2011 βρίσκεται κοντά στα μετάλλια σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, ωστόσο ποτέ δεν είχε ανέβει στο βάθρο. Το 2011 κατέκτησε την 4η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού στίβου στο Παρίσι. Ακολούθησε μία ακόμη 4η θέση στο Παγκόσμιο Κλειστού της Κωνσταντινούπολης και η 5η στο Παγκόσμιο Κλειστού του Πόρτλαντ.

Τελικά, στα 32 του χρόνια ήρθε η στιγμή της δικαίωσης και μάλιστα, στον τελευταίο του αγώνα στον κλειστό στίβο. "Ήταν ένας δύσκολος αγώνας, στον οποίο κατάφερα να πετύχω τον στόχο μου. Σε μία τέτοια διοργάνωση δε σε ενδιαφέρει τόσο η επίδοση,παρά η θέση. Στο Παρίσι πέρασα το 2,32 μ. και ήταν τέταρτος. Ήταν η τέταρτη συμμετοχή μου σε τελικό Ευρωπαϊκού και το πρώτο μου μετάλλιο. Η χαρά είναι διπλή για εμένα σήμερα γιατί ο φίλος μου Ταμπέρι κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και το άξιζε, γιατί ήταν ο καλύτερος", είπε αρχικά ο αθλητής και συμπλήρωσε: "Ήταν το πέμπτο και τελευταίο μου Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου ήθελα να το απολαύσω να το ζήσω. Με τον προπονητή μου δουλέψαμε βήμα, βήμα. Η προπόνηση πήγε πολύ καλά φέτος, με προετοιμασίες που μου επέτρεψαν να δουλέψω σωστά. Μπορέσαμε με ηρεμία και συγκέντρωση να πετύχουμε την κορύφωση σε αυτό το Πρωτάθλημα".

ΤΑΜΠΕΡΙ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Ο Κώστας Μπανιώτης αναφέρθηκε στον Τζιανμάρκο Ταμπέρι και δεν είναι τυχαίο γεγονός αυτό. Ο Ιταλός είναι ένα από τα πλέον αγαπητά πρόσωπα στον στίβο και στα 26 του χρόνια έδειξε πως επέστρεψε στα μεγάλα ύψη.

Gianmarco Tamberi of Italy celebrates after winning the men's high jump final during the European Athletics Indoor Championships at the Emirates Arena in Glasgow, Scotland, Saturday, March 2, 2019. (AP Photo/Petr David Josek)
Gianmarco Tamberi of Italy celebrates after winning the men's high jump final during the European Athletics Indoor Championships at the Emirates Arena in Glasgow, Scotland, Saturday, March 2, 2019. (AP Photo/Petr David Josek) AP

Το 2016 ήταν ταυτόχρονα η καλύτερη και η χειρότερη χρονιά της καριέρας του. Κατέκτησε πρώτα το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου και ακολούθησε ακόμα ένα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου. Λίγο πριν τη συμμετοχή του όμως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο η μοίρα του έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι.

Στο Diamond League του Μονακό θέλησε να σπάσει όχι μία, αλλά δύο φορές το ρεκόρ Ιταλίας. Αρχικά, ξεπέρασε τα 2,39μ. και στη συνέχεια θέλησε να ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη. Στη δεύτερη προσπάθεια του να περάσει τα 2,41μ. σχίστηκε το παπούτσι του με αποτέλεσμα να υποστεί ρήξη συνδέσμων αστραγάλου.

Όλοι θεώρησαν ότι η καριέρα του Ιταλού πρωταθλητή του ύψους είχε τελειώσει. Όλοι εκτός από εκείνον. Ο Ταμπέρι πάλεψε και στη Γλασκώβη κατάφερε να επιστρέψει ξανά στην κορυφή και στα μεγάλα άλματα δείχνοντας αποφασισμένος να κατακτήσει ότι του στέρησε η μοίρα πριν από τρία χρόνια, ένα Ολυμπιακό μετάλλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ