ΣΤΙΒΟΣ

Συνεχίζεται η τιμωρία της Ρωσίας, εκτός Ολυμπιακών Αγώνων και Μουντιάλ

Second place team Russia poses with the national flag after the women's team final of the Gymnastics World Chamionships at the Aspire Dome in Doha, Qatar, Tuesday, Oct. 30, 2018. (AP Photo/Vadim Ghirda)
AP IMAGES, RUSSIA, FLAG AP IMAGES/AP PHOTO/VADIM GHIRDA

Στη διεύρυνση της τιμωρίας των Ρώσων αθλητών τόσο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020 στο Τόκιο όσο και για το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ προχώρησε η WADA.

Δεν έχει τέλος η τιμωρία της Ρωσίας για την υπόθεση ντόπινγκ και τον αποκλεισμό των αθλητών της από το 2015 έως σήμερα. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο και τα όσα επακολούθησαν η WADA (World Doping Agency) ανακοίνωσε την εκ νέου τιμωρία των Ρώσων και τον αποκλεισμό τους από τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2020 στο Τόκιο αλλά και για το Μουντιάλ το 2022 στο Κατάρ.

Συγκεκριμένα η Ρωσία αποκλείστηκε για τέσσερα χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις/ παγκόσμια πρωταθλήματα σε μια σειρά αθλημάτων τη Δευτέρα, στο πλαίσιο απόφασης τηςWADA (World Doping Agency) περί τιμωρίας της για παραποίηση εργαστηριακών δεδομένων.

Η εκτελεστική επιτροπή τηςWADAπήρε την απόφαση αυτή αφού συμπέρανε πως η Μόσχα είχε παραποιήσει εργαστηριακά δεδομένα «φυτεύοντας» πλαστά στοιχεία και διαγράφοντας αρχεία που συνδέονταν με θετικά τεστ για ντόπινγκ που θα μπορούσαν να είχαν βοηθήσει στον εντοπισμό παραβιάσεων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα τουBBC,ο αποκλεισμός αυτός σημαίνει πως η ρωσική σημαία και ο ύμνος της χώρας δεν θα επιτρέπονται σε διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί του 2020 στο Τόκιο και το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ.

Ωστόσο οι αθλητές που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν τους αφορά το σκάνδαλο θα είναι σε θέση να συμμετέχουν υπό μια ουδέτερη σημαία.

Σύμφωνα με τοRT,την απόφαση επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας αντιντόπινγκ (RUSADA),Γιούρι Γκάνους. Η Ρωσία έχει δικαίωμα να προσφύγει στο CAS και να ανακαλέσει αυτή την απόφαση αλλά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της.

ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ EURO 2020

Η Ρωσία όμως αναμένεται να πάρει κανονικά μέρος στο Euro 2020 με την Αγία Πετρούπολη να είναι μια από τις διοργανώτριες πόλεις καθώς η UEFA δεν θεωρείται από την WADA ως "μεγάλη διεθνή διοργάνωση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ