ΣΤΙΒΟΣ

Στίβος: Το μπαλάκι των ευθυνών για το χαμένο παγκόσμιο ρεκόρ της Τζένγκο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ Α/Γ 2020 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ / EUROKINISSI)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ Α/Γ 2020 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Παγκόσμιο ρεκόρ Νεανίδων από την Ελίνα Τζένγκο στον ακοντισμό δεν θα επικυρωθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και το μπαλάκι των ευθυνών πηγαινοέρχεται σε ρυθμούς πινγκ πονγκ.

Την 1η Αυγούστου κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου Κ20 η Ελίνα Τζένγκο έστειλε το ακόντιό της στα 63,96μ. Η συγκεκριμένη επίδοση αποτελεί τόσο παγκόσμιο όσο και φυσικά Πανελλήνιο ρεκόρ.

Η αθλήτρια του Γιώργου Μποσκαριώβ, βελτίωσε το προηγούμενο παγκόσμιο που κατείχε η Κουβανή, Ατζιλάρε (63.86μ.), από τις 2 Αυγούστου 2015 στους Παναμερικανικούς αγώνες.

Μόνο που η εξαιρετική προσπάθεια της Ελίνα Τζένγκο δεν θα μετρήσει. Ο λόγος για τον οποίο η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν δέχεται το ρεκόρ; Επειδή η αθλήτρια δεν πέρασε αμέσως μετά τον αγώνα από έλεγχο ντόπινγκ.

Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι η Τζένγκο και ο προπονητής της δεν έχουμε καμία μα καμία ευθύνη για ότι συνέβη. Από την πρώτη στιγμή ζήτησαν να γίνουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για να μη χαθεί η σπουδαία της επίδοση. Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε ο προπονητής της για το θέμα. "Με το που έγινε η επίδοση απευθείας πήγα στον εθνικό προπονητή, Γιάννη Κουτσιώρα, για να ρωτήσω τη διαδικασία του ελέγχου. Μάλιστα η Ελίνα έκανε μόλις μία βολή, οπότε τελείωσε τον αγώνα της περίπου στις 20.00. Εκείνος πήρε μπροστά μου τηλέφωνο στο ΕΣΚΑΝ και τους ενημέρωσε πως έγινε παγκόσμιο ρεκόρ. Του είπαν πως η αθλήτρια πρέπει να περιμένει. Μείναμε στο στάδιο μέχρι να τελειώσουν όλα τα αγωνίσματα. Φύγαμε τελευταίοι και όλη την ώρα τόσο ο Κουτσιώρας όσο και ο Μελέτογλου ήταν στα τηλέφωνα για να δουν τι λύση θα βρεθεί. Μετά μας ρώτησαν που μένουμε, ξενοδοχείο και δωμάτιο, μήπως έρθουν και κάνουν τον έλεγχο στο ξενοδοχείο.

Εμείς και η ομοσπονδία κάναμε όλες τις διαδικασίες, που οφείλαμε. Από το ΕΣΚΑΝ γνώριζαν που έμενε η αθλήτρια και μπορούσαν να την βρουν ανά πάσα στιγμή. Το επόμενο πρωί ξύπνησα νωρίς και επικοινώνησα με την ομοσπονδία, η οποία για το μόνο πράγμα που είχε ενημερωθεί από το ΕΣΚΑΝ, ήταν ότι δεν υπήρχε γυναίκα ελέγκτρια, και η μόνη που υπήρχε ήταν στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν μπορούσαμε να πάμε γιατί δεν είχαν μπουκαλάκια για τον έλεγχο! Μετά μας είπαν από το ΕΣΚΑΝ να πάνε στην Αθήνα, ωστόσο λίγό αργότερα κατέληξαν να μας στείλουν στην Πάτρα, προκειμένου διενεργηθεί ο έλεγχος από δειγματολήπτρια, η οποία ήταν λεχώνα και δεν ήταν δυνατό να μεταβεί στα Γιάννενα. Η αθλήτρια ταξίδεψε στην Πάτρα με τον εθνικό προπονητή της κατηγορίας Κ18, Απόστολο Αποστολόπουλου, ο οποίος ήταν παρών στη διενέργεια του ελέγχου, αφού εγώ είχα υποχρεώσεις στους αγώνες κι αθλήτρια ως ανήλικη έπρεπε να πάει στον έλεγχο συνοδευόμενη", είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιώργος Μποτσκαριώβ και συμπλήρωσε: "Η ομοσπονδία είναι δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια, σε δύσκολες καταστάσεις και είναι και τώρα.

Έχω εμπιστοσύνη στις κινήσεις της ομοσπονδίας, που πιστεύω θα φέρουν το ανάλογο αποτέλεσμα. Τόσο εγώ όσο και η αθλήτρια θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να προσπαθούμε γι΄αυτό, που ξέρουμε να κάνουμε καλά και θεωρώ δεδομένο πως η Ελίνα σύντομα θα είναι σε θέση να διεκδικήσει κι άλλο παγκόσμιο ρεκόρ. Άλλωστε πρόκειται για μια αθλήτρια με επιδόσεις παγκοσμίου επιπέδου, αφού είναι η κορυφαία φέτος στον κόσμο και η κάτοχος της κορυφαίας επίδοσης όλων των εποχών παγκοσμίως στην κατηγορία Κ18".

ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

Για το ποιος φταίει ακουλούθησε ένα γαϊτανάκι ανακοινώσεων από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής (14/08). Η πρώτη δήλωση ήταν από τον ομοσπονδιακό κόουτς, Γιάννη Κουτσιώρα, ο οποίος τόνισε: "Εκφράζω τη μεγάλη μου λύπη για την απόφαση της WA να μην αναγνωριστεί το παγκόσμιο ρεκόρ της Ελίνας Τζένγκο. Η αθλήτρια ήταν από την πρώτη στιγμή διαθέσιμη για να υποβληθεί σε έλεγχο ντόπινγκ και δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για την τόσο δυσάρεστη αυτή εξέλιξη.

Η πραγματικότητα είναι ότι το ΕΣΚΑΝ δεν επέλεξε να στείλει κλιμάκιο δειγματοληπτών στο συγκεκριμένο Πρωτάθλημα για να πραγματοποιηθούν έλεγχοι, ενώ όλες οι προσπάθειες που κάναμε, σε συνεργασία με τον κύριο Στάθη Κουκέα συντονιστή επιστημονικής επιτροπής του ΕΣΚΑΝ, αμέσως μετά την επίτευξη του ρεκόρ για να πραγματοποιηθεί έλεγχος την ίδια ημέρα, με κλιμάκιο δειγματοληπτών είτε από τη Θεσσαλονίκη, είτε από την Πάτρα, για τεχνικούς λόγους - και χωρίς ευθύνη του ΣΕΓΑΣ- , δεν απέδωσαν. Έτσι, η αθλήτρια ταξίδεψε την επόμενη ημέρα στην Πάτρα και υποβλήθηκε σε έλεγχο εκεί, εντός 24 ωρών από τη διεξαγωγή του αγώνα.

Η WA θα ενημερωθεί άμεσα για τα πραγματικά περιστατικά, που καταδεικνύουν ότι τόσο η αθλήτρια όσο και η Ομοσπονδία δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο και ελπίζω ότι το θέμα θα επανεξεταστεί"

Η απάντηση ήρθε από την πλευρά του ΕΣΚΑΝ. Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι δε φέρει ευθύνη και εξέφρασε τη λύπη του για δυσμενή εξέλιξη: "Σχετικά με τον έλεγχο ντόπινγκ της αθλήτριας Ελίνα Τζένγκο, κατόπιν του παγκοσμίου ρεκόρ Κ20 που πέτυχε στο οικείο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, στα Ιωάννινα, το ΕΣΚΑΝ ανακοινώνει τα εξής, για την αποκατάσταση της αλήθειας:

Υποχρέωση ελέγχων από το ΕΣΚΑΝ, βάσει νόμου (3057/2002), υπάρχει μόνο για τα Πανελλήνια πρωταθλήματα της ανώτατης ηλικιακής κατηγορίας κάθε ερασιτεχνικού αθλήματος. Ως εκ τούτου, δεν βρισκόταν συνεργείο δειγματοληπτών στα Ιωάννινα, ούτε είχε ενημερωθεί το ΕΣΚΑΝ από τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, πριν από τους αγώνες, για την αναγκαιότητα της παρουσίας του.

Το βράδυ του Σαββάτου 01/08, το ΕΣΚΑΝ ενημερώθηκε από τον ΣΕΓΑΣ για την επίτευξη της επίδοσης και την ανάγκη διενέργειας ελέγχου ντόπινγκ στην αθλήτρια εντός 24ώρου.

Με δεδομένη τη μη διαθεσιμότητα γυναίκας Υπευθύνου Ελέγχου Ντόπινγκ (Υ.Ε.Ν.) στην περιοχή των Ιωαννίνων, εξετάστηκαν διάφορες εναλλακτικές και προκρίθηκε η μετάβαση την επομένη, Κυριακή 02/08, της αθλήτριας στην Πάτρα, όπου ήταν διαθέσιμη Υ.Ε.Ν. του ΕΣΚΑΝ, η οποία και πραγματοποίησε τον απαραίτητο έλεγχο τηρώντας όλα τα σχετικά πρωτόκολλα.

Κατόπιν αυτών, ουδεμία ευθύνη φέρει το ΕΣΚΑΝ για την μη αναγνώριση του παγκοσμίου ρεκόρ της Ελίνας Τζένγκο, όπως έσπευσε να ανακοινώσει ο ΣΕΓΑΣ ως «Πόντιος Πιλάτος».

Το ΕΣΚΑΝ εκφράζει τη λύπη του για τη δυσμενή εξέλιξη, καθώς τέτοιες επιδόσεις και εθνικές επιτυχίες μας αφορούν όλους και στο μέτρο της ευθύνης του καθενός, άπαντες οφείλουν να δρουν για το όφελος του ελληνικού αθλητισμού με απόλυτη υπευθυνότητα. Δηλώνουμε ότι βρισκόμαστε στο πλευρό της αθλήτριας μας για την αναγνώριση της Παγκόσμιας επίδοσής της".

Την Παρασκευή ήρθε και η τοποθέτηση από την πλευρά του ΣΕΓΑΣ για το θέμα. Η επίσημη θέση του ΣΕΓΑΣ για την υπόθεση αναφέρει: "Τη φετινή, πολύ δύσκολη λόγω της πανδημίας χρονιά, ο ΣΕΓΑΣ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διοργανωθούν με επιτυχία οι διασυλλογικοί αγώνες και τα πανελλήνια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών. Ευθύνη της Ομοσπονδίας είναι η άρτια διοργάνωση των αγώνων. Οι έλεγχοι ντόπινγκ, είναι ευθύνη του ΕΣΚΑΝ.

Αμέσως μόλις πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο ρεκόρ της Ελίνας Τζένγκο, ο ΣΕΓΑΣ ενημέρωσε το ΕΣΚΑΝ και ζήτησε την άμεση αποστολή στα Ιωάννινα δειγματολήπτριας, είτε από τη Θεσσαλονίκη, είτε από την Πάτρα, είτε ακόμα και από την Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος εντός της ίδιας ημέρας. Η πρακτική αυτή έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και σε πολλούς αγώνες, το 2019 μάλιστα, πάλι στα Ιωάννινα, χρησιμοποιήθηκε για την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών παγκοσμίως στην κατηγορία Κ18, από την ίδια αθλήτρια. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ΕΣΚΑΝ, είτε λόγω έλλειψης τεχνικών μέσων, είτε λόγω αδυναμίας μετακίνησης γυναίκας δειγματολήπτριας, ο έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο ΣΕΓΑΣ ενημέρωσε σήμερα την WA για τα πραγματικά περιστατικά, που αποδεικνύουν ότι η αθλήτρια ήταν από την πρώτη στιγμή διαθέσιμη για έλεγχο, στον οποίο άλλωστε υποβλήθηκε την αμέσως επόμενη ημέρα και ότι τόσο η ίδια, όσο και η Ομοσπονδία δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο. Αίτημα μας είναι να επανεξεταστεί η υπόθεση, γιατί η αντικειμενική αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών δεν μπορεί να θίγει την προσπάθεια της αθλήτριας. Όπως είναι αυτονόητο, το ζήτημα θα διερευνηθεί, ώστε, εάν και εφόσον προκύψουν, να αποδοθούν ευθύνες".

Κάπου εδώ φαίνεται να ολοκληρώνεται το πινγκ πονγκ των ευθυνών. Προσπάθειες για να αλλάξει η απόφαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας θα υπάρξουν, αλλά λογικά θα πέσουν στο κενό. Η ουσία είναι ότι ένα κορίτσι 18 χρονών έχασε ένα παγκόσμιο ρεκόρ κι ακόμα δεν μπορεί κανείς να της εξηγήσει γιατί συνέβη αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ