ΣΤΙΒΟΣ

Στεφανίδη: H Μεγάλη Αικατερίνη του ελληνικού αθλητισμού

ΛΟΝΔΙΝΟ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2017 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΛΟΝΔΙΝΟ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2017 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η Κατερίνα Στεφανίδη έχει δημιουργήσει ένα αξιοζήλευτο σερί μεταλλίων σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις από το 2014 μέχρι και σήμερα μετρώντας εννιά μετάλλια σε δέκα μεγάλες διοργανώσεις.

Ότι και να γράψει κανείς για την Κατερίνα Στεφανίδη είναι λίγο. Στα 28 της χρόνια η Ελληνίδα χρυσή Ολυμπιονίκης του επί κοντώ έχει δημιουργήσει το δικό της μύθο στον παγκόσμιο στίβο, ούσα η απόλυτη κυρίαρχος του αθλήματος της τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μέχρι τότε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έψαχνε να βρει τα μεγάλα άλματα για να κάνει το βήμα παραπάνω.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το 2013 τα ατομικά της ρεκόρ ήταν 4,51μ. στον ανοικτό στίβου και 4,45 στον κλειστό. Τέσσερα χρόνια αργότερα έχει ανέβει στο 4,91μ. στον ανοικτό και στο 4,90 στον κλειστό στίβο. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό έχει βελτιώσει την επίδοσή της στον ανοικτό στίβο κατά 40 εκατοστά, ενώ εκείνη στον κλειστό κατά 45 εκατοστά.

Όλα αυτά βέβαια έχουν αποτυπωθεί και στα μετάλλια που έχει κατακτήσει σε αυτό το διάστημα επιβεβαιώνοντας ότι είναι αθλήτρια των μεγάλων αγώνων.

ΠΗΡΕ ΕΝΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ

Τι έχει κάνει όμως η Κατερίνα Στεφανίδη σε αυτά τα πέντε χρόνια; Ας δούμε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις που υπήρχαν από τότε μέχρι σήμερα. Αρχικά, δεν κατάφερε να πάει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου του 2014, αφού δεν έπιασε το όριο συμμετοχής.

Αυτή ήταν η τελευταία φορά που δεν αγωνίστηκε σε μία μεγάλη διοργάνωση. Το 2014 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου της Ζυρίχης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο το οποίο ήταν και το πρώτο της σε επίπεδο γυναικών σε μεγάλη διοργάνωση. Μάλιστα, λίγους μήνες αργότερα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξήχθη στην Πράγα ήταν και πάλι δεύτερη!

Η τελευταία της αποτυχία ήταν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοικτού στο Πεκίνο το 2015. Η Κατερίνα Στεφανίδη σε εκείνο των αγώνα δεν είχε καταφέρει να περάσει στον τελικό, αλλά έκτοτε βρίσκεται ανελλιπώς στο βάθρο σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις.

Στεφανίδη: H Μεγάλη Αικατερίνη του ελληνικού αθλητισμού
PANTELIS ZERVOS

Ακολούθησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο κλειστού στίβου στο Πόρτλαντ το 2016 και λίγους μήνες αργότερα ήρθε το πρώτο της χρυσό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου του Άμστερνταμ. Βέβαια, το μεγαλύτερο μετάλλιο μέχρι στιγμής στην καριέρα της ήταν εκείνο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Το 2017 ήταν αήττητο και ονειρικό για την σπουδαία Κατερίνα Στεφανίδη. Το χρυσό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου του έμοιαζε εύκολη υπόθεση και ο μεγάλος της στόχος ήταν να παραμείνει στην κορυφή του κόσμου. Έτσι και έγινε αφού κατέκτησε την πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου!

Φέτος, ήθελε να κατακτήσει το χρυσό και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, το μοναδικό που λείπει από τη συλλογή της, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Βέβαια, πάλι ανέβηκε στο βάθρο κατακτώντας το χάλκινο για να κλείσουν οι μεγάλοι αγώνες με το χρυσό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου.

Στα παραπάνω κατορθώματα της θα πρέπει να προσθέσουμε και τα τρία διαδοχικά της διαμάντια (2016, 2017, 2018) στο DiamondLeague. Αν χάσατε το μέτρημα αρκεί να σας πούμε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Κατερίνα Στεφανίδη έχει κατακτήσει 9 μετάλλια (5 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα) σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις και αυτή τη στιγμή είναι κάτοχος όλων των τίτλων εκτός από αυτόν της Παγκόσμιας πρωταθλήτριας στον κλειστό στίβο.

ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

Τα κατορθώματα της Κατερίνας Στεφανίδη την έχουν κάνει πλέον ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα της οικογένειας του Παγκόσμιου στίβου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει ποντάρει πολλά πάνω της στον αγώνα που δίνει για να βρει νέους πρωταγωνιστές.

Άλλωστε, σε αυτό βοηθά και ο χαρακτήρας της σπουδαίας αθλήτριας. Αν διαβάσει κανείς ή δει τις συνεντεύξεις της θα καταλάβει πως το "παιδί" που εμφανίζεται κάθε φορά που περνά τον πήχη είναι ο καθρέπτης της ψυχής της, αφού με ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη υποδέχεται όλους τους μικρούς και μεγάλους θαυμαστές της που της ζητούν ένα αυτόγραφο.

Αν μη τι άλλο η Κατερίνα Στεφανίδη αποτελεί κόσμημα όχι μόνο για τον ελληνικό, αλλά και για τον Παγκόσμιο στίβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ