Στεφανίδη: "Διαφωνώ ότι υπάρχουν προβλήματα εγκαταστάσεων"

Η Κατερίνα Στεφανίδη μίλησε για το άθλημα που αγαπά, τους στόχους της τη σεζόν του ανοικτού στίβου και άλλα ενδιαφέροντα θέματα που απασχολούν τους φίλους του κλασικού αθλητισμού. Επιπλέον, αναφερθηκε και στο ζήτημα των εγκαταστάσεων.

Η Κατερίνα Στεφανίδη αποτελεί ένα κόσμημα για τον ελληνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα για τον στίβο, αφού εδώ και χρόνια βρίσκεται στην κορυφή του αγωνίσματός της (επί κοντώ) προβάλλοντας τη χώρα μας διεθνώς.

Η ίδια χαίρει ταυτόχρονα της εκτίμησης τόσο εντός Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό αλλά και μεταξύ των ηγετικών στελεχών των διεθνών ομοσπονδιών (IAAF και EAA) του αθλήματος. Ο λόγος βέβαια είναι οι αγωνιστικές επιτυχίες της όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και το αθλητικό της ήθος.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόσο για την τιμητική διάκριση που είχε, όσο για το άθλημα που αγαπά, τους στόχους της τη σεζόν του ανοικτού στίβου και άλλα ενδιαφέροντα θέματα που απασχολούν τους φίλους του κλασικού αθλητισμού.

Αφού χαρακτήρισε ιδιαίτερο το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης ΑΡΓΩ που της απονεμήθηκε και κατά την γνώμη της ο λόγος είχε να κάνει ξεκάθαρα με την αθλητική της καριέρα, τόνισε ότι παρά τις διακρίσεις της δεν έχει αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητά της.

Παράλληλα δηλώνει πως δεν την πείραξε το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια στο βάθρο των μεγάλων διοργανώσεων, στη Γλασκώβη έμεινε εκτός, κάτι που οφειλόταν στις ιώσεις που πέρασε μέσα στο Χειμώνα, παρά την καλή προετοιμασία που έκανε. Μάλιστα όπως τόνισε, τα στοιχεία, τεχνικά και σωματικά δείχνουν, ότι το καλοκαίρι θα έρθει ένα μεγάλο άλμα.

Επίσης επισήμανε ότι το 2016 παραμένει η καλύτερη χρόνια για το επί κοντώ γυναικών, η Αμερικανίδα Μόρις και η Ρωσίδα Σιντόροβα είναι οι αθλήτριες που έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια σταθερότητα κατά την διάρκεια της σεζόν, ενώ η σεζόν που φέτος ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο θέλει κατάλληλο αγωνιστικό προγραμματισμό.

Ακόμη, δεν θέλει να κάνει σχέδια για την επόμενη ημέρα, μετά δηλαδή το τέλος της αθλητικής της καριέρας, αλλά θα ήθελε να ασχοληθεί σε κάτι σχετικό με τις σπουδές της που έχουν εφαρμογή στο μάρκετινγκ, ενώ θα ήθελε να παραμείνει με κάποιον τρόπο κοντά στον αθλητισμό.

Τέλος επανέλαβε ότι, για την ίδια, το καλύτερο μέρος στο κόσμο να κάνει προπόνηση είναι το κλειστό του ΟΑΚΑ, ενώ συμβουλεύει τα νέα παιδιά να συνεχίσουν αθλητισμό μόνο αν τον αγαπάνε πραγματικά, αφού στην καριέρα τους θα έχουν πολλές κακές μέρες και πολύ λίγες καλές.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

- Κατερίνα, μία ακόμη τιμητική βράβευση για τις επιτυχίες και όσα πρόσφερες στη χώρα μας: Τι σημαίνει για σένα αυτό το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης ΑΡΓΩ, που απονέμεται από φέτος σε οκτώ επιφανείς διακεκριμένους Έλληνες και Ελληνίδες του εξωτερικού;

«Για εμένα, όπως είπα και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, αυτό το βραβείο ήταν ιδιαίτερο. Τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ελλάδας σε όλους τους τομείς βρίσκονται πλέον, καλώς ή κακώς, στο εξωτερικό. Είναι πολύ σημαντικό κατά στην γνώμη μου να τους αναγνωρίζουμε και να τους τιμάμε, όποτε και όπως μπορούμε, τόσο ώστε να μαθαίνονται οι επιτυχίες τους στην Ελλάδα, αλλά και για να κατανοούν οι ίδιοι ότι οι Έλληνες και η Ελλάδα είναι περήφανοι για αυτούς».

- Κατά τη γνώμη σου, είναι μόνο οι αθλητικές επιτυχίες που οδήγησαν στην επιλογή σου από την επιτροπή των βραβείων, ή μέτρησαν και άλλα στοιχεία (χαρακτήρας, συνέπεια, αυτοσυγκέντρωση στο στόχο, αποδοχή από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας κ.λ.π.);

«Νομίζω πως όλα αυτά που αναφέρεται έχουν συνεισφέρει στις αθλητικές επιτυχίες με κάποιον τρόπο, αλλά πιστεύω ότι αυτό το βραβείο είχε να κάνει ξεκάθαρα με την αθλητική μου καριέρα».

- Διαχρονικά είσαι η μεγαλύτερη Ελληνίδα αθλήτρια στίβου, βάσει διακρίσεων, όλων των εποχών. Πως το αισθάνεσαι αυτό; είναι και ένα πρόσθετο βάρος στους ώμους σου;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν το αισθάνομαι. Η καθημερινότητα μου παραμένει ίδια και οι στόχοι παραμένουν ίδιοι».

- Εφέτος στο ευρωπαϊκό κλειστού της Γλασκώβης, έμεινες για πρώτη φορά εκτός βάθρου μετά το 2015 σε μεγάλη διοργάνωση. Πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την μελλοντική σου απόδοση;

«Νομίζω πως δεν παίζει ρόλο. Η κάθε σεζόν είναι ξεχωριστή. Φέτος μας έτυχε κάτι κατά την διάρκεια του κλειστού, για το οποίο δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Η προετοιμασία είχε πάει πολύ καλά και το σώμα μου αισθανόταν και αισθάνεται πολύ καλά. Δεν στεναχωρήθηκα πολύ με την Γλασκώβη, καθώς όλη η σεζόν δεν είχε πάει καλά εξαιτίας ιώσεων. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία, τεχνικά και σωματικά, που είδαμε εμείς που ο κόσμος ίσως δεν μπορεί να τα δει, μου δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα έρθει ένα μεγάλο άλμα».

- Έχει ανεβεί τα τελευταία χρόνια το επίπεδο στο αγώνισμα, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως;

«Δεν θα έλεγα ότι έχει αλλάξει ιδιαίτερα. Το 2016 παραμένει η καλύτερη χρόνια για το επί κοντώ γυναικών καθώς τόσο στο παγκόσμιο κλειστού όσο και στο Ρίο, το 4.80 δεν ήταν αρκετό για μετάλλιο. Αυτό δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν και δεν έχει ξανασυμβεί και από τότε μέχρι σήμερα».

- Ποιές αθλήτριες πιστεύεις ότι θα πρωταγωνιστήσουν το 2019 στο επί κοντώ, από το Diamond league μέχρι το αποκορύφωμα της σεζόν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα;

«Είναι πολύ μακριά η Ντόχα για να μπορούμε να κάνουνε τέτοιες προβλέψεις. Οι αθλήτριες που έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια σταθερότητα κατά την διάρκεια της σεζόν και αγωνιστικότητα στα πρωταθλήματα είναι σαφώς η Μόρις και η Σιντόροβα».

- Το «άνοιγμα» της σεζόν μέχρι αρχές Οκτωβρίου για πρώτη φορά στις διοργανώσεις της IAAF, πιστεύεις ότι θα επηρεάσει τους αθλητές; Χρειάζεται ο κατάλληλος προγραμματισμός για να ανταπεξέλθουν στο «άπλωμα» της σεζόν και ενδεχομένως να αποφευχθούν και τραυματισμοί;

«Σίγουρα θα χρειαστεί διαφορετικός προγραμματισμός καθώς όχι μόνο τραβάει η σεζόν πολύ, αλλά υπάρχουν και μεγάλα αγωνιστικά κενά το καλοκαίρι. Σίγουρα όλοι οι αθλητές και αθλήτριες θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις που ίσως να μην είναι ιδανικές, ώστε να καταφέρουν να φτάσουν στην Ντόχα σε καλή κατάσταση».

- Το θέμα παιδί, έχεις δηλώσει, ότι είναι ένα δύσκολο κομμάτι στον πρωταθλητισμό και θα προτιμούσες να το φέρεις στον κόσμο, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η καριέρα σου. Εξακολουθείς να το πιστεύεις;

«Ναι. Ταξιδεύουμε συνέχεια και πολλές φορές για συνεχόμενες εβδομάδες. Δεν θα ήθελα να έχω παιδί και να το αφήνω πίσω για τόσες μέρες».

- Πρόσφατα στην ΕΟΕ έγινε μια εκδήλωση της Επιτροπής Αθλητών, όπου σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (Πετρούνιας, Φιλιππίδης, Καγιαλής, Βολικάκης κ.ά.) εξέφρασαν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα, δηλαδή την επαγγελματική τους αποκατάσταση, όταν σταματήσουν να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Εσύ έχεις κάνει κάποια σχέδια για την επόμενη ημέρα; 

«Εγώ πλέον έχω σταματήσει να κάνω σχέδια γιατί έχω καταλάβει ότι είναι λίγο ανούσιο. Αυτά που σχεδίαζα το 2014 για τα επόμενα 5 χρόνια δεν έχουν καμία σχέση με το που είμαι σήμερα. Παίρνουμε βραχυπρόθεσμες αποφάσεις και σαφώς έχουμε κάποια πράγματα στο μυαλό μας, αλλά δεν κολλάμε σε κάποιο πλάνο. Εγώ σίγουρα θα ήθελα και κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσω το πτυχίο μου, το οποίο θεωρώ ότι έχει μεγάλα application στο μάρκετινγκ. Την ίδια στιγμή θα ήθελα να παραμείνω με κάποιον τρόπο μέσα στον αθλητισμό. Νομίζω όταν θα έρθει η στιγμή να παρθούν αποφάσεις τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα».

- Έχεις κατακτήσει τα πάντα στο επί κοντώ, ξεκινώντας το 2005 ως κορασίδα με το χρυσό στο Μαρακές, φθάνοντας σε νίκες σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ενώ κατέκτησες και τρεις φορές τον τίτλο στο Diamond league της IAAF. Υπάρχει κάποια άλλη επιτυχία ή τίτλος που θα ήθελες να προσθέσεις στη συλλογή σου;

«Δεν θα το έλεγα. Απλά θα ήθελα να έχω συνέχεια». 

- Τι θα συμβούλευες τις νέες αθλήτριες που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους στο στίβο και κυρίως στο επί κοντώ, όπου φαίνεται να έχουμε κτίσει μια καλή παράδοση τα τελευταία χρόνια;

«Θα τους έλεγα να επιλέξουν τα κατάλληλα άτομα γύρω τους. Οι άνθρωποι που σε περιτριγυρίζουν σε κάνουν τον άνθρωπο που είσαι. Και θα τους έλεγα να συνεχίσουν αθλητισμό μόνο αν το αγαπάνε πραγματικά, γιατί είναι μια πολύ δύσκολη καριέρα με πολλές κακές μέρες και πολύ λίγες καλές».

- Τι εύχεσαι στον ελληνικό στίβο, που παρά τα όποια προβλήματα σε θέματα εγκαταστάσεων, επιμένει να αναδεικνύει νέα ταλέντα με διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο;

«Εγώ διαφωνώ με το ότι υπάρχουν προβλήματα εγκαταστάσεων. Λέω συχνά ότι για μένα το καλύτερο μέρος στο κόσμο να κάνω προπόνηση είναι το κλειστό του ΟΑΚΑ και εξάλλου για αυτό μένουμε εδώ 5 μήνες κάθε καλοκαίρι. Σαφώς τα πράγματα είναι πιο δύσκολα στην επάρκεια. Εγώ αυτό που εύχομαι είναι να έχουμε χαρούμενους αθλητές. Αθλητές που σε κάνουν να θες να παρακολουθήσεις στίβο, γιατί κάθε φορά που τους βλέπεις να αγωνίζονται, βλέπεις την αγάπη τους για τα αθλήματα».

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

HIGHLIGHTS