ΣΤΙΒΟΣ

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου: Ευκαιρία για ρεκόρ και όρια

Greece's Miltiadis Tentoglou celebrates after winning the gold medal in the men's long jump final at the European Athletics Championships at the Olympic stadium in Berlin, Germany, Wednesday, Aug. 8, 2018. (AP Photo/Matthias Schrader)
Greece's Miltiadis Tentoglou celebrates after winning the gold medal in the men's long jump final at the European Athletics Championships at the Olympic stadium in Berlin, Germany, Wednesday, Aug. 8, 2018. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Για 105η φορά θα διεξαχθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών με την Πάτρα να φιλοξενεί για έκτη φορά τη διοργάνωση και την Αθήνα να παραμένει με διαφορά στην κορυφή. Ευκαιρία για ρεκόρ και όρια από τους αθλητές και τις αθλήτριές μας.

Για 105η φορά θα διεξαχθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών με την Πάτρα να φιλοξενεί για έκτη φορά τη διοργάνωση και την Αθήνα να παραμένει με διαφορά στην κορυφή, αφού έχει φιλοξενήσει τον συγκεκριμένο αγώνα 45 φορές.

Η φετινή διοργάνωση αναμένεται ιδιαίτερα συναρπαστική με έντονο συναγωνισμό σε αρκετές περιπτώσεις. Στην Πάτρα θα είναι ορισμένοι από τους κορυφαίους πρωταθλητές μας όπως ο Μίλτος Τεντόγλου (ΓΣ Κηφισιάς) με τρία διαδοχικά χρυσά μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις (Βερολίνο, Γλασκώβη, Γκέβλε) και υψηλές προσδοκίες για διάκριση στο Παγκόσμιο της Ντόχα. Στην Πάτρα θα είναι ακόμη οι Κώστας Φιλιππίδης (ΠΓΣ), Κώστας Μπανιώτης (Ολυμπιάδα Κομοτηνής), Δημήτρης Τσιάμης (ΟΣΦΠ), Κώστας Δουβαλίδης (ΣΚΑ Δράμας) και Εμμανουήλ Καραλής (ΓΣ Κηφισιάς).

Στα 100 μ. των Ανδρών, ο Γιάννη Νυφαντόπουλος (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) είναι ο περσινός νικητής και θέλει να διατηρήσει τον τίτλο του και παράλληλα να βελτιώσει το φετινό του 10.42. Ο Κώστας Ζήκος (ΓΕΑ Τρικάλων) θα προσπαθήσει να κυνηγήσει τη νίκη, ωστόσο προέρχεται από τον τραυματισμό στο Γκέβλε, που ενδεχομένως να τον έχει αφήσει πίσω. Με αξιώσεις θα συμμετάσχουν και οι Σωτήρης Γκαραγκάνης (ΟΦΚΑ Οδυσσέας) και Γιάννης Κόκκινος (ΟΦΗ).

Ο Γιάννης Νυφαντόπουλος μαζί με τον Παναγιώτη Τρυβιζά (ΟΣΦΠ) έχουν τον πρώτο λόγο στα 200 μ., με τον δεύτερο ωστόσο να στρέφει κυρίως την προσοχή του στα 400 μέτρα. Ο αθλητής έχει κάνει φέτος 47.19 και στην Πάτρα θέλει να κυνηγήσει την πρώτη κούρσα της καριέρας του κάτω από τα 47.00. Ο Τριβυζάς ασχολείται μόλις λίγους μήνες με το αγώνισμα και ακόμη δεν έχει αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία πάνω στις κούρσες.

Αντίθετα αρκετά διαβασμένος είναι σε αυτό το κομμάτι ο Μιχάλης Παπάς (ΟΚΑ Δωδώνης), που ωστόσο ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό, πριν τους αγώνες της Σουηδίας. Ο αθλητής έχει φέτος 47.00 και είναι ο βασικός κυρίαρχος των τελευταίων ετών και νικητής στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις. Ο Χρήστος Κοτίτσας (ΓΣ Κηφισιάς) αναμένεται να δώσει συνέχεια στις καλές εμφανίσεις της σεζόν και να πετύχει χρόνο κάτω από το 1.48.49. Στην ίδια απόσταση ξεχωρίζει και ο Εράλντο Κεραμάς (ΓΣ Ηλιούπολης) , ο οποίος ήταν νικητής της περσινής διοργάνωσης και έχει τρέξει την απόσταση σε 1.48.44, αλλά και ο Θάνος Καλάκος (ΓΣ Γλυφάδας).

Ο Ανδρέας Δημητράκης (Παναξιακός) είναι το μεγάλο όνομα στα 1,500 μ., ο αθλητής που θέλει να κυνηγήσει επίδοση κάτω από το 3.40.02, που είναι το φετινό του ρεκόρ. Ο Δημητράκης αν επιβεβαιώσει τα προγνωστικά θα κάνει δέκα τις νίκες του στο αγώνισμα στο Πανελλήνιο ανοιχτού.

Ο Μάρκος Γκούρλιας (ΑΟ Μυκόνου) έχει τρέξει την απόσταση σε 13.51.56 και λίγο πριν τον αγώνα στόχο της χρονιάς, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων, θέλει να κάνει ένα δυνατό πέρασμα από το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Στην ίδια απόσταση θα συμμετάσχει και ο Μάριος Αναγνώστου (ΓΣ Αναγέννηση Λαμίας), που στο Γκέβλε έτρεξε τα 10.000 μ. κάτω από τα 30.00.

Τη δική του ιστορία στη διοργάνωση έχει γράψει και συνεχίζει να γράφει ο Κώστας Δουβαλίδης (ΑΟ Ηφαιστία). Ο πρωταθλητής μας έχει 11 νίκες και φέτος κυνηγά τη 12η και μαζί μια επίδοση κάτω από το φετινό του 13.46. Ο πρωταθλητής μας πριν λίγες ημέρες πέτυχε 13.41 στα Δρόμεια, με τον αέρα οριακά πάνω από τα 2,00 μ.δ.

Απουσία του Πέτρου Κυριακίδη, ο οποίος έχει κάταγμα στον αγκώνα, ο Κώστας Νάκος (ΓΣ Τρικάλων) φαίνεται πως έχει τον πρώτο λόγο στα χαμηλά εμπόδια. Στα 3.000 μ. στιπλ ο παίδας Νέστορας Κολλιός (ΑΓΣΙ) έχει την κορυφαία επίδοση με 9.11.78, όμως, η κατάκτηση της νίκης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αφού στην κούρσα θα είναι τόσο ο Γιώργος Μίνος (ΑΟ Μυκόνου) με την ανάλογη εμπειρία και φετινή επίδοση 9.11.87.

Στο ύψος ο Κώστας Μπανιώτης (Ολυμπιάδα Κομ.) αρχίζει και βρίσκει σταδιακά το ρυθμό του, με στόχο συνέχεια της σεζόν να είναι σε θέση να διεκδικήσει συμμετοχή και στο Παγκόσμιο της Ντόχα. Ο Δημήτρης Χρονδροκούκης (Παναξιακός) με φετινό 2,20 μ. αναμένεται να παίξει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, όπως και ο νεαρότερος Αντώνης Μέρλος (ΑΟ Ποσειδών Λουτρακίου).

Το επί κοντώ θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού εκεί θα είναι δύο κορυφαίοι πρωταθλητές μας, που αμφότεροι έχουν ήδη εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα. Ο Κώστας Φιλιππίδης (ΠΓΣ) έχει ξεπεράσει φέτος τα 5,72 μ. και δείχνει σε σταθερά καλή κατάσταση κι έτσι διεκδικεί ένα νέο φετινό ρεκόρ και τη 12η νίκη του στη διοργάνωση. Σε καλή κατάσταση είναι και ο Εμμανουήλ Καραλής (ΓΣ Κηφισιάς), ο οποίος προέρχεται από το ασημένιο μετάλλιο στο Γκέβλε και στην Πάτρα θέλει να ξεπεράσει το φετινό του 5,71 μέτρα.

Ο Μίλτος Τεντόγλου (ΓΣ Κηφισιάς) είναι δίχως αμφιβολία το κορυφαίο όνομα της διοργάνωσης στους Άνδρες κι αυτό γιατί προέρχεται από σταθερά εξαιρετικές εμφανίσεις. Τελευταία διάκριση του, το χρυσό μετάλλιο στο Γκέβλε με 8,32 μ. επίδοση που αποτελεί ατομικό του ρεκόρ στον ανοιχτό και κορυφαία στην Ευρώπη. Ο αθλητής στην Πάτρα θα "ψάξει" να πάει ακόμη μακρύτερα και να προσφέρει για μια ακόμη φορά θέαμα στους φίλους που θα βρεθούν στο στάδιο. Ο Μιχάλης Μερτζανίδης (ΑΟ Ηφαιστία), ο Νίκος Καψής (ΑΕΚ), ο Θανάσης Παπαδόπουλος (ΟΦΚΑ Οδυσσέας), ο Παναγιώτης Μαντζουρογιάννης (Κερκυραικός) και ο Αντώνης Στυλιανίδης (ΜΕΑΣ Τρίτων) είναι από τους αθλητές που βλέπουν το βάθρο.

Ο "χάλκινος" πρωταθλητής Ευρώπης του 2018 Δημήτρης Τσιάμης (ΟΣΦΠ) είναι το μεγάλο όνομα στο τριπλούν και σταθερά το φαβορί για τη νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αφού έχει ήδη εννέα νίκες. Ο Πάυλος Μπόφτσης (ΓΣ Ηρακλής) προέρχεται από το 16,55 μ. της Καβάλας και ο Ανδρέας Πανταζής (ΑΟ Μεγάρων) από το χάλκινο μετάλλιο στο Μπορός με 16,08 μέτρα. Το βάθρο των νικητών βλέπουν και οι Μονόπωλης (Κερκυραικός) και Ανδρικόπουλος (Αμεινίας Μεσογείων).

Σε πολύ καλή κατάσταση έδειξε πως είναι ο Νικόλας Σκαρβέλης (ΓΣ Τρικάλων), που προέρχεται από το 20,40 μ. και δείχνει έτοιμος να απειλήσει το κυνηγήσει το 20,70 μ., που θα του κλείσει θέση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα. Ο έβδομος πρωταθλητής Ευρώπης του Γκέβλε, Οδυσσέας Μουζενίδης (Κένταυρος Χαλκιδικής), αλλά και οι Κυριάκος Ζώτος (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) και Τάσος Λατιφλάρι (Κένταυρος Χαλκιδικής) διεκδικούν το βάθρο των νικητών.

Ο περσινός νικητής, Ιάσωνας Θανόπουλος (ΑΟ Κάλλιστος) με φετινό 56,68 μ. είναι το φαβορί για το χρυσό στη δισκοβολία. Ο Μιχάλης Αναστασάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) δεν θέλει μόνο άλλη μία νίκη στο πρωτάθλημα, αλλά μια επίδοση καλύτερη από το φετινό του 76,63 μέτρα. Ο πρωταθλητής μας διανύει εξαιρετικά σταθερή χρονιά με βολές πάνω από τα 75,00 μέτρα. Ο "ασημένιος" πρωταθλητής Ευρώπης των εφήβων, Χρήστος Φραντζεσκάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) θέλει μια καλή εμφάνιση και με το αντρικό όργανο και ένα νέο ατομικό ρεκόρ.

Ο "χάλκινος" πρωταθλητής Ευρώπης, Δημήτρης Τσίτσος, θα απουσιάζει από το πρωτάθλημα, προκειμένου να ξεκουράσει το χέρι του κι έτσι η υπόθεση κορυφή παραμένει ανοιχτή τόσο για τον έμπειρο Γιώργο Ηλτσιο (ΟΣΦΠ) όσο και για νεαρότερους αθλητές.

Πηγή: segas.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ