ΣΤΙΒΟΣ

Όταν η Νίκη Μπακογιάννη μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες

Όταν η Νίκη Μπακογιάννη μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες

Ήταν 3 Αυγούστου του 1996 όταν η Νίκη Μπακογιάννη πήρε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα και πέρασε στο βιβλίο Γκίνες ως η αθλήτρια με τη μεγαλύτερη διαφορά (33 πόντοι) σωματικού ύψους (1.70μ.) από το ύψος που πήδηξε (2.03μ.).

Έπεσε πάνω στην ανυπέρβλητη, Στέφκα Κονσταντίνοβα, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να βρεθεί στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, που αποτελεί το υπέρτατο όνειρο για κάθε αθλητή και αθλήτρια. Αυτό όμως ουδόλως μειώνει την προσφορά της στον ελληνικό αθλητισμό και τα επιτεύγματά της όλα τα χρόνια της σπουδαίας καριέρας της.

Η 52χρονη, σήμερα, Νίκη Μπακογιάννη, αποτελεί ίσως την καλύτερη άλτρια του ύψους που έβγαλε ποτέ η χώρα μας. Το 1992 στη Βαρκελώνη έλαβε για πρώτη φορά μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά με 1,88μ. δεν πέρασε στον τελικό, ενώ το 1996 ήταν δεύτερη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου (1,96 μ.) και το 1997 δεύτερη στους Μεσογειακούς Αγώνες.

Παρ' όλα αυτά, η καριέρα της στιγματίστηκε και με το παραπάνω χάρη στην μνημειώδη παρουσία της στην Ατλάντα, όπου κατάφερε να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο, βάζοντας δύσκολα στην σπουδαία Βουλγάρα αντίπαλό της, που ήταν μια κατηγορία μόνη της. Η Μπακογιάννη έκανε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας της και πέτυχε κάτι μοναδικό στην ιστορία.

Όταν η Νίκη Μπακογιάννη μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες

Με επίδοση 2 μέτρα και 3 εκατοστά, έκανε ατομικό και πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ αυτή η επίδοση της χάρισε μια θέση στα ρεκόρ Γκίνες. Ο λόγος; Η διαφορά των 33 εκατοστών που την χωρίζουν από τα 2,03 μέτρα που πήδηξε, είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί. Το ύψος της ήταν 1 μέτρο και 70 εκατοστά, εντούτοις κατάφερε να εκτοξευτεί σαν ελατήριο και να σημειώσει μια ασύλληπτη επίδοση.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, πήγε στην Ατλάντα με 1.97μ., κάνοντας την πρώτη της υπέρβαση με το 1.99μ. που πέτυχε με την δεύτερη προσπάθειά της. Σα να μην έφτανε αυτό, με την δεύτερη προσπάθεια πέρασε για πρώτη φορά τα 2 μέτρα, κάνοντας 2.01μ. Μέσα σε λίγα λεπτά είχε καταρρίψει εκ νέου το πανελλήνιο ρεκόρ. Όταν η Κονσταντίνοβα πέρασε το 2.03μ., όλοι πίστεψαν πως όλα είχαν τελειώσει. Κάθε άλλο όμως, καθώς με την δεύτερη προσπάθειά της πέρασε ΚΑΙ αυτό το ύψος, κάνοντας τη μεγάλη αντίπαλό της να την χειροκροτήσει ιπποτικά και με χαμόγελο στα χείλη, αναγνωρίζοντας την υπέρβασή της.

Όταν η Νίκη Μπακογιάννη μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες

Τελικά, η Βουλγάρα κατάφερε να περάσει και το 2.05μ., η Μπακογιάννη προσπάθησε τρεις φορές να το περάσει, αλλά ήταν αδύνατο. Είχε κάνει ήδη επική προσπάθεια, τα είχε δώσει όλα, είχε ξεπεράσει τον εαυτό της, όμως δεν γινόταν να περάσει ξανά πάνω από τον πήχη. Η αθλήτρια από τη Λαμία αγωνίστηκε μέχρι και το 2004, πήρε μέρος στον προκριματικό αγώνα του ύψους των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, χωρίς να μπορέσει να περάσει στον τελικό.

Απολαύστε την θρυλική επίδοσή της:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ