ΣΤΙΒΟΣ

Όλα έτοιμα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην Πάτρα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ 2018 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ 2018 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το Σαββατοκύριακο διεξάγεται στην Πάτρα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου ανδρών - γυναικών. Οι συμμετοχές και το πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, το κορυφαίο εγχώριο γεγονός για τη χώρα, θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στην Πάτρα, που τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί με επιτυχία τους κορυφαίους Άνδρες και Γυναίκες από σωματεία όλης της χώρας.

Οι κορυφαίοι Άνδρες παίρνουν θέση εκκίνησης

Πολυνίκης στο αγώνισμα και πιστός στο ραντεβού του με το ελληνικό κοινό είναι ο Κώστας Φιλιππίδης (ΠΓΣ), ο οποίος θα είναι και φέτος από εκείνους που θα πρωταγωνιστήσουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, το οποίο θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Πάτρα.

Ο αθλητής δεν αναμένεται να έχει πρόβλημα να προσθέσει μία ακόμη νίκη, την 11η, στο ενεργητικό του στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο άλτης του Δημήτρη Κυτέα συνεχίζει την προετοιμασία του για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου, εκεί όπου ευελπιστεί να είναι και φέτος πρωταγωνιστής, παρά το πρόβλημα τραυματισμού στην αρχή της σεζόν. Ο Φιλιππίδης σήμερα θα πάρει μέρος στο Diamond League του Ραμπάτ και αύριο θα ταξιδέψει για την Πάτρα, προκειμένου την Κυριακή να είναι στο πρωτάθλημα. Ο 32χρονο πριν λίγες ημέρες ξεπέρασε τα 5,71 μ. και έδειξε σε καλή κατάσταση.

Ο Λυκούργος Τσάκωνας (Ελευθέριος Βενιζέλος) θα επιδιώξει το έκτο διαδοχικό νταμπλ της καριέρας του και θέλει να το συνδυάσει με καλές επιδόσεις τόσο στα 100 μ., όσο και στα 200μ. Ο πρωταθλητής μας έχει τρέξει φέτος τα 100μ. σε 10.18, επίδοση που μαρτυρά πως είναι θέμα χρόνο να σημειώσει έναν καλό χρόνο και στα 200μ. Στις δύο αποστάσεις θα συμμετάσχει με αξιώσεις και ο Πάνος Τροβυζάς (ΟΣΦΠ), ο οποίος κυνηγά το όριο για το Βερολίνο στα 200μ. Θέση εκκίνησης στα 100μ. αναμένεται να πάρουν ακόμη ο Νυφαντόπουλος (ΓΣ Τρικάλων), Ζήκος (ΓΕΑ Τρικάλων) και Στεργιούλης (Παναξιακός).

Την 11η νίκη του σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θα ψάξει στην Πάτρα, ο Κώστας Δουβαλίδης (ΣΚΑ Δράμας), ο οποίος προέρχεται από την καλή εμφάνιση στη Λουκέρνη, όπου τερμάτισε σε 13.50, έπιασε το όριο για το Βερολίνο και το σημαντικότερο, έδειξε να αφήνει πίσω τον τραυματισμό.

Από τους πρωταγωνιστές του Πανελληνίου Πρωταθλήματος είναι παραδοσιακά ο Κώστας Μπανιώτης (Ολυμπιάδα Κομοτηνής), ο οποίος και φέτος αναμένεται να προσφέρει θέαμα στους φίλους του στίβο. Ο κορυφαίος Έλληνας άλτης των τελευταίων ετών έχει περάσει φέτος τα 2,31μ., επίδοση που θα επιδιώξει να προσεγγίσει και πάλι.

Ο Μίλτος Τεντόγλου (ΓΕ Τρικάλων), πριν ένα χρόνο έκλεψε την παράσταση, αφού "προσγειώθηκε" στα 8,30μ. στο μήκος και πέτυχε μία από τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών από Ελληνα άλτη. Ο 20χρονος φέτος έχει πετύχει 8,19μ. στην Πάτρα θα έχει την ευκαιρία να πάει ακόμη μακρύτερα. Ο Τάσος Γαλαζούλας (ΓΣ Ελευθέριος Β.), ο Μιχάλης Μερτζανίδης (ΑΟ Ηφαίστια), ο Νίκος Καψής (ΑΕΚ) διεκδικούν επίσης το βάθρο των νικητών.

Ο Μιχάλης Παππάς (ΕΚΑ Δωδώνης) προέρχεται από την εξαιρετική εμφάνιση του Άργους Ορεστικού, όπου διένυσε την απόσταση σε 46.86 και όχι μόνο πέτυχε ατομικό ρεκόρ, αλλά έβαλε πλώρη για το όριο συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου. Οι Κουτσούκης (Φιλιππος Β.) και Λαμπρόπουλος (Ολυμπιακή Δομή), θα πάρουν θέση εκκίνησης στα 400μ.

Ο Κώστας Βασιλάκης (Ελευθέριος Βενιζέλος) είναι από τους αθλητές που ξεχώρισαν φέτος στα 800 μ. και στην Πάτρα θα επιδιώξει ακόμη ακόμη και την πρώτη θέση, για την οποία φαίνεται πως έχει προβάδισμα ο Εράλντο Κεραμάς (ΓΣ Ηλιούπολης), που κατέβηκε φέτος το 1.50.00. Ο Χρήστος Κοτίτσας (ΓΣ Κηφισιάς) θα πάρει θέση εκκίνησης, με στόχο μια θέση στο βάθρο. Ο Ανδρέας Δημητράκης (Παναξιακός) είναι ο πρωταγωνιστής των μεσαίων αποστάσεων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και θα επιδιώξει να κάνει το νταμπλ, όπως με επιτυχία έχει κάνει και στο παρελθόν, τρέχοντας τόσο 800μ. όσο και στα 1.500μ.

Στα 1.500μ. θα μπει και ο Μάρκος Γκούρλιας (Εθνικός Αλ.), που προέρχεται από την εξαιρετική εμφάνιση στα 5.000 μέτρα, απόσταση στην οποία ξεχωρίζουν οι Γκελαούζος (ΠΑΟ), Τάσσης (Τρίτων Χαλκίδας), Καλλίας (ΑΟ Μυκόνου). Στα 3.000μ. στιπλ ο Γιώργος Μίνος (ΑΟ Μυκόνου) και ο Νίκος Γκοτσης (ΣΑΚΑ) θα έχουν θεωρητικά τον πρώτο λόγο.

Ο απόλυτος κυρίαρχος του τριπλούν της τελευταίας 12ετίας είναι ο Δημήτρης Τσιάμης, ο οποίος φαίνεται πως θα είναι και φέτος ο μεγάλος νικητής στο αγώνισμα. Ο 36χρονο όχι μόνο δεν το βάζει κάτω, αλλά με φετινό 16,75μ., διεκδικεί συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου. Ο Παύλος Μπόφτσης (Ελευθέριος Βενιζέλος), ο Μανώλης Μακρής (ΠΑΟΚ) και ο Δημήτρης Μονόπωλης (Κερκυραικός) διεκδικούν θέση στο βάθρο.

Η σφαιροβολία των Ανδρών θα είναι και φέτος από τα δυνατά αγωνίσματα της διοργάνωσης. Και αυτό χάρη στη συμμετοχή αθλητών που δείχνουν τα τελευταία χρόνια να βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Ο Τάσος Λατιφλάρι (Κένταυρος Χαλκιδικής) δείχνει ο πιο φορμαρισμένος αθλητής το τελευταίο διάστημα. Ο Κυριάκος Ζώτος και ο Νίκος Σκαρβέλης (ΓΣ Τρικάλων) αντιμετώπισαν προβλήματα τραυματισμών που τους κράτησαν πίσω, ωστόσο στην Πάτρα αναμένεται να παρουσιάσουν καλή αγωνιστική εικόνα.

Ο Πέτρος Κυριακίδης (ΟΣΦΠ) κατάφερε την περασμένη εβδομάδα στο ίδιο στάδιο να κατέβει τα 51.00 στα 400μ. εμπ., κάτι που θέλει να επαναλάβει και την Κυριακή. Ο Κώστας Νάκος (ΓΣ Τρικάλων), νικητής της περσινής διοργάνωσης, θα είναι στην ίδια κούρσα και αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Ο Μιχάλης Αναστασάκης (Ελευθέριος Βενιζέλος) θέλει να πάρει άλλη μία νίκη στη σφυροβολία και παράλληλα να βελτιώσει το 76,53μ. των "Σιθωνείων" ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Βερολίνου. Σε καλή κατάσταση είναι τη φετινή σεζόν και ο Νίκος Γαβριηλίδης (Αίολος Μακεδονίας), ενώ θέση στο βάθρο διεκδικεί και ο Ιβάν Μενγκλεμπέη (Ζευς Τρικάλων). Στη δισκοβολία ξεχωρίζει ο Ιάσωνας Θανόπουλου (Πρωταθλητές Κομ.), ενώ στον ακοντισμό απουσία των κορυφαίων, η νίκη είναι ανοιχτή για αρκετούς αθλητές.

Δυνατές μάχες στις γυναίκες

Η Μαρία Μπελιμπασάκη (Παναξιακός) θα είναι ένα από τα πρόσωπα του φετινού πρωταθλήματος στην Πάτρα, αφού θέλει μέσα από την εμφάνιση της να δείξει τις διαθέσεις της ενόψει Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η αθλήτρια του Κώστα Ηλία είναι σε εξαιρετική κατάσταση και στην Πάτρα θα επιδιώξει την πρώτη κούρσα της καριέρας της στα 400 μ. κάτω από τα 51.00. Η έμπειρη αθλήτρια διανύσει πολύ καλή σεζόν, την οποία και θέλει να κορυφώσει με εντυπωσιακό τρόπο στο Βερολίνο. Η Μπελιμπασάκη, πριν μία εβδομάδα, πάλι στην Πάτρα σημείωσε 51.14.

Στην ίδια απόσταση ξεχωρίζει ακόμη η Δέσποινα Μουρτά (Ολυμπιάδα Πάτρας), που την περασμένη εβδομάδα σημείωσε 53.12, έκανε ατομικό ρεκόρ και έπιασε το όριο για το Βερολίνο, αλλά και η Άννα Βασιλείου (ΓΕΗ), που έχει διανύσει φέτος την απόσταση σε 53.65. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συμμετοχή της Ελπίδας Καρκαλάτου (ΣΔΥ Αργολίδας).

Η Μπελιμπασάκη, εκτός από τα 400μ. θα πάρει θέση εκκίνησης και στα 200μ., εκεί όπου θα είναι για να τρέξει και η Ραφαέλα Σπανουδάκη (ΓΣ Ηλιούπολης), η οποία έχει φετινό 23.24, ενώ έχει εντυπωσιάσει με το 11.27 στα 100μ., που της έδωσε την πρόκριση για το Βερολίνο. Η Σπανουδάκη αναμένεται να είναι το φαβορί στην κούρσα της μιας ανάσας, όπου θα τρέξουν ακόμη οι Κατερίνα Σαρρή (Ελευθέριος Βενιζέλος), Κορίνα Πολίτη (ΓΣ Χαΐδαρίου) και Κυριακή Σαμάνη (Αίολος Μακεδονίας).

Σε τροχιά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος βρίσκεται η Νικόλ Κυριακοπούλου (ΑΓΕΣ Κάμειρος), που στην Πάτρα θα κάνει έναν από τους τελευταίους της αγώνας πριν το κορυφαίο γεγονός της σεζόν. Η πρωταθλήτρια μας έχει πετύχει φέτος 4,72μ. και καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν έδειξε πως είναι σε θέση να επιστρέψει και πάλι στις διακρίσεις σε μια μεγάλη διοργάνωση. Στο ίδιο αγώνισμα ξεχωρίζει ακόμη η Ελένη Πόλακ (ΑΟ Μεγάρων), που έχει το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά και η έμπειρη και πάντα υπολογίσιμη Στέλλα Λεδάκη (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος).

Τον πρώτο της αγώνα στο τριπλούν μετά τον τραυματισμό στην περιοχή της φτέρνας θα κάνει στο Πρωτάθλημα η Βούλα Παπαχρήστου (ΑΕΚ). Η πρωταθλήτρια μας θέλει να επιστρέψει στο αγαπημένο της αγώνισμα με μια καλή επίδοση και το σημαντικότερο, δίχως ενοχλήσεις που θα φρενάρουν επιπλέον την προετοιμασία της για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου. Η πρωταθλήτρια της αθλήτριας μας έχει εξελιχθεί καλά και γι΄αυτό το λόγο αναμένεται να συμμετάσχει και στο μήκος, αγώνισμα στο οποίο παραδοσιακά σημειώνει καλές επιδόσεις. Στο μήκος η Λίλη Αλεξούλη (Πελασγός Λάρισας) έχει τον πρώτο λόγο, ενώ παρούσα στον αγωνιστικό χώρο θα είναι και η Εφη Κολοκυθά (ΓΑΣ Αλεξάνδρειας), που επανέρχεται μετά το χειρουργείο, αλλά και η Ελένη Κουτσαλιάρη (ΓΕ Γρεβενών) με 6,30μ. νέο ατομικό ρεκόρ.

Η Ελισάβετ Πεσιρίδου (ΓΣ Κηφισιάς) συνεχίζει να ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στο πόδι, ωστόσο θα είναι παρούσα στο Πρωτάθλημα, με στόχο να κάνει μία ακόμη κούρσα στα 100μ. εμπ., στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Βερολίνο.

Με ενοχλήσεις στο γόνατο θα μπει στον αγώνα και η Τατιάνα Γκούσιν (ΓΣ Κηφισιάς), που δεν κρύβε την φιλοδοξία της για επιδόσεις πάνω από τα 1,90μ., που θα είναι ικανές να την κάνουν να σκέφτεται το Βερολίνο. Στο ύψος ξεχωρίζει ακόμη η Ιωάννα Ζάκκα (ΑΟ Φιλοθέης)

Η Σταματία Σκαρβέλη (ΓΣ Τρικάλων) βρίσκεται στην Ελλάδα και είναι έτοιμη για διπλή, δυνατή παρουσία στο πρωτάθλημα. Η νεαρή θα αγωνιστεί τόσο στη σφαιροβολία όσο και στη σφυροβολία, αγώνισμα το οποίο φαίνεται πως της πηγαίνει ιδιαίτερα. Στη σφαιροβολία, θα πάρει μέρος και η Βαγγελιώ Σοφάνη (ΠΓΣ).

Η Σοφία Υφαντίδου (ΜΕΑΣ Τρίτων) λίγες ημέρες από τη νίκη της στο έπταθλο επιστρέφει στο βασικό της - για φέτος - αγώνισμα, τον ακοντισμό, με στόχο να βρει βολή πάνω από το φετινό της 57,50μ. Η αθλήτρια έχει στο μυαλό της το όριο συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (ΓΣ Κερατέας) θα είναι μία από τις πρωταγωνίστριες του διημέρου. Η αθλήτρια της δισκοβολίας ψάχνει να βρει τη βολή που θα τη στείλει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της δισκοβολίας και παράλληλα να επιβεβαιώσει την καλή αγωνιστική της κατάσταση. Το όριο για Βερολίνο είναι 59,50μ. και η αθλήτρια έχει φέτος 59.42μ.

Η Εφη Θεοδώρου (ΓΣ Νεάπολη Χαλκίδας) και η Ελπίδα Τόκα (ΣΔΥ Αργολίδας)αναμένεται να είναι το δίδυμο που θα ξεχωρίσει στα 400 μ. εμπόδια. Οι δύο αθλήτριες προέρχονται από την καλή παρουσία των Μεσογειακών, όπου αμφότερες έτρεξαν στον τελικό και βελτίωσαν τα φετινά τους ρεκόρ. Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, θα είναι η ιδανική εύκαιρα να κυνηγήσουν επίδοση κάτω από τα 59.00.

Η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου (ΓΣ Κηφισιάς) αναμένεται να έχει τον πρώτο λόγο στα 800 μ., αφού με 2.04.99 έχει την κορυφαία επίδοση στην χώρα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία της Ανθής Κυριακοπούλου (ΓΣ Γλυφάδας), που πριν λίγες εβδομάδες πέτυχε 2.06.58, αλλά και της Ελένης Λευκοπούλου (ΓΣ Γλυφάδας), που πριν μία εβδομάδα στα Τοφάλεια σημείωσε 2.07.65. Οι ίδιες αθλήτριες φαίνεται πως θα έχουν τον πρώτο λόγο στα 1.500 μ., ενώ στα 5.000 μ. προβάδισμα έχει η Αναστασία Καρακατσάνη (ΓΣ Γλυφάδας). Στα 3.000μ. στιπλ τον πρώτο λόγο φαίνεται πως θα έχει η έμπειρη Μαρία Παρδαλού (ΑΟ Μυκόνου).

Δείτε αναλυτικά τις συμμετοχές και το πρόγραμμα

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ