ΣΤΙΒΟΣ

Ο Ίτον νίκησε τον Μπολτ!

Ο Ίτον νίκησε τον Μπολτ!

Ο Άστον Ίτον πήρε το βραβείο για τον καλύτερο αθλητή της χρονιάς στο στίβο, αφήνοντας 2ο τον Γιουσέιν Μπολτ και 3ο τον Κρίστιαν Τέιλορ. Θριάμβευσε στις γυναίκες η Γκενζέμπε Ντιμπάμπα.

Ο θρόνος δεν ανήκει πλέον στον Γιουσέιν Μπολτ! Η IAAF ανακοίνωσε επίσημα τους νικητές των βραβείων για τον καλύτερο αθλητή και την καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς στο στίβο για το 2015, με τον Αμερικανό δεκαθλητή και κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ (με 9.045 πόντους) Άστον Ίτον να αναδεικνύεται νικητής στους άνδρες και την Γκενζέμπε Ντιμπάμπα να παίρνει τον τίτλο στις γυναίκες.

Ο 27χρονος αθλητής, ο οποίος έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στις 29 Αυγούστου, έγινε ο πρώτος δεκαθλητής στον οποίο απονέμεται αυτό το βραβείο, ενώ πέρα από τον υπερπρωταθλητή Μπολτ (πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ, στα 200μ και στην σκυταλοδρομία 4Χ100μ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου), άφησε πίσω του και τον Κρίστιαν Τέιλορ που "πέταξε" στα 18,21μ στο τριπλούν, μόλις οκτώ εκατοστά δηλαδή λιγότερα από το ιστορικό ρεκόρ του Τζόναθαν Έντουαρντς.

"Με τιμάει το γεγονός ότι θεωρούμαι ο "καλλιτέχνης" της χρονιάς. Δεν νίκησα τον Γιουσέιν και τον Κρίστιαν, η δουλειά μου απλώς διέφερε στο σχεδιασμό", δήλωσε ο αποκαλούμενος "Superman", Άστον Ίτον.

Στις γυναίκες, μεγάλη νικήτρια ήταν η Γκενζέμπε Ντιμπάμπα που το περασμένο καλοκαίρι έκανε νέο ρεκόρ στα 1.500μ (3:50''07), με την αθλήτρια από την Αιθιοπία να αφήνει στη 2η θέση την Ολλανδέζα Ντάφνι Σίπερς (νικήτρια στα 100μ στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα) και στην 3η θέση την Πολωνή Ανίτα Βλόνταρτσικ, παγκόσμια πρωταθλήτρια στη σφυροβολία.

"Με γεμίζει τιμή το γεγονός ότι παίρνω αυτό το βραβείο από την IAAF. Αισθάνομαι πολύ ωραία που είμαι η κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς", δήλωσε η Ντιμπάμπα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι:

►Ο Άστον Ίτον κέρδισε το βραβείο για τον αθλητή της χρονιάς στον στίβο οκτώ χρόνια από την τελευταία φορά που το κατάφερε κάποιος Αμερικανός (Τάισον Γκέι το 2007), καθώς από τότε είχε αναδειχτεί νικητής 5 φορες ο Μπολτ (Τζαμάικα) και από μία Ρουντίσα (Κένυα) και Λαβιλενί (Γαλλία).

►Η Γκενζέμπε Ντιμπάμπα έγινε η δεύτερη αθλήτρια από την Αιθιοπία που παίρνει τον τίτλο μετά την Μεσερέτ Ντεφάρ το 2007, ενώ στους άνδρες το έχει κάνει ο Γκεμπρεσελιασιέ (1998) και 2 φορές ο Κενενίσα Μπεκέλε (2004, 2005).

►Ο θεσμός αυτός έχει ξεκινήσει από το 1988 και στους άνδρες είναι πολυνίκης ο Γιουσέιν Μπολτ με 5 κατακτήσεις, με τον Χισάμ Ελ Γκερούζ να ακολουθεί με 3 κατακτήσεις. Στις γυναίκες η κορυφή ανήκει στην "τσαρίνα των αιθέρων", Ελένα Ισινμπάεβα με 3 κατακτήσεις ενώ ίδιες κατακτήσεις είχε και η Μάριον Τζόουνς αλλά της έχει αφαιρεθεί ένας τίτλος.

Ο Καλύτερος αθλητής της χρονιάς στο στίβο, Άστον Ίτον:

Η Καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς στο στίβο, Γκενζέμπε Ντιμπάμπα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ