ΣΤΙΒΟΣ

Νέα μπλεξίματα με αναβολικά για τον Γκάτλιν

United States' Justin Gatlin, left, and Jamaica's Usain Bolt right, cross the line of the men's 100m final during the World Athletics Championships in London Saturday, Aug. 5, 2017. (AP Photo/Matthias Schrader)
United States' Justin Gatlin, left, and Jamaica's Usain Bolt right, cross the line of the men's 100m final during the World Athletics Championships in London Saturday, Aug. 5, 2017. (AP Photo/Matthias Schrader) AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Το όνομα του Τζάστιν Γκάτλιν εμπλέκεται για μία ακόμη φορά σε σκάνδαλο με χρήση απαγορευμένων ουσιών. Αρνούνται τις κατηγορίες όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Για τρίτη φορά στην καριέρα του ο Τζάστιν Γκάτλιν βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για απαγορευμένες ουσίες. Μόνο που αυτή τη φορά δεν υπάρχει κάποιο θετικό δείγμα του Αμερικανού παγκόσμιου πρωταθλητή αλλά το ρεπορτάζ της "Telegraph".

Το βράδυ της Δευτέρας (18/12) δημοσιεύτηκε ένα αποκλειστικό θέμα στην ιστοσελίδα της το οποίο αφορούσε έρευνα που έκαναν πέντε συνολικά δημοσιογράφοι της.

Τι αναφέρει όμως το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Οι δημοσιογράφοι της υποδύθηκαν ανθρώπους κινηματογραφικής εταιρίας οι οποίοι ήθελαν να φτιάξουν μία ταινία για έναν αθλητή και έψαχναν τρόπους ώστε ο πρωταγωνιστής να αποκτήσει σύντομα το ανάλογο σώμα. Έτσι, επισκέφτηκαν τον προπονητή του Γκάτλιν, Ντένις Μίτσελ καθώς και τον μάνατζερ του Ρόμπερτ Βάγκνερ.

Εκείνοι του είπαν ότι θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό δίνοντας τους σκευάσματα αυξητικής ορμόνης και τεστοστερόνης. Μάλιστα για να ενισχύσουν την πώληση, ανέφεραν πως τα ίδια χρησιμοποιεί και ο Γκάτλιν και ότι είναι ευρέως διαδεδομένα. Για να το πράξουν αυτό ζήτησαν 250.000 δολάρια.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το δημοσίευμα έφερε την άμεση αντίδραση τόσο της IAAF όσο και όλων των εμπλεκόμενων ήταν άμεση. Ο Σεμπάστιαν Κόου, πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου τόνισε μεταξύ άλλων: "Αυτές οι κατηγορίες είναι εξαιρετικά σοβαρές και η Ανεξάρτητη Επιτροπή θα αναλάβει να ερευνήσει τις καταγγελίες".

ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΚΑΤΛΙΝ, ΜΙΤΣΕΛ ΚΑΙ ΒΑΓΚΝΕΡ

Φυσικά, αντίδραση υπήρξε και από τους τρεις εμπλεκόμενους. Οι δικηγόροι του Γκάτλιν ενημέρωσαν ότι ο Αμερικανός σπρίντερ απέλυσε τον προπονητή του, Ντένις Μίτσελ, τονίζοντας ότι είναι στη διάθεση όλων τα δείγματα από τους ελέγχους αντιντόπινγκ που έχει περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Από την πλευρά του ο Ντένις Μίτσελ υποστήριξε ότι ποτέ δεν είπε ότι κάποιος από τους αθλητές παίρνει απαγορευμένα σκευάσματα και ότι ο ίδιος τα δίνει σε αυτούς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Ρόμπερτ Βάγκνερ που επισήμανε ότι δεν έχει καμία σχέση με το ντόπινγκ.

Βέβαια, κάπου εδώ μπαίνουν στην εξίσωση και τα σενάρια συνωμοσιολογίας που κάνουν λόγω για στοχευμένο δημοσίευμα με στόχο να πλήξει τον Γκάτλιν αφού οι Βρετανοί φέρονται να μην του έχουν συγχωρέσει το αμαρτωλό παρελθόν του, αλλά και το γεγονός ότι νίκησε τον Μπολτ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου. Κάτι, που χάλασε το πάρτι που είχαν ετοιμάσει.

ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

Τα μπλεξίματα του 35χρονου σπρίντερ με τα αναβολικά ξεκίνησαν μόλις στα 19του! Το 2001 δέχτηκε τιμωρία δύο ετών για χρήση αμφεταμίνης με τον σπίντερ τότε να υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη ουσία υπήρχε μέσα σε φάρμακο το οποίο έπαιρνε από την παιδική του ηλικία για το πρόβλημα διάσπασης προσοχής που αντιμετώπιζε.

Το 2003 επέστρεψε στους στίβους, όμως στις 29 Ιουλίου 2006 βρέθηκε και πάλι θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ χωρίς ποτέ να γίνει γνωστή η ουσία. Οι φήμες ήθελαν να επρόκειτο για τεστοστερόνη με τον Γκάτλιν να δέχεται ποινή οκτώ ετών η οποία αργότερα μειώθηκε στα τέσσερα.

Έτσι, ο Αμερικανός σπρίντερ επέστρεψε ξανά στις κούρσες στις 3 Αυγούστου του 2010.

Photo credits: AP Photo/Matthias Schrader

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ