ΣΤΙΒΟΣ

Κόε: "Ανάγκη η δημιουργία ταμείου για αθλητές"

IAAF President Sebastian Coe speaks during the opening ceremony for the World Athletics Championships on the Corniche in Doha, Qatar, Friday, Sept. 27, 2019. (AP Photo/Hassan Ammar)
IAAF President Sebastian Coe speaks during the opening ceremony for the World Athletics Championships on the Corniche in Doha, Qatar, Friday, Sept. 27, 2019. (AP Photo/Hassan Ammar) AP PHOTO/HASSAN AMMAR

Ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε, στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ταμείου για την στήριξη των αθλητών του στίβου, ενώ υποστήριξε ότι αγώνες θα ξαναγίνουν μόνο όταν όλοι είναι απόλυτα ασφαλείς.

Ο στίβος έχει πληγεί (κι αυτός) πάρα πολύ από την πανδημία του κορονοϊού, αποτελώντας μέλος της αθλητικής αλυσίδας που είδε τα πάντα να "παγώνουν" εδώ και τρεις μήνες. Η αναβολή των διοργανώσεων έχει δημιουργήσει οικονομικλα προβλήματα σε αρκετούς αθλητές, με τον πρόεδρο της διεθνούς ένωσης κλασικού αθλητισμού να στέκεται στην ανάγκη για δημιουργία ταμείου υπέρ της ενίσχυσής τους.

Ο Σεμπάστιαν Κόε υποστήριξε αρχικά πως "είναι ανάγκη η δημιουργία ταμείου για αθλητές που το χρειάζονται. Δεν πρόκειται να καλύψει όλα όσα θα μπορούσαν να λάβουν σε μία διοργάνωση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για φαγητό, ρούχα, για τη διατήρηση ενός σπιτιού και ανάγκες τους για προπόνηση. Υπάρχει ανυπομονησία για επιστροφή , αλλά ότι πρέπει να γίνει προσεκτικά" για να συνεχίσει αναφορικά με το πότε θα ξαναγίνουν αγώνες και διεθνείς διοργανώσεις στον στίβο:

"Πολλές χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια σχετικά με την πανδημία. Δημιουργήσαμε ένα παράθυρο για εθνικά πρωταθλήματα τον Αύγουστο και πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν επειδή θα είναι ευκολότερο αφού δεν έχουμε αθλητές από άλλες χώρες. Στη συνέχεια, είτε πρόκειται για Diamond League είτε για ηπειρωτικές εκδηλώσεις, βλέπουμε μέρα με τη μέρα πώς μπορούμε να τα κάνουμε. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι θα γίνουν μόνο όταν είναι ασφαλές. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τις διαδικασίες αντι-ντόπινγκ έτοιμες να ξεκινήσουν, επειδή απαιτούν ταξίδια και μετακινήσεις και, εάν δεν τις έχουμε έτοιμες, η ακεραιότητα των αγώνων μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, ιδίως αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων".

Τέλος, ο πρόεδρος της IAAF εξέφρασε την άποψη πως "πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: δεν υπάρχει τέλεια λύση. Αυτός είναι ένας πολύ ατελής κόσμος, περισσότερο τώρα. Οι αθλητές μπορούν να τεθούν σε καραντίνα και να παραμείνουν σε φόρμα, αλλά χρειάζονται επτά έως οκτώ εβδομάδες για να αποκτήσουν φόρμα για να διαγωνιστούν. Δεν μπορείς να πηδάς ένα φράχτη ή να ρίχνεις ένα ακόντιο σε καραντίνα. Πριν από την επιστροφή τους στον ανταγωνισμό πρέπει να επιστρέψουν σε περιβάλλοντα όπου μπορούν να προπονηθούν ανάλογα. Εκεί θα πρέπει να δούμε πότε είναι ασφαλές να το κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς σε κανέναν. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε μια δομή που μας επιτρέπει να βλέπουμε αθλητές σε δράση για το τελευταίο μέρος του έτους. Το άθλημα θα επιβιώσει.

Εμπορικά και οικονομικά θα σήμαινε ορισμένες προκλήσεις για εμάς και τις ομοσπονδίες. Επομένως, αντιμετωπίζουμε τα οικονομικά με μεγάλη προσοχή. Δεν θέλουμε να βρεθούμε σε θέση όπου δεν μπορούμε να συνεισφέρουμε στα αναπτυξιακά προγράμματα των ομοσπονδιών. Έχουμε μακροπρόθεσμα συμβόλαια και πολλά έχουν ανανεωθεί τους τελευταίους μήνες, μερικά διαρκούν 10 χρόνια. Όλοι παρακολουθήσαμε τον αγώνα που έκαναν οι πρωταθλητές στο επί κοντώ. Αυτό που θέλω να πω εγώ με την ευκαιρία, είναι ότι δεν θέλω να βλέπω τον αθλητισμό χωρίς θεατές".

AP Photo/Hassan Ammar

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ