ΣΤΙΒΟΣ

Η Παπαχρήστου των μεγάλων διοργανώσεων και το μεγάλο άλμα που της έλειπε

Greece's Paraskevi Papachristou makes an attempt in the women's triple jump final at the World Athletics Indoor Championships in Birmingham, Britain, Saturday, March 3, 2018. (AP Photo/Matt Dunham)
Greece's Paraskevi Papachristou makes an attempt in the women's triple jump final at the World Athletics Indoor Championships in Birmingham, Britain, Saturday, March 3, 2018. (AP Photo/Matt Dunham) AP

Μπορεί η Βούλα Παπαχρήστου να κατέκτησε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο, ωστόσο έχει αποδείξει ότι είναι αθλήτρια των μεγάλων αγώνων.

Υπάρχουν αθλητές και αθλήτριες που τα πάνε εξαιρετικά στα μίτινγκ, ωστόσο στους μεγάλους αγώνες δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Υπάρχουν όμως και αθλητές οι οποίοι αποδίδουν καλύτερα σε μεγάλες διοργανώσεις.

Σε αυτή την κατηγορία αθλητών ανήκει δίχως αμφιβολία η Βούλα Παπαχρήστου.

Αυτό το έχει αποδείξει άλλωστε από όταν αγωνιζόταν στα μικρότερα ηλικιακά πρωταθλήματα όπου είχε κατακτήσει τρία μετάλλια. Το 2008 ήταν τρίτη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων - Νεανίδων. Το 2009 ήταν πρώτη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23, ενώ το 2011 ήταν και πάλι πρώτη στην ίδια διοργάνωση.

Η παράδοση αυτή συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό και τώρα που αγωνίζεται στην κατηγορία των γυναικών.

ΕΝΑ ΑΛΜΑ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟ ΣΤΟ ΠΟΡΤΛΑΝΤ

Το 2015, μετά και από τη γέννηση του παιδιού της επέστρεψε στους στίβους και την Άνοιξη του 2016 εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Πόρτλαντ.

Εκεί πήγε έχοντας μεγάλες ελπίδες για διάκριση και τελικά αυτές επιβεβαιώθηκαν. Μπορεί να έκανε μόλις ένα έγκυρο άλμα, όμως το 14,15μ. ήταν αρκετό για να της χαρίσει το χάλκινο μετάλλιο πίσω από την Γιουλιμάρ Ρόχας (Βενεζουέλα, 14.41) και τη Γερμανίδα, Κριστίνα Γκίρις (14.30μ.).

ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ, ΟΓΔΟΗ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν το 2016 και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου του Άμστερνταμ. Κι εκεί η Παπαχρήστου πήγε έχοντας τον τίτλο ενός εκ των φαβορί για ένα μετάλλιο.

Μετά από έναν συναρπαστικό τελικό ο οποίος κρίθηκε στις τελευταίες προσπάθειες των αθλητριών η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με καλύτερο άλμα στα 14.47μ. Τη νίκη πήρε η Πατρίσια Μαμόνα (Πορτογαλία) με άλμα στα 14,58μ., ενώ δεύτερη ήταν η Ισραηλινή, Άννα Μινένκο με 14.51μ.

Ακολούθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο όπου η Βούλα Παπαχρήστου περνά στον τελικό ως δεύτερη με 14,43μ., αλλά στον τελικό δεν της βγήκαν τα μεγάλα άλματα. Είναι χαρακτηριστικό, πως για να έμπαινε στη μάχη των μεταλλίων θα χρειαζόταν μία επίδοση καλύτερη από το ατομικό της ρεκόρ το οποίο είναι 14.74. Τελικά, με καλύτερο άλμα στα 14,26 έμεινε στην όγδοη θέση.

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΤΥΧΙΕΣ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

Η συλλογή των μεταλλίων μεγάλωσε λίγους μήνες αργότερα. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου η Βούλα Παπαχρήστου κατετάγη και πάλι στην τρίτη θέση. Η αθλήτρια του Γιώργου Πομάσκι είχε καλύτερο άλμα στα 14.24μ., ενώ η νικήτρια Κίρστιν Γκίρις (Γερμανία) έκανε 14.37, ενώ η Πατρία Μαμόνα (Πορτογαλία) 14.32μ.

Η συνέχεια, ωστόσο, δεν ήταν ανάλογη στις επόμενες δύο μεγάλες διοργανώσεις. Τόσο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοικτού, όσο και σε εκείνο του κλειστού στίβου δεν βρήκε το μεγάλο άλμα που έψαχνε και έτσι δεν μπόρεσε να ανέβει για τέταρτη φορά στο βάθρο.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ

Τελικά, αυτό το μεγάλο άλμα η Βούλα Παπαχρήστου το βρήκε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου του Βερολίνου. Η 29χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια πήγε στη Γερμανία για να κατακτήσει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε επίπεδο γυναικών και τα κατάφερε.

Το δεύτερο της άλμα στα 14,60μ. ήταν αρκετό για να της χαρίσει την κορυφή αφού καμία από τις αντιπάλους της δεν κατάφερε να το καταρρίψει. Πλέον, η Παπαχρήστου είναι έτοιμη για ακόμα υψηλότερες επιδόσεις και γιατί όχι για ένα άλμα κοντά στα 15 μέτρα.

Photo credits: AP Photo/Matt Dunham

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ