ΣΤΙΒΟΣ

Η επόμενη ημέρα του ελληνικού στίβου στο επίκεντρο της φετινής ΕΠΑΚΑΒ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΝΡΕΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ AIMS (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΝΡΕΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ AIMS (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

"Θετική χρονιά σε αρνητικό περιβάλλον" χαρακτήρισε το 2017 ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, στις εγασίες της φετινής ΕΠΑΚΑΒ.

Με την ομιλία του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλου άνοιξαν οι εργασίες της φετινής ΕΠΑΚΑΒ στο ξενοδοχείο "ΟASIS" στη Γλυφάδα. Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ αναφέρθηκε στο αγωνιστικό κομμάτι, στις δράσεις της ομοσπονδίας, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός γενικότερα.

"Το 2017 μπορεί να χαρακτηριστεί θετική χρονιά, μέσα σε ένα πολύ αρνητικό περιβάλλον. Αγωνιστικά είχαμε την μεγάλη επιτυχία της εθνικής μας ομάδας στην μεγάλη κατηγορία, καλές εμφανίσεις στην κατηγορία των Παίδων - Κορασίδων, εξαιρετικές στην κατηγορία Εφήβων - Νεανίδων και ικανοποιητικές παρουσίες στους Νέους. Στους Άνδρες και Γυναίκες με εξαίρεση κάποιες σπουδαίες εμφανίσεις, για μια ακόμη χρονιά δεν ήρθαν τα αποτελέσματα που θέλαμε και αυτό είναι κάτι που απασχολεί τους τεχνικούς μας".

"Το 2017, παρά τα προβλήματα, δεν διακόψαμε καμία από τους δράσεις που βάλαμε στη δραστηριότητες μας τα τελευταία χρόνια. Έγιναν κανονικά προπονητικές συγκεντρώσεις, συνεχίστηκαν οι υποτροφίες. Παράλληλα μεταφέραμε πόρους από άλλες δραστηριότητες στο αγωνιστικό κομμάτι και τον υψηλό αθλητισμό".

"Σημαντικά βήματα κάναμε στην κατεύθυνση να οργανώσουμε καλύτερους αγώνες, το καλεντάρι ήταν δομημένο σωστά, προφανώς εξακολουθούμε να έχουμε θέματα με κάποια αγωνίσματα, επίσης έγινε προσθήκη ηλεκτρονικού συστήματος στους αγώνες μας. Την περασμένη σεζόν δεν φάνηκε πόσο σημαντική είναι η επιστημονική στήριξη στους αθλητές και τις αθλήτριες μας, που προχωράει πολύ καλά από τον φέτος τον Σεπτέμβριο, αφού 101 αθλητές και αθλήτριες έχουν ήδη περάσει από τις σχετικές εξετάσεις. Πρόκειται για ολοκληρωμένο πλέγμα στήριξης, που είναι από τις πιο σημαντικότερες παροχές που βάλαμε στις υπηρεσίες μας. Στα αρνητικά της χρονιάς είναι ότι δεν λειτούργησε το μέντορινγκ και αυτό είναι ευθύνη όλων μας".

"Υπολογίζουμε σε αυτό και ελπίζουμε να γίνει μέρος της κουλτούρας μας. Καθοριστική παρέμβαση για να σχεδιάσει κανείς το μέλλον ενός νέου αθλητή. Πρέπει να επιμείνουμε πολύ περισσότερο στη χρονιά που ξεκινά. Δε νοείται κανείς προπονητής στην ομπρέλα του ΣΕΓΑΣ να μη συναινεί στο μέντορινγκ. Η μεγαλύτερη αποτυχία μας ήταν στο θέμα χρήσης απαγορευμένων ουσιών, εκεί όπου συνεχίζεται η αδιαφορία των αρχών και επιμένουν τα προβλήματα στο ΕΣΚΑΝ, που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες".

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ αναφέρθηκε και σε θέματα ανάπτυξης: "Εξαιρετικά θετικό είναι ότι οι συμμετοχές στα πρωταθλήματα μας αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βάση μας έχει διευρυνθεί και αυτό δημιουργεί την ευθύνη να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά στο χώρο, καθώς μεγαλώνουν. Ο στίβος έχει μπει στα σχολεία μέσα από το kids athletics, γεγονός που μας επιτρέπει να φέρνουμε κοντά μας περισσότερα παιδιά".

"Αυτό που πρέπει να δούμε είναι που θέλουμε να πάει το άθλημα μας τα επόμενα χρόνια. Για να απαντήσουμε πρέπει να συζητήσουμε για το ρόλο των ακαδημιών στο χώρο μας. Το ζήτημα είναι ποιες είναι μέθοδοι, ώστε να ωφεληθεί όχι μόνο η βάση, αλλά και η κορυφή. Να βρούμε τη σύνδεση ανάμεσα στις ακαδημίες και το αγωνιστικό κομμάτι".

Τέλος, μίλησε για τον ρόλο της Πολιτείας: "Σε σχέση με την Πολιτεία, κάθε χρόνο διεκδικούμε κάτι καλύτερο από την προηγούμενη χρονιά, γιατί το δικαιούμαστε. Έχουμε συναίσθηση της κατάστασης στην οποία είναι η χώρα. Ωστόσο, περιμένουμε κάτι καλύτερο. Έχουμε βαρεθεί να ακούμε κάθε χρόνο για στάδια, που θα ανακατασκευαστούν. Έχει σημασία η πολιτεία να λειτουργεί με βάση τις δικές μας προτεραιότητες. Στην Παιανία έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα, όμως, ακόμη υπάρχει δρόμος, καθώς απαιτείται και δεύτερος διαγωνισμός για την αποκατάσταση στο εσωτερικό του σταδίου. Το ΟΑΚΑ είναι κατεστραμμένο, στο Πανθεσσαλικό είναι σε εξέλιξη δική μας προσπάθεια, ώστε να υπάρξει ιδιώτης χορηγός που θα καλύψει τον εξοπλισμό".

Στον τρόπο που αντιμετωπίζει η πολιτεία τον αθλητισμό, αλλά και στο ρόλο της ομοσπονδίας, στάθηκε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Βασίλης Σεβαστής, στη σημερινή του ομιλία. "Ο ΣΕΓΑΣ επιβίωσε γιατί φρόντισε σε βασικούς τομείς να προετοιμάσει δομές και λειτουργίες, που θα του εξασφαλίσουν παράγοντες και συντελεστές επιβίωσης. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την οικονομική επιβίωση. Ωστόσο είμαι πάρα πολύ ανήσυχος σε σχέση με το πιο θα είναι το περιβάλλον για το χώρο στα επόμενα χρόνια. Και δεν αναφέρομαι στο οικονομικό κομμάτι".

"Ρευστό περιβάλλον γιατί η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των ομοσπονδιών, γιατί κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει σε σχέση με το νομικό περιβάλλον. Δεν έχει έρθει ένα νομικό πλαίσιο, ώστε ο νέος Νόμος να ενσωματώσει όλες τις μεταλλάξεις και τις προσαρμογές και να καλύψει τι ανάγκες που έχουν προκύψει στη ζωή. Εμείς πρέπει να προβλέπουμε που πάει η κατάσταση και να σχεδιάσουμε ώστε να προλαβαίνουμε τα γεγονότα, να ελέγχουμε την πορεία μας, να προετοιμαζόμαστε γι'αυτά που έρχονται. Για παράδειγμα οι αθλητικές ακαδημίες, πρέπει να δούμε πως θα βοηθούμε τα σωματεία να συνδέσουν την ακαδημία με το αγωνιστικό κομμάτι".

"Ολα δείχνουν πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχέδιο για τον αθλητισμό. Η επένδυση στον αθλητισμό είναι ο τρόπος για να περιοριστούν οι δαπάνες στην υγεία, στους ενήλικους", τέλος ο Βασίλης Σεβαστής αναφέρθηκε και στη σημασία και το ρόλο των ΕΑΣ.

"Η ΕΑΣ είναι ο βασικότερος κρίκος, γιατί δεν αποτελεί μόνο τον αγωγό της πληροφόρησης και δραστηριότητας, αλλά είναι ο πολλαλασιαστής της περιφέρειας. Πρέπει τα μέλη να καταλάβουν πως είναι επιτελικό όργανο και πρέπει να αναλαμβάνουν ρόλους. Ο δικός σας ρόλος είναι παραπάνω από καθοριστικός σε πολλά ζητήματα. Δε χρειάζονται θαύματα, λίγα πράγματα από τον καθένα σας, αρχικά στο συντονισμό της αθλητικής δραστηριότητας κι έπειτα στα υπόλοιπα θέματα", είπε.

Οι εργασίες της ΕΠΑΚΑΒ συνεχίζονται το πρωί του Σαββάτου.

Το πρόγραμμα

Σάββατο - πρωί

Α' κύκλος: Τομέας Ανάπτυξης:

10.00: Απολογισμός Τομέα Ανάπτυξης 2017:

Αξιολόγηση σωματείων.

Αξιολόγηση Ε.Α.Σ.

Αγωνιστικές δραστηριότητες.

Στήριξη Σωματείων.

Σωματειακοί Προπονητές.

(Δημήτρης Χαλβατζάρας – Χρήστος Χατζηβασιλείου)

(Τεχνικοί Σύμβουλοι Ανάπτυξης)

10.40: Αθλητικές Ακαδημίες Σωματείων:

Στατιστικά στοιχεία ακαδημιών στίβου

(Σπύρος Κέλλης, Μέλος Δ.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ.)

Kids’ Athletics: Αρχές προπονητικής εφαρμογής του προγράμματος στις ακαδημίες των σωματείων.

(Χάρης Βαρυτιμίδης, Τεχνικός Σύμβουλος Ανάπτυξης)

Κίνητρα και μέτρα για τη σύνδεσή των ακαδημιών με τα αγωνιστικά τμήματα του συλλόγου.

(Στέφανος Ματάκης, Τεχνικός Σύμβουλος Ανάπτυξης)

11.20: Ο ρόλος των ΕΑΣ και του Τεχνικού Συμβούλου στη διοργάνωση αγώνων εκτός σταδίου.

(Αθανάσιος Ράπτης, Μέλος ΔΣ ΣΕΓΑΣ)

(Άγγελος Προβατάς, Τεχνικός Σύμβουλος αγώνων)

11.50: Ερωτήσεις - Διευκρινήσεις συνέδρων.

12.15: Β' κύκλος: Τομέας Αγώνων:

Οργανωτικές βελτιώσεις αγώνων

Εκπαίδευση και επιμόρφωση τοπικών στελεχών για τη διοργάνωση αγώνων.

Σχέσεις μεταξύ Ε.Α.Σ. και Κριτών

(Ανδρέας Γκόγκας, Διευθυντής αγώνων Σ.Ε.Γ.Α.Σ.)

(Άγγελος Προβατάς, Τεχνικός Σύμβουλος αγώνων)

Βασικές αλλαγές κανονισμών στίβου

(Πολυξένη Αργειτάκη, Μέλος Δ.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ.)

13.00: Ερωτήσεις - Διευκρινήσεις συνέδρων.

Σάββατο - απόγευμα

Γ' κύκλος: Τομέας Εθνικών Ομάδων

16.00: Η φιλοσοφία του σχεδιασμού του υψηλού αθλητισμού από τη βάση

μέχρι την κορυφή.

(Γιάννης Κουτσιώρας, Εθνικός Προπονητής)

16.30: Αναθεώρηση του αγωνιστικού και προπονητικού σχεδιασμού στις

αναπτυξιακές ηλικίες.

(Σπύρος Κέλλης, Μέλος Δ.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ.)

(Γιάννης Κουτσιώρας, Εθνικός Προπονητής)

Δ' κύκλος: Τομέας Επιμόρφωσης:

17.00: Απολογισμός των επιμορφωτικών δράσεων το 2016-17 και προγραμματισμός για την περίοδο 2017-18.

(Σπύρος Κέλλης, Μέλος Δ.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ.).

17.20: Ερωτήσεις - Διευκρινήσεις συνέδρων.

Ε' κύκλος:

17.45 – 19.00: Τοποθετήσεις εκπροσώπων Ε.Α.Σ.

19.00: Γενικά συμπεράσματα συνεδρίου ΕΠ.Α.Κ.Α.Β.

(Πρόεδρος – Γενικός Γραμματέας Σ.Ε.Γ.Α.Σ.).

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ